Ayçiçeği yağından yakıt

Güncelleme Tarihi:

Ayçiçeği yağından yakıt
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 26, 2004 11:44

İngiliz bilim adamları yeni bir alternatif enerji kaynağı buldu. Yemeklerde kullanılan ayçiçek yağından hidrojen elde etmeyi başaran bilim adamları bu sayede daha çevre dostu ve ucuz yakıt pilleri üretmeyi hedefliyor. Araştırmacılar ayçiçek yağından hazırlanan yakıt pillerinin bir gün otomobil ve evlerde kullanılabileceğine inanıyor.

Haberin Devamı

Yakıt pilleri geleceğin enerji kaynakları olarak görülüyor, ancak bu pillerde kullanılan hidrojeni üretmek için çevre kirliliğine yol açan fosil yakıtlar kullanılıyor.Bu yüzden yakıt pilleri bazı ülkelerde kulanılmasına rağmen bir türlü yaygınlaşmıyor. Uzmanlar yakıt pili alanındaki yatırımların günün birinde hava kirliliğini önemli ölçüde azaltacağına inanıyor, ancak bunun 10-20 yıl alacağı sanılıyor.

American Chemical Society'de tanıtılılan ayçiçeğinden hidrojen elde etme yöntemi ise çevre dostu ve temiz oluşunun yanı sıra düşük maliyetiyle bu alanda önemli bir ilerleme olarak görülüyor.

Leeds Üniversitesi'ndeki bilim adamları bitkisel yağdan hidrojen elde etmek için deneysel bir hidrojen jeneratörü geliştirdi. Sadece ayçiçek yağı, hava ve su buharı kullanan jeneratör biri nikel diğeri karbon tabanlı iki katalizör yardımıyla hidrojen açığa çıkarıyor. Bu yöntemde çevreyi kirleten karbondioksit salınımı olmuyor.

Haberin Devamı

Şu anda sadeca saf bitkisel yağ kullandıklarını belirten bilim adamları, ilerde fındık-fıstık gibi kabuklu yemişlerin yağlarının yanı sıra restoranlar ya da gıda üretim tesislerinin gelen atık yağlardan da hidojen elde etmeyi hedeflediklerini söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!