Avrupa'nın kilit görevinde Türk çift

Güncelleme Tarihi:

Avrupanın kilit görevinde Türk çift
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 06, 1998 00:00

Haberin Devamı

Tomris ve Rıza Türmen çifti, BM ve Avrupa Konseyi gibi uluslararası kuruluşların kilit görevlerinde çalışıyorlar. Tomris Türmen, iki yıldan beri BM Dünya Sağlık Örgütü'nün Müdürlüğü'nü yürütürken, eşi Rıza Türmen, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin Türk yargıcı olarak kasım ayında göreve başlayacak.

Birleşmiş Milletler ve Avrupa Konseyi'nin iki kilit görevi, Türmen çifti tarafından yürütülüyor. Birleşmiş Milletler'e bağlı Dünya Sağlık Örgütü'nün Müdürlüğü'nü 2 yıldan beri Tomris Türmen yürütüyor. Eşi Büyükelçi Rıza Türmen ise halen yürüttüğü Avrupa Konseyi nezdindeki Türk Daimi Temsilciliği görevine kasım ayında son veriyor ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde yargıç olarak göreve başlıyor. Tomris Türmen, Cenevre'de görev yaparken, Rıza Türmen Strasbourg'da çalışmalarını yürütüyor. Türmen çifti, ancak hafta sonlarında biraraya gelebiliyor.

Tomris Türmen, BM Dünya Sağlık Örgütü'ndeki göreviyle, uluslararası kuruluşlarda en yüksek seviyedeki Türk memuru olma sıfatını taşıyor. 1991'de Dünya Sağlık Örgütü'nün Kadın ve Çocuk Sağlığı Genel Müdürlüğü'ne getirilen Tomris Türmen, 2 yıl önce de bu teşkilatın müdürlüğüne yükseldi. Tomris Türmen daha önce de Ankara Tıp Fakültesi Çocuk Hastalıkları Profesörlüğü görevinin yanı sıra, bir müddet Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcılığı görevini de yürütmüştü.

Uzun yıllar Dışişleri Bakanlığı'nda Avrupa İşleri Genel Müdürlüğü'nü yürüten ve daha sonra Bern Büyükelçiliği'ne getirilen Rıza Türmen ise 3 yıldan beri Avrupa Konseyi'ndeki Türk Daimi Temsilciliği yapıyordu. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne 'Türk yargıç' olarak getirilen Rıza Türmen, bu yeni görevine kasım ayında başlayacak. Türmen'i bu yeni görevinde başta Refah Partisi'nin kapatılması ile ilgili başvuru olmak üzere yüzlerce dava bekliyor.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!