Ay tartışması

Güncelleme Tarihi:

Ay tartışması
Oluşturulma Tarihi: Mart 06, 2012 00:00

İlköğretimi 4+4+4 modeliyle kesintili hale getiren yasa teklifinin TBMM Milli Eğitim Komisyonu’ndaki görüşmelerinde zorunlu eğitime başlama yaşının ay olarak karşılığı tartışma yarattı.

Alt Komisyon’da belirlenen “6 yaşına giren zorunlu eğitim kapsamına alınır” düzenlemesine, CHP Edirne Milletvekili Recep Gürkan itiraz etti. Gürkan, “‘İlköğretim çağı 6-13 yaş arasındaki çocukları kapsar, bu yaş çocuğun 5 yaşını bitirdiği yılın eylül ayında başlar’ deniliyor. Yani buraya ay yazsak daha doğru olmaz mı? Eski metinlerde de vardır. 72 ay diye” eleştirisini yöneltti.

128 ülkede 6 yaş

Gürkan’a yanıt veren AK Partili Alt Komisyon Başkanı Fikri Işık, “Biz 6 yaşın zorunlu eğitim kapsamına alınmasını istiyoruz. Ay konusundaki tartışmaya komisyon olarak girmedik. Kanun metni de 6 yaş diyor. Eğitim Reformu Girişimi (ERG), ‘128 ülkede 6 yaşında başlar’ diyor. Biz de 6 yaşında başlatıyoruz zaten” dedi. Işık, “6 yaşı biz 60 ay olarak aldık ama” itirazlarına da “61’inci ay olarak aldık. 5 yaş bir ay. Bu işin dünyaca belirlenen bir usulü vardır. Hangi ay 6 yaşı kapsar. Kanun yapıcılar olarak ortaya koymamız gereken, kesin kural koymaktır. Kesin kural da 6 yaştır. 6 yaşa 60 ay olarak yazsaydık metne, o zaman tartışmaların içine girmiş olurduk” yanıtını verdi.

CHP’li milletvekillerinin “6 yaştan kasıt 72 ayı doldurmaktır. Bu böyleyse kabul ediyoruz. Ama 6 yaşı 61’inci ay diyorsak o zaman yanlış. O 128 ülkenin içinde biz de varız. Doğduğunda insan bir yaşında değil. Problem oradan çıkıyor” tepkileri üzerine Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer söz alarak şu yanıtı verdi: “İstatistiklerde de Türkiye 6 yaşında gözüküyor. Türkiye’deki 222 numaralı kanun 6 yaş diyor fakat Türkiye fiilen 6 yaş uygulamıyor. 7 yaş uyguluyor. m

SBS, seçme değil durum tespit için olacak
Umut ERDEM / ANKARA

TBMM Milli Eğitim Komisyonu’nda 4+4+4 teklifiyle ilgili görüşmeler devam ederken, Milli Eğitim Bakanlığı da Seviye Belirleme Sınavı’nın (SBS) yapısını yeni sisteme göre değiştirmek için çalışma başlattı. Bakanlığın çalışmasına göre liseye girişte tek sınav yerine, yönlendirme sistemi getirilecek. 3 kademeli eğitim sisteminde lise türleri de yeniden ele alınacak. Okul türleri modelinde liseler “meslek liseleri”, “fen ve sosyal bilimler liseleri” ve “Anadolu liseleri” olarak belirlenecek. Bu okullara giriş için öğrenciler tek sınava bağlı olmayacak. SBS benzeri bir sınav yine olacak ancak bu durum yerleştirme sınavı değil sadece öğrencinin bilgisini tespit sınavı olacak. Sınav dışında liseye geçişte ders notu, öğretmen görüşü, rehberlik yönlendirmesi ve ailelerin görüşü de alınacak. Tüm bu etkenlerle öğrenci liseye gidecek. Tespit sınavlarının etkisi ise minimuma inecek. Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, şunları söyledi: “SBS’yi seçme esasına dayalı bir sınav halinden çıkartacağız. Bu kaldıracağımız anlamına gelmez. Sınav seçme değil durumunu tespit için olacak. Çocuklarımızın öngörülen kazanımlarını görmek için feed back gibi, seviye tespit, olgunlaşma sınavları olabilir. Onların kazanımlarını ölçebiliriz. Bir sınav kalkıp diğeri de konulacak değil. Mevcut sınavların tarzı değiştirilip yapılabilir. Yaş düşüşü nedeniyle müfredat yeniden ele alınacak. Yapılan çalışma kapsamında öğrenciler okula geldiğinde akademik bilgiden çok görsel ve oyunla öğretim bilgisi verilecek. Okuma yazma öğretimi ise daha esnek bir yapıda yapılacak.” Çalışmaların haziran ayında tamamlanması planlanıyor.-

12 saat konuşma eylemi

KOMİSYON görüşmelerinin başlangıcında söz alan CHP’li Engin Özkoç, “Bu yasayı çekin, vaktimiz var, tartışılsın hep beraber kabul edip geçirelim” dedi. Bu önerinin kabul edilmemesi üzerine Özkoç, saat 15.15’te söz sırası kendisine gelince 12 saatlik konuşma eylemi başlattı. Özkoç, “Ne zaman haklısınız derlerse o zaman keseceğim” dedi. Özkoç’un konuşmasının 5’inci saatinde Komisyon Başkanı Nabi Avcı tepki gösterdi ve “Sizden sonra 53 kişi var. Anlayış bekliyorum” dedi. Özkoç da, “53 kişi de aynı şeyi söyleyecek” diye konuştu. Bakan Dinçer’in, “Hiçkimse istismarı anlayışla karşılayamaz. Ama ben sonuna kadar dinleyeceğim” demesi üzerine Özkoç, “Yasama sürecini engellemekte demokratik tavırdır” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!