Azınlık vakıflarına kolaylık

Güncelleme Tarihi:

Azınlık vakıflarına kolaylık
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 03, 2002 01:53

TBMM Genel Kurulu, dünkü tarihi oturumunda ‘zoru’ başardı. Tartışmalı AB paketinin 4 maddesi akşam saatlerinde benimsendi. Kabul edilen maddelerin en önemlilerinden biri ise azınlık vakıflarına tanınan kolaylık oldu. Bu vakıflar artık kendi gayrimenkulleri üzerinde tasarruf hakkına sahip olacaklar.

Meclis'te büyük katılımla gerçekleştirilen görüşmelerde, idam cezası kaldırılmasının ardından, düşünce özgürlüğünün kapsamı genişletildi. Göçmen kaçaklığı ve organ satışı suç kapsamına alındı. Bu maddelerin görüşülmesinde zaman zaman tartışmalar yaşandı.

VATİKAN İDDİALARI

MHP'liler, AB paketinin azınlık vakıflarıyla ilgili maddesine de itiraz ettiler. MHP sözcüsü İrfan Keleş, Ermeni, Rum ve Musevi vakıflarına vatan topraklarının satılmak istediğini öne sürdü. Keleş,‘‘Bu düzenleme ile İstanbul'da bir Vatikan'a evet diyorsunuz. Rum-pontus'a evet diyorsunuz. Bayrak, vatan, namus parayla satılmaz. Türk halkı sizi affetmeyecek’’ dedi.

Devlet Bakanı Nejat Arseven ise T.C vatandaşı olan azınlıkların zaten Türkiye'nin her yerinden gayrimenkul alma olanağı bulunduğunu belirterek, ‘‘Biz burada Lozan'da azınlık kabul edilen vatandaşların vakıflarının kendilerine intikal eden gayrimenkulleri üzerinde tasarruf hakkı veriliyor’’ dedi.

Tartışmalardan sonra maddenin paketten çıkarılmasına ilişkin MHP önergesi reddedildi. Madde ise 118 ret oyuna karşın, 227 kabul oyuyla benimsendi. Yapılan düzenleme ile aralarında azınlıklara ait olanların da bulunuduğu cemaat vakıfları, Bakanlar Kurulu'nun izniyle taşınmaz mal edinebilecekler ve taşınmaz mallarını satabilecekler. Bu vakıflar, tüm taşınmaz mallarını 6 ay içinde vakıf adına tescil ettirecekler. Yabancı vakıfların Türkiye'de faaliyet gösterilmesi hakkındaki yasal boşluk da gideriliyor.

SİYASİ TRAVESTİLER

AB paketi görüşülürken, MHP'lilerin gergin tavrı nedeniyle zaman zaman tartışmalar yaşandı. DYP'li Agah Oktay Güner'in, MHP'lilere, ‘‘Eğer siz vatanperver olsaydınız, IMF'yle ikinci niyet mektubunu imzalamazdınız’’ dedi. MHP'li Nafiz Okumuş ise DYP Lideri Çiller'in siyaset sahnesine çıktığından beri malvarlığı ile sürekli frikikler verdiğini söyledi. Okumuş, ‘‘Yıllarca milletin Anadolu yollarında alınterini istismar edip, burada tersine davranmak, siyasetin travestisi haline gelmek yok’’ dedi. Bu sözler, Genel Kurul salonunu karıştırdı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!