Aydın Doğan Ödülü Ara Güler'in

Güncelleme Tarihi:

Aydın Doğan Ödülü Ara Gülerin
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 08, 1999 00:00

Haberin Devamı

Aydın Doğan Vakfı tarafından her yıl farklı bir dalda verilen ödüllerin 3'üncüsü, bu yıl Görsel Sanatlar Dalı'nda dünyaca ünlü fotoğraf sanatçısı Ara Güler'e verildi. Önceki gece Hürriyet Medya Towers Çetin Emeç Salonu'nda düzenlenen törenle Ara Güler ödül madalyonu ve 12 milyar liralık ödül çekini vakfın kurucusu Aydın Doğan'dan aldı.

Toplantıya Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Doğan ile eşi Doğan Holding Yönetim Kurulu üyesi Sema Doğan, Devlet Bakanı Fikret Ünlü, Turizm Bakanı Ahmet Tan, Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ertuğrul Özkök, Hürriyet Gazetesi yayın koordinatörü Seçkin Türesay, Hürriyet Başyazarı Oktay Ekşi, Aydın Doğan Ödülleri Seçici Kurulu üyeleri, gazeteciler ve sanatçılar katıldı. Fotoğraf sanatının efsanelerinden Sebastian Salgado da, yakın dostu Ara Güler'in ödül törenine katılarak fotoğraflarını çekti.

Ödülü alan sanatçı Ara Güler, ‘‘1950'lerde etrafa bakmaya başladım. Bir de enayi bir makinam vardı. İnsanları sevdiğim için o objektiften bakmaya başladım. Baktım ki insanlar iyi. Onları 50 sene çektim. Sonra birinci kitap, ikinci kitap, üçüncü kitap ve yalnız Türkiye'de 7 kitap. 7 kitap çıkınca demek ki bunlara bakmışlar, demek ki iyiymiş bunlar, bana ödül verdiler. Ben de teşekkür ediyorum’’ dedi. Aydın Doğan Vakfı Yürütme Kurulu Başkanı Orhan Birgit de yaptığı konuşmada bu ödülün 3 yıldır verildiğini, ilk yıl roman dalında, 2'nci yıl sosyal ve beşeri bilimler dalında verildiğini belirterek, bu yıl Aydın Doğan Ödülü'nün görsel sanatlar dalına ayrıldığını söyledi. Törene katılan Devlet Bakanı Fikret Ünlü de ‘‘Cumhuriyet ile doğup büyüyen sayın Ara Güler'e 50 yıllık sanat hayatında çağdaş değerler ve toplumsal gelişmeye yaptığı katkılar nedeniyle hepimizin saygı ve teşekkür borçlu olduğunu düşünüyorum’’ dedi.

ARA GÜLER KİMDİR?

Ünlü fotoğrafçı Ara Güler 1928 yılında İstanbul'da doğdu. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi'nde bir süre okudu. 1950 yılından itibaren çeşitli gazete ve dergilerde çalışmaya başladı. 1961 yılında Photograph Annual, Ara Güler'i dünyanın en iyi 7 fotoğrafçısından biri seçti. 1962 yılında Master of Leica ünvanını aldı. Aynı yıl İsviçre'nin Camera Dergisi Güler için özel sayı çıkardı. 1966'da ABD'de Modern Sanatlar Galerisi'nde açılan Renkli Fotoğrafın 10 Ustası Sergisi'ne katıldı. 1979 yılında Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nin yarışmasında foto muhabiri olarak birincilik kazandı. Fotoğrafları dünyanın pek çok ülkesinde sergilendi, dergi ve gazetelerde yayınlandı. Aralarında Bertrand Russel, Winston Churchill, Pablo Picasso ve Salvador Dali'nin de olduğu pek çok ünlünün portrelerini çekti. Türkiye ve çeşitli ülkelerde albümleri yayınlandı.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!