Azerbaycan'da '20 Ocak Şehitleri' anılıyor

Güncelleme Tarihi:

Azerbaycanda 20 Ocak Şehitleri anılıyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 20, 2007 14:25

Azerbaycan'da, Sovyetler Birliği'nin son döneminde, 20 Ocak 1990 tarihinde Bakü'de Sovyet Kızılordusu tarafından yapılan katliamın kurbanları için çeşitli etkinlikler düzenlenirken, Şehitler Hıyabanı'nda düzenlenen törene Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, bakanlar, üst düzey yöneticiler ve yabancı misyon temsilcileri katıldı.

Aliyev, sabahın erken saatlerinde yapılan törende Şehitler Hıyabanı'nda Azerbaycan'ın bağımsızlığı yolunda şehit olanlar için dikilen Ebedi Meşale anıtına çelenk bıraktı, saygı duruşunda bulundu.

Askeri bando tarafından Milli Marşın çalınmasından sonra Türkiye'nin yeni Bakü Büyükelçisi Hüseyin Avni Karslıoğlu ve Silahlı Kuvvetler Ataşesi Tuğgeneral Seyhan Ceyhan'ın da aralarında olduğu yabancı misyon temsilcileri Aliyev'e taziyelerini sundu.

Tören sırasında Hıyaban ve çevresinde geniş güvenlik önlemleri alındığı gözlenirken, Aliyev'in 20 Ocak ve Hocalı gibi katliamlarla ilgili gerçeklerin uluslararası kamuoyuna ulaştırılması için gerekli tüm çalışmaların yapılması yönündeki çeşitli kararnamelerine rağmen güvenlik gerekçesiyle töreni çok kısıtlı sayıda gazetecinin izlemesine izin verildi.
Resmi törenden sonra subay ve askeri personelle çeşitli kamu kurum ve kuruluşlarının personeli Şehitler Hıyabanı'nı ziyaret ederek, şehitlerin kabirlerine karanfil bıraktı.

Yerel saatle 12.00'de ülke genelinde 1 dakikalık saygı duruşunun yapıldığı Ulusal Matem Günü'nde yarıya kadar indirilen bayrakların yanına matem işareti olarak siyah kurdeleler takıldı. Resmi heyetlerin ziyaretinin tamamlanmasından sonra halk da gruplar halinde gelerek Şehitler Hıyabanı'nı ziyaret etmeye başladı. Halk ziyaretinin gece saatlerine kadar sürmesi bekleniyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!