Avrupa’nın neo-faşistleri

Güncelleme Tarihi:

Avrupa’nın neo-faşistleri
Oluşturulma Tarihi: Ekim 21, 2012 00:00

Avrupa’da sadece ayrılıkçılık sorunu yok. Bir yandan da yabancı düşmanı ve aşırı sağ partilerin oyları artıyor.

Haberin Devamı

ALTIN ŞAFAK / YUNANİSTAN

İstanbul’u geri istiyorlar

Nikolaos Michaloliakos’in kurduğu parti 2012’de yüzde 7 oy aldı. Michaloliakos, bu yıl “İstanbul, İzmir ve Karadeniz’i geri alacağız.  ‘Kraliçe Şehir (İstanbul)’ yeniden özgürleşecek” demişti.

BEŞ YILDIZ HAREKETİ / İTALYA

Komedyenin partisi

Komedyen Beppe Grillo tarafından kuruldu. Grillo, bir zamanlar Mussolini’nin yaptığı gibi ülkenin büyük meydanlarından halka sesleniyor;

ÖZGÜRLÜK PARTİSİ / HOLLANDA

İslam’dan da AB’den de nefret ediyor

Partinin başında Avrupa’nın en anti-İslamist politikacılarından Geert Wilders var. Wilders, 2004’te partisinin Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliğine sıcak bakması gerekçesiyle istifa etti ve Özgürlük Partisi’ni kurdu. Wilders, Müslümanların ülkeye göç etmesine ve yeni camilerin inşasına karşı çıkıyor. Kuran’ı Adolf Hitler’in kitabı Kavgam’la kıyaslıyor.

Haberin Devamı

HALK PARTİSİ / DANİMARKA

Barbar medeniyetler

1995’te Pia Kjaersgaard tarafından kurulan partinin bugünkü lideri Kristian Thlesen Dahl. Kjaersgaard, “Tek bir medeniyet var. O da bizimki. Diğerleri gaddar, ilkel ve barbar.” dedi. 2011’de oyların yüzde 12.3’ünü aldılar. Danimarka Kronu’nun kaldırılmasını istemiyor, Türkiye’nin AB’ye girişine de karşı.

ÖZGÜRLÜK PARTİSİ / AVUSTURYA

Türkler varsa biz yokuz

Türkiye AB’ye girerse Avusturya’nın çıkmasını talep ediyorlar. Heinz-Christian Strache liderliğinde 2008’de yüzde 17.5 oy aldı.

HAKİKİ FİNLER / FİNLANDİYA

Hem sol hem faşist

Timo Soini’nin partisi 2011’de oyların yüzde 19.1’ini kazanıp üçüncü büyük parti oldular. Partinin milletvekilleri Müslümanlığa hakaretten sık ceza alıyor.

ULUSAL CEPHE / FRANSA

Babasının kızı Le Pen

Büyük çıkışını 2002’de yaptı. Marine Le Pen, 2011’de bayrağı babasından devraldı. AB’yi “Kökleri olmayan aciz bir imparatorluk” diye tanımlıyorlar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!