Baba terapide

Güncelleme Tarihi:

Baba terapide
Oluşturulma Tarihi: Eylül 17, 1999 00:00

Haberin Devamı

Başrollerini Robert De Niro ve Billy Crystal'ın paylaştıkları ‘‘Anlat Bakalım’’ (Analyze This) bugün gösterime girdi. Bir mafya babası ile bir psikiyatr arasında geçen film, kahkaha vaat ediyor.

Paul Vitti (Robert De Niro), New York'un en güçlü gangsterlerinden biri olarak bir mafya ailesinin başında bulunuyor. Ama bir mafya babasına yakışmayacak psikolojik sorunları var. Ben Sobol (Billy Crystal) ise New York'lu bir psikiyatr. Yaşamını oğlu Michael (Kyle Sahiby) ve evlenmeyi düşündüğü sevgilisi Laura (Lisa Kudrow) ile paylaşıyor. Vitti'nin mafya babası olarak itibarını koruyabilmesi için terapi görmesi gerektiğinden mecburen Ben Sobol'un kapısını çalıyor. Tabii, ‘‘beni iyileştiremezsen seni öldürürüm’’, ya da ‘‘beni top yaparsan seni öldürürüm’’ gibi tehditler savurarak...

Büyük oyuncu Robert De Niro ile ünlü komik Billy Crystal'ı bir araya getiren ‘‘Anlat Bakalım’’ın yönetmeni Harold Ramis. Ramis on parmağında on marifet olan bir isim. Kendisi hem senarist, hem oyuncu, hem yönetmen, hem de yapımcı. Hollywood'un pek çok ünlü komedi filminde senarist, oyuncu ya da yönetmen sıfatıyla onun ismine rastlamak mümkün. Mesela John Landis'in yönettiği 1978 yılı yapımı ‘‘National Lampoon's Animal House’’da senarist olarak imzası var. ‘‘National Lampoon’’un yedi devam filmi çekildi, bunlardan ‘‘National Lampoon's Vacation’’ı (1983) da Harold Ramis yönetti. İlk yönettiği film ise Chevy Chase, Rodney Dangerfield ve Bill Murray'nin oynadıkları 1980 yapımı ‘‘Caddyshack’’. 1984'te onu Bill Murray ve Dan Aykroyd'la birlikte ‘‘Hayalet Avcıları / Ghostbusters’’da oynarken izledik; filmin yönetmeni Ivan Reitman'dı. 1986'da ‘‘Club Paradise’’ı yazıp yöneten Ramis, bu filmde Robin Williams ve Peter O'Toole'u oynattı. 1988'de bu kez Jodie Foster ve Mark Harmon ile birlikte ‘‘Stealing Home’’da rol aldı. 1994'te yine oyuncu sıfatıyla ‘‘Love Affair’’ filminde Warren Beaty ve Annette Bening'le birlikte çalıştı. Harold Ramis'in ‘‘Anlat Bakalım’’ın senaryosunda da imzası var.

Oyunculara gelince, Robert De Niro'yu tarife hacet yok. Mafya babası Paul Vitti rolünün onun için biçilmiş kaftan olduğu su götürmez. Zaten kendisi ‘‘baba’’ rollerine alışık. En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Oscar'ı aldığı Coppola'nın ‘‘Baba II/The Godfather Part II’’, Leone'nin ‘‘Bir Zamanlar Amerika/Once Upon a Time in America’’, Scorsese'nin ‘‘Sıkı Dostlar/Goodfellas’’ ve ‘‘Casino’’ filmlerinde bu role hakkını verdi.

Eğlence dünyasının tanınmış simalarından Billy Crystal'ı ise en çok Danny De Vito ile oynadığı ‘‘Annemi Trenden Nasıl Atarım / Throw Momma From the Train’’ ve Meg Ryan'la başrolleri paylaştığı ‘‘Harry, Sally ile Tanışınca/When Harry Met Sally’’ adlı filmlerden hatırlıyoruz.

Bu müthiş ikilinin rol aldığı ‘‘Anlat Bakalım’’, gülmek için birebir. Kaçırmayın.

ANLAT BAKALIM

ANALYZE THIS

Yönetmen: Harold Ramis

Senaryo: Peter Tolan, Harold Ramis ve Kenneth Lonergan

Görüntü: Stuart Dryburgh

Müzik: Howard Shore

Oyuncular: Robert De Niro (Paul Vitti), Billy Crystal (Ben Sobol), Lisa Kudrow (Laura), Joseph Viterelli (Jelly), Chazz Palminteri (Sindone), Kyle Sahiby (Michael), Rebecca Schull, Bill Macy, Jimmy Ray, Molly Shannon...

1999 ABD yapımı

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!