Avustralya'da doğal felaketler zinciri

Güncelleme Tarihi:

Avustralyada doğal felaketler zinciri
Oluşturulma Tarihi: Ocak 18, 1998 00:00

Haberin Devamı

Geçen hafta sel felaketlerine teslim olan ve pekçok yerleşim merkezinde toprak kayması meydana gelen Avustralya'yı bu kez de çok şiddetli bir fırtına vurdu. Sel sularıyla sürüklenen çok sayıda zehirli yılan, akrep ve örümcek, neredeyse büyük kentleri istila etti.

Avustralya, 10 günden beri, art arda gelen doğal felaketlerden yakasını kurtaramıyor. Yetkililer halkı yılan ısırması, zehirli örümcek ve akrep sokmalarına karşı uyanık olmaya çağırdı. Doğal afetler en çok kuzeydoğu bölgesinde etkili oluyor. Queensland'i etkisi altına alan Katrina siklonu yüzünden rüzgarın hızı saatte 250 km'yi aştı. Sel baskını sonucu zaten perişan olan bölgede halk, uzun bir süre altyapı sisteminin felç olma olasılığına karşı uyarıldı. Alarm veren meteoroloji yetkilileri, halktan içecek temiz su ve konserve stoklamalarını, pil ve transistörlü radyolarını yanlarından ayırmamalarını istediler. Acil Hizmetler Bakanı Mick Veivers ‘‘Doğanın gücünü asla küçük görmemeliyiz’’ diyerek durumun zgüçlüğünü vurguladı.

ÖRÜMCEK VE YILAN

Siklonun yolu üzerindeki kentlerde gerekli önlemleri almak için saate karşı büyük bir yarış yapılıyor. Görülemiş fırtınanın satte 7 km'lik bir hızla güneye doğru hareket ettiği bildirildi. Avsutralya'yı vuran doğal afetlerin şimdiye kadar en az 33.5 milyon dolarlık maddi hasara yol açtığı belirtirilirken toprak kaymasında bir kişinin hayatını kaybettiği açıklandı. Sel ve toprak kayması pek çok yerde şehirlerarası yolları kulanılamaz hale getirdi, köprüler yıkıldı. Tarım arazileri ise 83 cm yüksekliğindeki sel suları altında kaldı.

Bu felaketler yetmezmiş gibi bir de dünyanın en zehirli sürüngenleri arasında gösterilen Avustralya'ya özgü zehirli yılanlar, örümcekler ve akreplerin sel sularıyla birlikte sürüklenerek kentleri istila ettikleri belirtiliyor. Polis Komiseri Neil Kirby, yılan ısırığı ve akrep sokması vakalarında olağanüstü bir artış gözlendiğine dikkat çekerek halkı uyardı.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!