Baba'dan demokratikleşme

Güncelleme Tarihi:

Babadan demokratikleşme
Oluşturulma Tarihi: Ocak 28, 1998 00:00

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Demokratikleşmeye engel olan yasaların değiştirilmesi'' başlıklı öneriler paketinde, 60 yasada değişiklik yapılması gerektiğini bildirdi. Demirel seçimlerin 4 yılda bir, ülke barajının ise yüzde 5 olmasını önerdi.

Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in kendisine bağlı Devlet Denetleme Kurulu'na hazırlattığı ‘Demokratikleşmeye Engel Oluşturan Yasaların Değiştirilmesi’ başlıklı öneriler, Meclis Başkanlığı'na gönderildi. Öneri paketinde Anayasa'nın demokratikleşme önünde engel oluşturduğu vurgulandı.

Cumhurbaşkanlığı'ndan Başbakanlık Teftiş Kurulu Başkanlığı'na, oradan da başkan Kutlu Savaş imzasıyla Meclis Başkanlığı'na iletilen paket, 60 yasada değişiklik öneriyor. Türk demokrasinin sorununun hukuksal ve kurumsal yapılıyla ilgili olduğu savunulan pakette, uygulamada kurallara uymanın önemine işaret edilerek şu önerilere yer verildi:

Demokratikleşmeye engel olan yasalar değiştirilmeli. Anayasa'da güvence altına alınan temel hak ve hürriyetleri koruyucu yasalar çıkması için Meclis'de sürekli bir komisyon kurulmalı.

Anayasamız, tanıdığı özgürlüğe, aynı madde kapsamında yer verdiği sınırlamalarla demokratikleşme sürecinde önemli bir engel oluşturmaktadır. Anayasa'da yapılacak değişikliklerle Türkiye Cumhuriyeti, çağdaş devlet, insan hakları, hukukun üstünlüğü, laik ve sosyal devlet icaplarına daha olumlu yanıt verecek bir düzeye ulaşmış olacaktır.

1995 yılında Anayasa'da yapılan değişikliklere paralel uyum yasaları en kısa sürede çıkarılmalı.

Demokratikleşme çalışmalarını etkinleştirmek için Başbakanlık bünyesinde etkin bir birimin oluşturulması gerekmektedir.

Temelli kapatılan siyasi partinin bir başka ad altında bir daha kurulması, partinin kapatılmasına yol açan kurucuları dahil, üyelerinin kesin karar Resmi Gazete'de yayımlandıktan sonra 5 yıl süreyle başka partinin kurucusu, üyesi, yöneticisi ve denetçisi olamayacağı yönündeki Adalet Bakanlığı görüşü doğrudur.

Siyasi partiler anlaşarak, müşterek liste halinde aday gösterebilir.Seçimlerin 4 yılda bir yapılması ve ülke barajının yüzde 10'dan yüzde 5'e inmesi demokrasinin katılımcılık ilkesine daha uygun olacaktır.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!