Avukatların seçimi bugün

Güncelleme Tarihi:

Avukatların seçimi bugün
Oluşturulma Tarihi: Kasım 07, 2010 00:00

Avrupa’nın en büyük, dünyanın ikinci büyük barosu olan İstanbul Barosu’nun genel kurulu bugün seçimlerle sona erecek. Haliç Kongre Merkezi’ndeki genel kurulda 6 ayrı liste yarışıyor.

Başkanlık için Önce İlke Çağdaş Avukatlar Grubu Adayı İstanbul Barosu Başkanı Muammer Aydın, Önce İlke Çağdaş Avukatlar Grubu adayı Ümit Kocasakal, Çağdaş Avukatlar Grubu adayı Kemal Aytaç, Katılımcı Avukatlar Grubu adayı Mustafa Güngör, Özgürlükçü Hukuk Platformu adayı Feyzi Çelik, Hukukun Üstünlüğü Platformu adayı Satılmış Şahin çekişecek.

İkinci dönem için aday olan İstanbul Barosu Başkanı Muammer Aydın, açılışta yaptığı konuşmada, baronun, 132 yıllık geçmişe ve 26 bin üyeye sahip bir örgüt olarak daima Cumhuriyet değerlerine bağlı kalarak insan haklarını ve temel özgürlükleri savunduğunu söyledi.

Karşı çıkmak gelenek

Yargı üzerindeki baskının giderek arttığını öne süren Aydın, “Baromuz, kurulduğu günden bu yana hukuk dışına çıkan yönetimlere karşı olmuş, hukuktan yana durmuş, haksız ve hukuksuz uygulamalara muhalefet etmiştir. Hukukun üstünlüğü ilkesini koruyabilmek için yönetimlere ve siyasi makamlara karşı çıkmak, İstanbul Barosu için gelenek haline gelmiştir. Biz de yönetimde olduğumuz süre boyunca bu duruşumuzu sürekli koruduk. Baromuz, yargıyla ilgili yaratılan kaoslarda daima bağımsızlığın yanında oldu” dedi.

Genel Kurul’da zaman zaman tartışmalar yaşandı. Baroların siyaset yapıp yapmayacağı en çok konuşulan konular arasında yer aldı. Halkın çıkarları için siyaset yapılması gerektiği savunulan Genel Kurul’da, baronun hiçbir siyasi partinin uzantısı olmaması gerektiği ifade edildi. Konuşmalarında hükümeti de eleştiren başkan adayları, özel yetkili ağır ceza mahkemelerinin ve savcılığının da kaldırılması gerektiğini savundular.

Çağdaş Avukatlar Grubu Başkan Adayı Kemal Aytaç, siyasi iktidarın amacının yargının bağımsızlığını güvence altına almak değil yargı içindeki kadrolaşmanın önünü açmak olduğunu savunarak “Bu ülkede muhalefet olan herkesin özgürlüğü tehdit altındadır. Yeni bir Anayasa yapılması kaçınılmaz hale gelmiştir. Hukukun Üstünlüğü Platformu AK Parti’nin referandumda kullandığı sloganı aynen kullandığını göreceksiniz. Siyasi iktidarın uzantısı olarak nasıl siyaset yapmayacaksınız. Siyaset yapmak lazım. Sırtını AK Parti’ye dayayanlar siyasetin hasını yapacaklar. Baroyu AK Parti’nin arka bahçesi yapacaksınız ama siyaset yapmayacaksınız. Siz kimi kandırıyorsunuz. Siyaset yapacağız ama baroyu bir siyasi partinin arka bahçesi haline dönüştürmeyeceğiz” şeklinde konuştu.

Yandaş olmayacağım

Hukukun Üstünlüğü Platformu Başkan Adayı Satılmış Şahin ise baroların günlük siyaset yapamayacağını, siyasi partilerin yandaşı olamayacağını söyledi. AK Parti’nin referandumda kullandığı sloganı baro seçimlerinde kullandığı için AK Parti yanlısı olduğu öne sürülen Şahin, “Siyaseti sokakta, takside, kahvede herkes yapıyor. Bu kolaydır. Hiçbir siyasi partiye yandaş olmayacağım” diye konuştu. Gerektiğinde 26 bin arkadaşını iktidarın başına bela edeceğine söz veren Satılmış Şahin, “Yandaş olmayacağım. Herkese eşit mesafadeyim” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!