Avrupalı Türkler oy vermek için harekete geçti

Güncelleme Tarihi:

Avrupalı Türkler oy vermek için harekete geçti
Oluşturulma Tarihi: Şubat 06, 2007 19:06

Haberin Devamı

YURTDIŞINDAKİ Türklerden sorumlu eski Devlet Bakanlarından Rıfat Serdaroğlu, Almanya'daki Rhein-Main Türk Toplumu Başkanı Dr. Tayfun Çilingir'in "Avrupa'daki Türklerin oy hakkı" konusundaki açıklamalarını doğruladı. Serdaroğlu, 1995 yılında Avrupa'daki Türk vatandaşlarına bulundukları ülkeden oy vermelerini sağlamak için Anayasa değişikliği yapıldığını hatırlatarak, "O zamandan beri hükümetler suç işliyor" dedi.

Dr. Tayfun Çilingir, oy hakkı konusunda eski bakan Serdaroğlu ve Türk yetkililerle yıllar önce görüştüklerini açıklayarak, bu görüşmelerde Portekiz modelinin "en akla yakın uygulama" olduğu kararının alındığını, ancak bu modelin bir türlü uygulamaya konulmadığını söylemişti.

SERDAROĞLU HÜRRİYET'E KONUŞTU

Konuyla ilgili dün Hürriyet'e konuşan Devlet eski Bakanı Rıfat Serdaroğlu, 1995 yılında yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarının oy kullanma haklarının meclis kararı ile onaylandığını hatırlatarak, "Kararın uygulanmaya konulmaması ve 'sadece gümrük kapılarında oy kullanılabilir' gibi bir sınır olması yasalara aykırıdır" dedi.

Haberin Devamı

1995 yılında yapılan Anayasa değişikliğinden beri hükümetlerin suç işlediklerine dikkat çeken Serdaroğlu, bunun büyük bir ayıp olduğuna işaret etti. Serdaroğlu, "O zamanlar Almanya'daki İçişleri Bakanlığı bu konuyla ilgili engeller çıkarıyordu ancak biz bunları da aştık. Bu konuyla ilgili çok emek verdim ancak koalisyon hükümetleriyle işlemedi" dedi.

HÜKÜMETE ÇAĞRI

Serdaroğlu, yurtdışında oy verebilme hakkının önümüzdeki seçimler için de mutlaka önemsenmesi gereken bir konu olduğunu vurguladı. Avrupa'daki Türk temsilciliklerinde oy verilebilmesi gerektiğini savunan Serdaroğlu, hükümete gerekli yasal düzenlemenin en kısa zamanda yapılması ve yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarına oy hakkının sağlanması için çağrıda bulundu. Serdaroğlu, bunun yapılmadığı takdirde şimdiki hükümetin de Anayasa'ya karşı suç işlemiş olacağını belirtti.

Anayasa ne diyor?

ANAYASA'NIN "Seçme, seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakları" başlıklı 67. maddesinde şöyle deniliyor:

"Vatandaşlar kanunda gösterilen şartlara uygun olarak, seçme seçilme ve bağımsız olarak veya bir siyasi parti içinde siyasi faaliyette bulunma ve halkoylamasına katılma hakkına sahiptir...Ancak, yurt dışında bulunan Türk vatandaşlarının oy hakkını kullanabilmeleri amacıyla kanun, uygulanabilir tedbirleri belirler."

Haberin Devamı

Anayasa'nın 67. maddesinin 2. fıkrasına, yurtdışında bulunan Türk vatandaşlarının oy hakkını kullanabilmeleri amacıyla "kanun uygulanabilir tedbirler belirler" hükmü ilave edildi. Ancak yurtdışında yaşayan vatandaşların bulundukları ülkelerden Türkiye'deki genel seçimlerde oy kullanmalarına olanak tanımak için 298 sayılı Seçimlerin Genel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkındaki Kanun'da değişiklik yapılması gerekiyor.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!