Ayşen'in ailesi inek satıp harç ödeyecek

Güncelleme Tarihi:

Ayşenin ailesi inek satıp harç ödeyecek
Oluşturulma Tarihi: Şubat 13, 2001 00:00


Kırklareli'nin Lüleburgaz ilçesinde, SSK Hastanesi'nde hatalı iğne yapıldığı için sol kolu dirseğinden kesilen Ayşen Başaran'ın ailesinin SSK'dan kazandığı 119 milyar lirayı alabilmesi için, istenilen 1 milyar 200 milyon lira harç bedelini bulmaya çalışıyor.

Ayşen'in babası Hüseyin Başaran, 1996 yılından bu yana verdikleri hukuk mücadelesinin, tüm sağlık mağdurlarına örnek teşkil etmesi gerektiğini belirtti.

Başaran, 5 yıldan bu yana kredi kullanarak yaşamlarını sürdürmeye çalıştıklarını kaydederek şunları söyledi:


"Geçtiğimiz günlerde SSK aleyhine açtığımız tazminat davası sonuçlandı. Mahkeme, SSK'nın bizlere yasal faizleriyle birlikte yaklaşık 119 milyar lira ödemesine karar verdi. Bu parayı alabilmemiz için 1 milyar 200 milyon liralık harç yatırmamız gerekiyor. Şimdi de bu parayı bulmaya çalışıyoruz. Tazminatı almamız için istenen harç bedelini, babamın baktığı 2 inekten birini satarak yatıracağım. Bunun dışında başka bir alternatifim yok" dedi.

Baba Başaran, kendisi gibi diğer sağlık mağdurlarından maddi ve manevi destek beklediğini de kaydederek şunları söyledi:

"Ailece ve avukatımızla 5 yıldır bu dava için mücadele ediyoruz. Maddi ve manevi olarak çok yıprandık. Kızım Ayşen kolunu kaybederken, eşim Şengül'ün de sağlığı bozuldu. Benim 5 senede 50 yıllık ömrüm gitti. Yanlız bırakıldığımıza inanıyorum. Hiçbir zaman para peşinde olmadık. Sadece haklılığımızın ortaya çıkmasını isteyerek yola çıktık. Sonunda kazandık. Sevinçliyiz."

Başaran ailesinin avukatı Cengiz Hortoğlu ise davanın, kendi durumunda olanlara moral verdiğini ve örnek teşkil ettiğini bildirdi.

Hortoğlu, haksızlığa uğrayanların mutlaka haklarını yasal yollardan araması gerektiğini belirterek, "İnsanlarımız yurttaşlık bilinciyle hareket etsinler. Haklarını yasal yollardan arayarak, sonuca gitmeye çalışsınlar. Haklı olduklarına inananlar, haklarını geç de olsa alıyorlar" diye konuştu.

Yanlış iğne

Başaran ailesi, kızları Ayşen'in rahatsızlanması nedeniyle 5 yıl önce SSK Lüleburgaz Hastanesi Acil Servisi'ne başvurmuşlardı. Hastanede görevli doktor Hatice Adiloğlu'nun talimatıyla hemşire Pakize Özkan ile Münevver Danışger tarafından iğne yapılan Ayşen Başaran'ın kolu, iğnenin damara gelmesi nedeniyle dirseğinden kesilmişti.

Aile tarafından, SSK Genel Müdürlüğü'ne tazminat, sağlık görevlileri aleyhine de ceza davası açılmıştı. Ayşen 3 yaşındayken meydana gelen olaydan sonra bir süre büyümesi beklenmiş ve daha sonra hayırsever işadamı ve vatandaşların yardımıyla satın alınan protez kol takılmıştı.

Görevli sağlık personeli aleyhine açılan dava, 5 Şubat 2000'de sonuçlanmış ve sadece hemşire Pakize Özkan'ın ihmal ve tedbirsizlik suçundan 3 ay hapis ve 75 bin lira ağır para cezasıyla cezalandırılmasına, kusur oranının 8'de 2 olması nedeniyle de hapis cezasının 22 güne indirilmesine karar verilmişti. Daha sonra ceza para cezasına çevrilmiş ve Özkan, toplam 185 bin lira ağır para cezası ödemeye mahkum olmuştu.

Başaran ailesinin, SSK aleyhine açtığı tazminat davası ise 8 Şubat'ta sonuçlanmış ve yasal faizleriyle birlikte 119 milyar liralık bir tazminat almaya hak kazanmışlardı.
(aa)
Haberin Devamı

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!