Avrupa'da fırtına Türkiye'de sıcak

Güncelleme Tarihi:

Avrupada fırtına Türkiyede sıcak
Oluşturulma Tarihi: Kasım 08, 2000 00:00

Haberin Devamı

Kötü hava koşulları, Avrupa'nın batısında bütün yaşamı felç ederken Türkiye, son 70 yılın en sıcak kasım aylarından birini yaşıyor. İngiltere, İtalya, Fransa ve İspanya'da şiddetli fırtına can alırken, Türkiye'de mevsim normallerinin üzerindeki sıcaklar, sağlık sorunlarına neden oluyor.

İngiltere'de etkili olan fırtına ve yoğun yağış, ülkenin özellikle güneydoğu bölgesi ve İskoçya'da yaşamı felç etmeye devam ediyor. Meteoroloji uzmanları, kötü hava koşullarının hafta sonuna kadar etkili olmaya devam edeceği uyarısında bulundular. Ülkedeki çeşitli nehirlerde 51 yeni su taşkını olduğu belirtildi.

Fırtına denizlerinde de etkili oluyor. Ülkede üç ayrı teknede mahsur kalan 27 denizcinin kurtarıldığı, kurtarma operasyonlarında teknelerin yanı sıra helikopterlerin de kullanıldığı açıklandı.

Fransa, İspanya ve İtalya'nın kuzeyi ile orta kısmını etkisi altına alan kötü hava şartları nedeniyle 4 kişi yaşamını yitirdi. Sivil yardım örgütleri, itfaiye ve belediyeler ile birlikte ordu da yardım çalışmalarına katıldı. İtalya'nın kuzeyindeki Venezia-Trieste ile çevre kasabalara olan demiryolu ulaşımına ara verildiği, birçok yolun da çökmeler ve ağaçların devrilmesinden dolayı ulaşıma kapatıldığı kaydedildi. Kötü hava şartlarından en fazla zararı gören Liguria bölgesi görürken, burada 3 kişinin hayatını kaybettiği, 1 kişinin kaybolduğu ve tehlikeli görülen yerlerde halkın evlerini boşaltmak zorunda kaldığı ifade edildi.

İtalya'nın dünyaca ünlü turistik kenti Venedik'te su yüksekliği 144 santimetreye ulaştı. Yetkililer Po nehrinde de suy seviyesinin yükselmeye devam ettiğini belirttiler. Yağmurun yanı sıra esen şiddetli rüzgar, yardım çalışmalarını zorlaştırıyor. Milano'daki havaalanlarında uçak seferlerinde de aksamaların olduğu bildirildi.

En sıcak kasım ayı

METEOROLOJİ İstanbul Bölge Müdürü Dr. Saffet Sarı, İstanbul'da son yılların en sıcak kasım ayının yaşandığını söyledi. Dün kentte en yüksek sıcaklık 23.5 derece olarak ölçüldü. Dr. Sarı, İstanbul'da meteoroloji verilerinin alınmaya başlandığı 1930 yılından bu yana geçen 70 yıllık dönemde, kasım ayında ortalama hava sıcaklığının 13.1-13.9 derece arasında ölçüldüğünü, 70 yıllık dönemde 1-7 Kasım tarihleri arasında kaydedilen en yüksek sıcaklığın ise 26.4 derece olduğunu belirtti. ‘‘İstanbul'da son yılların en sıcak kasım ayını yaşıyoruz’’ diyen Sarı, kasım ayının ilk haftası değerlerine göre 1998 yılında en yüksek sıcaklığın 20.8, 1999 yılında 19.0, bu yıl ise dün 23.5 derece olduğunu belirtti.

Sarı, İstanbul ve Marmara Bölgesi'nde ılık havanın etkisini 10 Kasım Cuma gününe kadar devam ettireceğini, bu günden sonra ise sıcaklığın nispeten azalacağını, ancak ılık havanın etkisini bir süre daha sürdüreceğini söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!