Avrupa'da kadınlar Safiye'ye destek için yürüyor

Güncelleme Tarihi:

Avrupada kadınlar Safiyeye destek için yürüyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 08, 2002 15:05

Bu yılki 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nün sembolü Nijerya'da tecavüze uğrayan ancak zinayla suçlanarak recme (taşlanarak öldürme cezası) mahkum edilen Safiye Hüseyni.

Merkezi Milano 'da bulunan Uluslararası Kadın Yürüyüşleri Birliği bugün Safiye'ye verilen cezayı protesto etmek için Floransa'da bir yürüyüş düzenledi, Roma'daki Nijerya Büyükelçiliği'nin önünde ise gösteri yaptı.

Birlik lideri Lidia Cirillo zorla ırzına geçilen bir kadının taşlanarak ölüm cezasına çarptırılmasının vahşet olduğunu belirterek "Sadece kadınlar değil erkekler de bu karara isyan etmeli.

SAFİYE İLK DEĞİL
Safiye Hüseyni, Nijerya'da zinayla suçlanan tek kadın değil. Aralık ayında tutuklanan 17 yaşındaki Hafsatu Ebubekir de Safiye Hüseyni'yle aynı kaderi paylaşıyordu. 14 Aralık'ta gözaltına alınan Ebubekir zinayla suçlandığı davada beraat etti. Eğer hakim suçlu olduğuna karar verseydi, bir aylık bebeği olan Hafsatu Ebubekir de taşlanarak idam edilme cezasıyla karşı karşıya kalacaktı.

Şeriat mahkemesi, Ebubekir'i evlilik dışı ilişki kurmakla suçlamış ve bebeği de kanıt olarak göstermişti. Ebubekir, ilk sorgusunda ilişki kurduğunu itiraf etmiş ancak daha sonra ifadesini değiştirmişti. Hafsatu'nun hayatını kurtaran da bu ifade değişikliği oldu. Safiye Hüseyni'yi savunan avukat Abdülkadir İmam, savunmasında, bebeğin genç kadının 18 ay önce boşandığı kocasından olduğunu söyledi.

Genç kadının dahil olduğu mezhep, boşanmış bir kadının, yedi yıl süresince kocasından çocuk sahibi olmasını suç olarak görmüyordu. Avukat da savunmasını bu kural üzerine kurarak Ebubekir'in hayatını kurtardı. Yargıç, bebeğin kadının kocasından olabileceğini ve zinayı ispatlayacak delil bulunmadığını söyleyerek Hafsatu Ebubekir'in beraatine karar verdi.
18 Mart'ta Nairobi Mahkemesi kesin kararını vermeden Birleşmiş Milletler'in olaya el koyması gerekli " dedi.

Yerel yönetimlerin 1999'da şeriatı benimsemesinden bu yana ilk idam mahkumu olan 33 yaşındaki, 5 çocuklu Safiye Hüseyni, Sokoto eyaletinde yaşıyor.

Safiye'nin, 3 kez tecavüzüne uğradığını söylediği adamdan, bir kızı oldu.

Ailesinin baskısıyla saldırgandan davacı olan Safiye, tecavüzü kanıtlayamadı çünkü şeriat kurallarına göre görgü tanığı şart.

Sokoto Eyaleti'ndeki İslami Mahkeme kanıt olmadığından tecavüz suçlamasını geçersiz saydı ve Safiye için ölüm kararı verdi.

Kararın ardından Safiye Hüseyni kendisine verilen 1 aylık süre içerisinde kararı temyiz etti. Safiye şimdi Temyiz Mahkemesi'nin kararını bekliyor.

DUL DEĞİL BEKAR OLSAYDI
KIRBAÇ CEZASI ALACAKTI

Şeriat hükümlerine göre Safiye, dul değil de bekar olsaydı, taşlanarak öldürülme cezası yerine 100 kırbaç cezasına çarptırılacaktı.

Daha önce 16 yaşındaki bir genç kız tecavüze uğradığını söylemesine rağmen, evlilik öncesi ilişkiye girdiği gerekçesiyle 100 kırbaç cezasına çarptırılmış ve cezası uygulanmıştı.

Safiye'nin dramı uluslararası kamuoyunda ve basında geniş yankı uyandırdı. Kadın kuruluşları başta olmak üzere İtalya'da futbolcular da Safiye'yi kurtarmek için kampanya başlattı.

Futbolcular sahaya 'İlk taşı kim atacak' yazılı tişörtlerle çıkma kararı aldı.

Bu sözler İncil'e göre Hz. İsa'ya ait. Dini liderler zina yaptığı için bir kadının öldürülmesine karar verdiğinde Hz. İsa bu sözlerle kadını kurtarmıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!