Avrupa’nın en büyük insan ticareti ağına darbe

Güncelleme Tarihi:

Avrupa’nın en büyük insan ticareti ağına darbe
Oluşturulma Tarihi: Ekim 05, 2006 11:07

Türkiye’den İngiltere’ye kaçak göçmen sokan Avrupa’nın en büyük insan ticareti ağı Scotlandyard’ın yürüttüğü binlerce polisin katıldığı operasyonlarla çekirtildi.

Geçtiğimiz yıldan bu yana devam eden, Fransa, Belçika, Hollanda, Danimarka, Avusturya ve İtalya’ya dek uzanan Bluesky operasyonlarında çeteyi yöneten 3 Türk liderin yanısıra 60 çete üyesi ve 8 önemli çete yöneticisi daha ele geçirildi.

Liderlerden 43 yaşındaki Türk vatandaşı Ramazan Zorlu 8.5 yıl, Hasan Eroğlu 6 yıl hapis cezalarına çarptırılırken Ali Rıza Gün hakkındaki kararın ise daha sonra verileceği bildirildi. Çete liderlerinin cezalarını çekmelerinin ardından sınırdışı edileceği açıklandı.

Operasyon sonrasında elde edilen bilgilere göre kişi başı 14 bin sterlin alan çete uçak, tren, kamyon ve tırla yüzlerce insanı gizlice İngiltere’ye sokmayı başarıyordu. Bu üç lider şebekeyi yönetebilmek için 39 telefon kullanıyorlardı.
Yakın zaman önce İngiltere polisinin yayınladığı bir raporda ülkedeki kaçak göçmen sayısının tahminen 900 bine yaklaştığı belirlendi. Ortaya çıkartılan bu şebekenın ardından "sınır kontrolleri sıkılaşsın" çağrılarının daha yoğunluk kazanacağını düşünüyor.

KAÇAKLAR HAYVAN GİBİ MUAMELE GÖRÜYORLAR

BBC’de yer alan habere göre gizlice kaçırılan insanlar şebeke tarafından bir "mal gibi" muamele görüyor. Bazen aralarında hamile kadınlarla çocukların da bulunduğu 20 kişilik gruplar kamyon ve TIR’ların gizli bölmelerinde günlerce çok zor şartlarda seyahat ediyor. Bu gizli bölmeler havasız ve tabuta benzer metalden yapılıyor.

Türkiye ve Irak kökenli Kürtler olan kaçak göçmenlere çalıntı ya da sahte pasaport ve kimlik belgeleri verilerek İngiltere’ye yerleştikten sonra devlet yardımlarından faydalanmaları da sağlanıyor.

Kuzey Londra’da Türklerin işlettiği bir internet kafe sahte evrak fabrikası olarak tanımlanıyor. Çete üyelerinin cebine giren kara paranın milyonlarca sterlini bulduğunu belirtiyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!