Bacaktan kalbe yaşam damarı

Güncelleme Tarihi:

Bacaktan kalbe yaşam damarı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 01, 2012 00:00

Kalp krizi geçiren Bekir Oğul’un 4 sorunlu damarından biri by-pass yapılamayacak derecede tıkalıydı. Doktorlar tıkalı damarı çıkardı, yerine bacaktan damar aldı ve yeni damara by-pass yaptı.

Haberin Devamı

KALP krizi geçiren ve ambulansla Bakırköy Sadi Konuk Araştırma ve Eğitim Hastanesi Acil Servisi’ne götürülen 50 yaşındaki Bekir Oğul’a yapılan anjiyografide 4 damarda tıkanıklık saptandı. Damarlardan biri, by-pass edilemeyecek kadar tıkalıydı. Birkaç cerrah “by-pass olamazsın” dedi. Tek çare tıkalı ana damardan kurtulup yerine sağlam damar koyduktan sonra by-pass yapılmasıydı.

Hayati risk vardı

Bakırköy Sadi Konuk Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Klinik Şefi Doç. Dr. Ahmet Akgül, “By-pass yapabilmek için, tıkalı damarın hemen arkasındaki bölümün temiz olması gerekiyor. Halbuki Bekir Bey’de hiç temiz yer kalmamıştı. Bu nedenle oraya yeni damar yolu (by-pass) yapılması olanaksızdı. By-pass yapılmazsa da hayati riski vardı” dedi.

Damar yerinden söküldü

Haberin Devamı

Akgül hastayı ameliyata aldı. Önce tamamen tıkalı damar yerinden söküldü. Bacaktan alınan damar, kalp damarı şekline getirilerek sökülen damarının yerine konuldu. Göğüsten alınan, by-pass amaçlı damar ise yeni kalp damarının üzerine dikildi. Diğer 3 damar normal şekilde by-pass edildi. Böylece hastanın hayatı kurtuldu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!