Ayyıldıza hayran yazar sohbetimizin yılı dolmadan intihar etti

Güncelleme Tarihi:

Ayyıldıza hayran yazar sohbetimizin yılı dolmadan intihar etti
OluÅŸturulma Tarihi: Nisan 11, 2012 00:00

Genç görünümlü adamın iskoç desenli ceketi, bej pantolonuyla uyum içinde.

Haberin Devamı

Türk Günü Yürüyüşü'ne hazırlanan seyyar Hürriyet sergisinin resimlerini çekiyor. Yaklaştığımda dönüyor, yüzyüzeyiz. Karşılıklı tebessüm ediyoruz. Aksanlı İngilizceyle ''Asil bir bayrak, heyecan verici.'' diyor eli ayyıldızlı sancağa uzanırken. Çehresi çok aşina, belleğimi zorluyorum. Adam ''The Painted Bird''ün yazarı ama ismi aklıma gelmiyor. Kendisini tanıtarak beni zahmetten kurtarıyor: ''Jerzy Kosinski.'' Türk Günü Yürüyüşü'ne bir kaç hafta kala belleğimde zincirleme sayfalar açılıyor.

Ayyıldıza hayran yazar sohbetimizin yılı dolmadan intihar etti

Kosinski'nin 1965'de basılan ''Boyalı Kuş'' adlı kitabını kısa hikaye yazarı Chuck Ross 10 yıl sonra kısaltarak 4 yayınevine gönderiyor. Kosinski'yi temsil eden Houghton Mifflin dahil hepsi geri çeviriyor. 1978'de Ross tüm kitabı başlığını değiştirip 14 yayınevi ile 13 edebiyatçıya sunuyor. Tümü reddettiği gibi Kosinski'nin dizi ödüller kazanan Boyalı Kuş olduğunu tanıyan da çıkmıyor. Bir kaç edebiyatçı '' Kabiliyetiniz yeterli değil, daha sıkı çalışmanız lazım.'' diye kısa not düşüyorlar cevabi mesajlaraına.

Haberin Devamı

1990 Mayıs'ında tesadüfen tanıştığım Jerzy Kosinski bu traji-komedide yalnız değil. Geçen asır ortasında Vladimir Nabokov 'En saf aşk tutkusu' diye tanıtılan Lolita'yı yayımcılara kabul ettirmek için yıllarca çaba harcadı. Yarı aşk, yarı porno içerikli kitap sonra 50 milyon satış yaptı. Charles Dickens, Stephen King'in ilk kitapları hep geri çevrildi. J.K. Rawling, milyar dolar kazandığı Harry Potter dizisini, peşini takipten usandırdığı yayıncıya sonunda kabul ettirerek şöhret ve servete kavuştu.

Polonya'nın Nazi işgalinde 6 yaşında olan Kosinski kaçarak Amerika'ya gelmeyi başardı. Piyes yazarı Arthur Miller, Senatör Jacob Javits gibi ünlü ve kudretli Kosinski'ye kol-kanat gererken bazı kesimler (The Painted Bird), (Being There) ve (Steps) romanlarının diğer yazarlardan çalıntı olduğunu, göçmen Jerzy'nin İngilizcesinin kitap yazmaya kafi gelmediğini ileri sürdüler.

Haberin Devamı

29 yaşında iken bir sanayicinin 47 yaşındaki dul eşiyle evlenen Kosinski kısa zamanda zengin karısı sayesinde New York sosyetesiyle içli dışlı olmayı başardı. ABD eski Dışişleri Bakanı Dr. Kissinger'a 'Henry' diye ilk ismiyle hitap eden Polonya asıllı Kosinski multimilyoner karısı özel jet uçağı, lüks yatıyla dünyayı gezmeye, İngiliz asilleriyle polo oynamaya başladı.
Oysa Jerzy refah içindeki yaşamla tatmin olacak kişi değildi. Jerzy edebi çevrelerde kendini dışlanmış hissediyordu.Arthur Miller, Elie Wiesel'in The Painted Bird'ü ''100 yılın en iyi Holocost kitabı diye tanımlamalarına rağmen Jerzy 'çalıntı' sıfatını üstünden atamadı. Zamanla depresyona girdi. Tanışmamızın senesi dolmadan Manhattan'da lüks apartmanı banyosunda başına plastik geçirip intihar etti. Gazetede haberini görünce ''Sancağımız bir hayranını kaybetti.'' diye üzüntü duydum.

Haberin Devamı

Geçen yarım asrın ileri gelen Amerikan ÅŸair-yazarı Allen Ginsberg'de Kosinski gibi  ayyıldızımıza ilgi gösteren edebiyat şöhreti de gene bir Türk Günü Yürüyüşü'nde bizimli birlikte oldu. Bir mimarlık ÅŸirketi sahibi Åžadi Dinlenç Fifth Avenue'de geçiÅŸ sırasında göğe dumanla Türk bayrağı çizdirmek için uçak kiraladı. Yürüyüş baÅŸladığında bizi telefonla arayan bir Amerikalı ''Balkonda otururken gökte ayyıldızlı bayrağınızın resmini çektim. Ä°stermisiniz?'' diye sordu. Gazete, dergi resimlerinden tanıdığımız gözlüklü, top sakallı ofisime geldiÄŸinde Allen Ginsberg'den kimlik sormaya gerek görmedik. FotoÄŸraflar için para da istemedi. Ä°ÅŸe gönderirken ''Gözünü gökten ayırma.''uyarısını yaptığım fotoÄŸrafçımız da gökteki ayyıldızı getirmiÅŸti. Allen Gingsberg'de Nisan1997'de hayata gözlerini yumdu.  Â

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!