Avrupa'ya sivil çıkarma

Güncelleme Tarihi:

Avrupaya sivil çıkarma
Oluşturulma Tarihi: Eylül 12, 1997 00:00

Haberin Devamı

Yılmaz Hükümeti'nin kurulmasında önemli katkıları olan sivil toplum örgütlerinin başkanları, AB-Türkiye Karma Parlamento Komitesi Delegasyon toplantısına katılarak Türkiye'yi temsil edecekler. Başkanlar, dün Dışişleri Bakanı Cem'le görüşerek, temel dış politika konularında bilgi aldılar.

Büyük 5 sivil toplum örgütünün başkanları, iç politikadan sonra dış politikaya da damga vuracak. AB-Türkiye Karma Parlamento Komitesi Eş Başkanı Piet Dankert, Refahyol'un devrilmesi ve yeni hükümetin kurulmasında önemli paya sahip olan Türk-İş Başkanı Bayram Meral, DİSK Başkanı Rıdvan Budak, TİSK Başkanı Refik Baydur, TESK Başkanı Derviş Günday ve TOBB Başkanı Fuat Miras'ı Strasbourg'a davet etti. Karma Parlamento Komitesi Delegasyon toplantısına, TÜSİAD Başkanı Muammer Kayhan da katılacak.

Sivil toplum örgütü temsilcileri, dün Dışişleri Bakanı İsmail Cem'i ziyaret ederek görüş alışverişinde bulundular. Cem, ‘‘AB sorununu duygusallıktan uzaklaştırıp akıl zeminine oturtmak istiyoruz’’ dedi. Cem, yeni hükümetin kurulması ile Batı'nın, Türkiye'nin eski Türkiye, Dışişleri Bakanlığı'nın da eski Dışişleri Bakanlığı olmadığını anladıklarını belirterek, halefi eski Bakan Çiller'i de ince bir dille eleştirdi. Cem, üç ay önce Türkiye dosyasını kapatıp bir köşeye koyan Batı'nın, şimdi o dosyayı açtıklarının farkında olduklarını anlattı. Hükümetin önemli dış politika olaylarında sivil toplumun katkısını almayı gelenek haline getireceğini kaydeden Cem, ‘‘Dış politika tüm toplum kesimlerinin ortak sorunu, toplumun aşı, ekmeği, suyudur’’ diye konuştu.

DANKERT'IN MEKTUBU

AB-Türkiye Karma Parlamento Komitesi Eş Başkanı Dankert ise sivil toplum örgütü liderlerine gönderdiği davet mektubunda şu mesajı verdi:

‘‘Geçen yıl boyunca, Avrupa Parlamentosu Türkiye'deki demokratik reform için öneriler üreten sivil toplum örgütleriyle ilişkilerini geliştirmeye devam etmiştir. AP'nin bu girişimler için yakın desteği, yakın geçmişte 17 Temmuz 1997'deki resmi kararında belirtilmiştir. Bu gelişmelerin bir sonucu olarak 17 Temmuz'daki AP'nin Türkiye ile Karma Parlamento Komitesi Delegasyonu toplantısında, Türk sivil toplum örgütleri liderleri ile Türkiye'nin demokratikleşme sürecini ve bu önemli amaca ulaşmak için birbirimize nasıl yardım edebileceğimizi tartışmak amacıyla, delegasyonun genişletilmiş özel toplantı organize edilmesinde karara varılmıştır.’’

YILMAZ ‘‘AB POLİTİKASI DEĞİŞECEK’’

Bu arada dün Kazakistan'dan dönen Başbakan Mesut Yılmaz, Türkiye'nin AB üyeliği için bugüne kadar uyguladığı ‘‘takvime bağlı politikasını’’ değiştirdiklerini açıkladı. Yılmaz bundan böyle, Türkiye'nin AB üyeliğinin bir takvime bağlanmayacağını, istenilen bazı şartların yerine getirilmesini öngören ‘‘çalışmaya bağlı’’ bir politika izleneceğini bildirdi. Yılmaz, Türkiye'nin bu yeni politikasını anlatmak için Başbakan Yardımcısı Bülent Ecevit, Dışişleri Bakanı İsmail Cem ve DTP Lideri Hüsamettin Cindoruk ile 15 AB ülkesini aralık başına kadar ziyaret edeceklerini açıkladı. Yılmaz, CHP Lideri Deniz Baykal'dan da AB ülkelerinin partileri nezdinde lobi faaliyetinde bulunmasını isteyeceklerini söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!