Avrupa IMF reform çabasına direniyor

Güncelleme Tarihi:

Avrupa IMF reform çabasına direniyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 07, 2007 11:33

Avrupa ülkelerinin, IMF reform çabalarına direndiği, IMF Yönetim Kurulu’nda ciddi bir bölünme ortaya çıktığı bildirildi

Financial Times gazetesi, Çin ve Türkiye gibi hızlı büyüyen ülkelere daha oy hakkının verilmesini öngören reform önerileri konusunda IMF Yönetim Kurulu’nda derin bir çatlak oluştuğunu, Fransa, Almanya ve İngiltere’nin reform çabalarına karşı çıktığını yazdı.

Ekonomi gazetesi Financial Times, IMF Yönetim Kurulu’na yakın kişilere dayandırdığı haberinde Yönetim Kurulu’nun, Avrupa ülkelerinin oy hakları azaltılarak Çin gibi hızlı büyüyen ülkelere daha çok oy hakkı verilmesini öngören reform çabaları konusunda ciddi bir biçimde bölündüğünü öne sürdü.

Üst düzey IMF yetkililerinin, Fransa, Almanya ve İngiltere gibi Avrupa ülkelerinin, Fon’un kurulmasından bu yana elde tuttuğu güçten vazgeçmeyi reddettiklerini belirten gazete, çatlak nedeniyle IMF başına geçmesi beklenen Fransa’nın eski Ekonomi Bakanı Dominique Strauss-Kahn’ın, göreve başladığında henüz reform edilmemiş bir yönetim kurulunu bulması olasılığını arttırdığını kaydetti.

KREDİLER 20 MİLYAR DOLARA DÜŞTÜ

İngiliz gazetesi, yükselen piyasaların giderek artan bir biçimde kredi için başka yerlere başvurduğu bir dönemde patlak veren anlaşmazlığın, IMF’nin “meşruiyet krizi”ni daha da ağırlaştırabileceğini öne sürdü. Gazete, IMF’nin verdiği kredilerin 2003 yılında 100 milyar dolar civarında iken geçen yıl 20 milyar dolara gerilediğine dikkat çekti.

IMF Başkanı Rodrigo Rato’nun, Ekim ayında görevinden ayrılmadan önce reformları geçirtmeyi taahhüt ettiğini ancak bunun için Yönetim Kurulu’ndan yüzde 85 oranındaki bir desteğe ihtiyaç bulunduğunu anımsatan gazete, Rato’nun halen bu desteğe sahip olmadığı görüşlerine yer verdi.

Taraftarlarının, Strauss-Kahn’ın reform konusunda bir yakınlaşma sağlayacak “diplomatik yeteneği” bulunduğunu söylediklerini belirten gazete, buna karşın Strauss-Kahn’ın adaylığına bir miktar tepki olduğunu da yazdı.

Financial Times, ABD’nin, “katılığı” nedeniyle Avrupalılara kızgın olduğunu da öne sürerken ABD’nin, Kanada’nın yaptığı ve Çin, Meksika, Güney Kore ve Türkiye’ye daha çok oy verilmesini öngören teklifi doğrultusunda hızlı bir uzlaşıya varılmasını istediğini de kaydetti.

Washington’un, Kore, Türkiye ve Meksika ile “güçlü ittifakları”nın bulunduğunu, Çin’in de IMF’ye daha çok angage hale gelmesinin ABD’nin çıkarına olduğunu belirten gazete, ABD’nin Çin’i döviz politikasını değiştirmesini istediğine dikkat çekti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!