Ayasofya 16 yıllık iskeleden kurtuluyor

Güncelleme Tarihi:

Ayasofya 16 yıllık iskeleden kurtuluyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 18, 2009 00:00

İstanbul’un en önemli mimari yapıtlarından, UNESCO Dünya Kültür Mirası listesindeki Ayasofya Müzesi İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı’nın desteğiyle gerçekleşecek kapsamlı bir restorasyon çalışmasıyla 1.5 milyon liraya yenileniyor.

İSKELE SÖKÜLMEYE BAŞLANDI. İŞTE FOTOĞRAFLARI

Müzede, 16 yıldır duran iskelenin sökülen ilk parçaları, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ve İstanbul Valisi Muammer Güler’e hediye edildi. Çalışma kapsamında, müzenin ana kubbesinin görüntüsünü kapatan 16 yıllık inşaat iskelesi önce yer değiştirilecek, sonra tamamen kaldırılacak.

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Yürütme Kurulu Başkanı Nuri Çolakoğlu da bugün 16 yıldır bu muhteşem yapının bütün güzelliğinin görülmesini engelleyen iskelenin sökümüne başlanacağını belirterek, "İskele, 12 günde sökülecek ve onarım görmemiş son çeyreğe taşınacak. Buradaki çalışma Haziran sonunda tamamlanacak ve iskele tamamen sökülecek. Dana sonra yarım kubbelerin onarımı yapılacak" dedi.

Ayasofya kasımda yepyeni

İlk etapta 55 metre yüksekliğinde, 181 ton ağırlığındaki mevcut çelik iskele sökülerek ana kubbenin kuzeydoğu çeyreğine kurulacak. Buradaki 500 metrekarelik bezemeli yüzeylerde yer alan mozaik ve mozaik taklitleri sekiz ayda restore edilecek. Daha sonra iskele tekrar sökülecek. İç narteks tonoz yüzeylerinde Justinianus döneminde yapılmış olan geometrik desenli yaklaşık 600 metrekarelik mozaiğin restorasyonu da bu iş kapsamında gerçekleşecek. İkinci etapta ise yarım kubbelerin ve galeri katının onarımı gerçekleştirilecek ve 2010 yılı sonuna kadar Ayasofya’nın içindeki onarımlar tamamlanarak, iskele tamamen sökülecek ve dışarı taşınacak. Bizans İmparatoru 1’inci Justinyen’in 532-537 yılları arasında 5 yılda yaptırdığı Ayasofya’nın, kare üzerinde oturtulmuş kubbesi, aşağıda 40, üst katta 67 sütun olmak üzere 107 sütün üzerine oturuyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!