Bağımsızlık Günü bağımsızlığımızı biz kaybettik

Güncelleme Tarihi:

Bağımsızlık Günü bağımsızlığımızı biz kaybettik
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 03, 2007 00:00

ABD’li askerlerinin, 4 Temmuz 2003’te, Süleymaniye’deki çuval geçirme olayında Türk Özel Kuvvetleri Timi’yle gözaltına aldıkları İngiliz Michael Todd, aynı akşam Bağımsızlık kutlamaları yapan askerlerin tecavüzüne uğradığını söyledi.

Todd, yaşadıklarını ’Çuval’ adlı kitabında anlattı. Doğan Kitap’ın bugün piyasaya vereceği Çuval’ın tanıtımı için Türkiye’de bulunan Todd, kitapta anlatamadıklarını Hürriyet’le paylaştı: "Türk askerlerinin hepsini bir hücreye, beni ayrı bir hücreye koydular. İlk gece götürüldüğümüz Kerkük Hava Üssü’nde 4 Temmuz ABD’nin Bağımsızlık Günü kutlamaları vardı. İçki içiyorlardı daha sonra hücreme geldiler. Uyuşturucu da almış olabilirler. Sonra hücrede yaşananlar seks filmi gibiydi. Yaşananların etkisinden kurtulmak için 3.5 yıl psikolojik tedavi gördüm. Üzerimdekileri çıkarmamı istediler. Sonra köpek gibi davranmamı, havlamamı istediler. Ardından önce seks yapıyormuş gibi davrandılar sonra da gerçeğini yaptılar. Hücrenin kapısını kapatıyorlar 2-3 kişi içeri giriyor biraz sonra onlar çıkıp başka askerler giriyordu. ABD Bağımsızlık Günü’nde biz bağımsızlığımızı kaybettik."

TAŞ VE AYAKKABI ATTILAR Iraklı sevgilisinin, ailesini görmek için kızıyla Irak’a dönmesinin ardından, Süleymaniye’ye giden Todd, uzun süre sokak sokak dolaşarak kızını aradığını anlattı. İngiltere’de açtığı kampanyaya gönderilen oyuncakları da çocuklara dağıttığını belirten Todd, olayın olduğu 4 Temmuz 2003’te Türk Özel Kuvvetleri’nin bürosunun bulunduğu sokaktan geçmek istediğini, sokağa giremeyince geri döndüğünü söyledi. Todd, peşmergelerin kendisini yakalayıp, ABD’li askerlere teslim ettiğini ve Türk askerleriyle kamyona konulduğunu belirterek, "Yola çıktıktan bir süre sonra çuvalları çıkardılar. Geçtiğimiz yerlerde Kürtler toplanmış tezahürat yapıyordu. ABD’liler bizim göstermek için çuvalları çıkarttılar. Halktan üzerimize taş ve ayakkabı fırlatanlar oldu. Yerleşim yerini geçince de tekrar çuvalları başımıza geçirdiler" dedi.

DOĞRU KARAR Todd, kitapta Aydın Eser takma adıya andığı Türk Timi’nin Komutanı’nın, "Olay sonrasında çatışmalıydılar" eleştirilerine üzüldüğünü söyledi. Todd, Türk komutanın çatışmaktan korkmadığını ancak çatışmanın yaratacağı gelişmeleri dikkate alarak doğru kararı verdiğini söyledi. Todd, "Kerkük valisine suikast düzenlemeyeceklerdi. Yalan için ölmek doğru değildi" dedi.

Türk askerleri 3 gün sonra serbest bırakılırken, Todd 3 hafta Bağdat Hava Üssü’nde bulunan cezaevinde tutulmuş. Bu sürede ABD askerleriyle dost olan Todd, fotoğraf ve belgeleri de bu sayede elde etmiş.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!