Aydın'da tarihi manastır yıkılıyor

Güncelleme Tarihi:

Aydında tarihi manastır yıkılıyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 07, 2009 12:01

AYDIN'ın Söke İlçesi'ne bağlı Gölyaka Köyü'ne hakim Beşparmak Dağları'nda bulunan ve her geçen gün daha da harap olan Yediler Manastırı, önlem alınmaması halinde tamamen yıkılacak.

Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) üyeleri, ziyaret ettikleri Yediler Manastırı'nın kaderine terk edilmesini eleştirdi. Yöreye özgü kayalarla inşa edilen tarihi manastırın ziyaretlere kapatılmasını isteyen EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü “İyileştirme çalışmaları bitinceye kadar, manastıra ziyaretçi girişi engellenmelidir. Kilise yakınındaki bir kaya oyuğunda bulunan ve Hazreti İsa'nın doğumundan ölümüne değin resmedildiği fresklerin de koruma altına alınması gerekir” dedi.

Bahattin Sürücü, Yediler Manastırı civarında ‘Kerdemelik’ denen alanda yer alan, sürünerek girilebilen mağaranın içinde de tarih öncesi insanların, dağdaki demiroksitten elde ettikleri boyayla çizdikleri kaya resimlerinin olduğunu söyledi. Bahattin Sürücü, “Binlerce yıllık prehistorik kaya resimleri Beşparmak Dağları'nın en önemli zenginliklerindendir. Dünya miraslarımızın gelecek nesillere aktarılması için, korunmaları konusunda herkesin duyarlılık göstermesi gerekir” diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!