Babacan: Körfez Türkiye'yi doğrudan etkiler

Güncelleme Tarihi:

Babacan: Körfez Türkiyeyi doğrudan etkiler
Oluşturulma Tarihi: Eylül 03, 2008 05:53

Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, “Türkiye, Körfez bölgesinde ortaya çıkabilecek herhangi bir istikrarsızlıktan doğrudan etkilenecek ülkelerin başında yer almaktadır” dedi.

Ali Babacan, Suudi Arabistan'ın Cidde kentindeki Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) Stratejik Diyalog 1. Dışişleri Bakanları Toplantısı'nın ardından, Katar Dışişleri Bakanı ve KİK Genel Sekreteri Hamid El Tani ile birlikte basın toplantısı düzenledi.
Türkiye ile KİK ülkelerinin bugün ortak çıkarları ve hedefleri paylaştıklarını belirten Babacan, Körfez ülkeleriyle Türkiye arasındaki bağların
yüzyıllardır süregelen bağlar olduğunu ve karşılıklı etkileşim sonucunda daha da
sağlamlaştığını vurguladı.
Babacan, Türkiye'nin, Körfez bölgesinin güvenliğine büyük önem verdiğini belirterek,”Bu nedenle bugün başlattığımız düzenli siyasi diyalog mekanizmasının, Türkiye ile KİK üyesi ülkeler arasındaki stratejik ilişkilerin gelişmesine büyük katkı sağlayacağı inancındayız” diye konuştu.
Babacan, bir gazetecinin sorusu üzerine, “Türkiye İran ile komşu bir ülkedir. Türkiye ile KİK arasındaki ilişkilerin geçmişi çok eski. Körfez ülkeleri, 30 yıldır güvenlik, ekonomik ve siyasi alanda düzeyli ilişkiler kuruyorlar. Türkiye'nin, eskiden beri üye ülkelerle olumlu ilişkileri vardır. Bugün bu yapı bir ilişkiye alternatif değildir” dedi.
Hamid El Tani de, bir gazetecinin “Türkiye ile İsrail arasında askeri işbirliği anlaşması var. Bu anlaşmaya rağmen KİK'in Türkiye ile ilişkilerini nasıl değerlendiriyorsunuz?” biçimindeki sorusuna, “Türkiye, bağımsız bir ülkedir. Bu tür ilişkiler bölgede, bölge barışının sağlanmasında yararlı olabilir” diyerek yanıt verdi.
Babacan, Suudi Arabistan'dan bugün geç saatlerde Suriye'ye geçecek.
(EC-ÇAĞ-İN)
01:37 03/09/08
"
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!