Ayasofya rekora çok yaklaştı

Güncelleme Tarihi:

Ayasofya rekora çok yaklaştı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 12, 2010 10:08

Antik AŞ tarafından düzenlenen “Osmanlı Eserleri, Tablolar ve Antikalar” müzayedesinde, Türk resim sanatının en önemli isimlerinden Şevket Dağ'ın “Ayasofya” adlı tablosu, 1 milyon 700 bin TL'ye satıldı. Eserin fiyatı böylece Burhan Doğançay'ın 2.2 Milyon TL'ye satılan Mavi Senfoni isimli tablosuna çok yaklaşmış oldu.

Haberin Devamı

Swissotel'de gerçekleştirilen ve Turgay Artam tarafından düzenlenen müzayedede, Şevket Dağ'ın 900 bin TL açılış fiyatıyla satışa sunulan klasik Türk resminin başyapıtları arasında gösterilen “Ayasofya” adlı yağlı boya çalışması, 1 milyon 700 bin TL'ye alıcı buldu.

Dağ'ın 1914 yılında Berlin'de açılacak sergi için özel olarak çalıştığı ve Ayasofya'nın görkemini ortaya koyan 175x155 santimetre boyutlarındaki tablo, 1. Dünya Savaşı'nın başlaması nedeniyle yurt dışına gönderilemedi. Eseri daha sonra son Mekke Emiri Vezir Ali Haydar Paşa satın aldı.

Müzayedede ayrıca, Türk manzara resminin en değerli imzalarından Hoca Ali Rıza'nın “Türk Evleri” konulu çalışması ile Süleyman Seyyid'in “Karpuzlu Natürmort” adlı eseri ve Osman Hamdi Bey'in portre çalışması da satışa çıkarıldı.

Haberin Devamı

Bunların yanı sıra Hikmet Onat, İbrahim Çallı, Halil Paşa, Naci Kalmukoğlu, Turgut Zaim, Ali Rıza Beyazıt, Ziya Keseroğlu imzalı eserler de müzayedede yer aldı.

Eren Eyüboğlu, Nurullah Berk, İhsan Cemal Karaburçak, Nedim Günsür imzalı tablolar ve Nuri İyem'in “Üç Güzeller” isimli 65x120 santimetre boyutlarındaki çalışması, Hermitage Müzesi'nde bir benzeri yer alan Kont Alexander Mordvinov'un “Venedik” konulu çalışması, Osmanlı dönemi saray ressamı İtalyan oryantalist Fausto Zonaro'nun “İstanbul” konulu çalışması ve bir diğer İtalyan oryantalist Leonardo De Mango'nun “Fenerbahçe Hamamı” konulu eseri de müzayedede ilk kez satışa sunuldu.

Türk hat sanatçısı Kazasker Mustafa İzzet'in 122x84 santimetre boyutlarındaki Hilye-i Şerife'si, hattatlar Hasan Rıza, Şeyh Hamdullah, İsmail Hakkı Altunbezer, İsmail Zühdi, Macid Ayral, Halim Özyazıcı'nın levha ve Hilye-i Şerifeleri de müzayedede yer aldı.

19. yüzyıl Fransız soyluları ve saray gümüşçüsü “Odiot” firmasının gümüş çay takımı, Christofle firmasının 19. yüzyıla tarihlenen tasarımları ve dünyaca ünlü cam ustası Emile Galle'nin eserlerinden oluşan Galle Koleksiyonunu da müzayedede satışa sunuldu.

Müzayede, Osmanlı pazarı için özel yapım Viyana ve Meissen porselenleri, Aznavur işçilikli tuğralı gümüş kahvedanlar, leğen-ibriklerden oluşan Osmanlı gümüşleri, tombak eserler ile Sevres porselenlerinin yanı sıra Beykoz leğen-ibrik, kase ve şişelerden oluşan birbirinden değerli Beykoz camları da yer aldı.

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!