Avrupa Edebiyatı Edirne'de

Güncelleme Tarihi:

Avrupa Edebiyatı Edirnede
Oluşturulma Tarihi: Mart 24, 2010 11:30

Goethe Enstitüsü’nün, Türkiye’nin 24 kentindeki kültür projesinin İstanbul'dan önceki son durağı Edirne olacak.

Haberin Devamı

Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu tarafından finanse edilen “Kültür Köprüleri” programı çerçevesinde Goethe Enstitüsü’nün, Türkiye’nin 24 kentinde ve 8 Avrupa ülkesinde yürütmeye başladığı “Avrupa Edebiyatı Türkiye’de – Türk Edebiyatı Avrupa’da” (European Literature Goes to Turkey – Turkish Literature Goes to Europe) adlı geniş kapsamlı kültür projesi; 31 Mart – 2 Nisan 2010 tarihleri arasında, İstanbul’dan önce son olarak Edirne’de sanatseverlerle buluşacak!

Edirne’de gerçekleşecek etkinliklerde; uzun yıllar Sofya Devlet Tiyatrosu’nun baş dramaturgluğu görevini yürüten ödüllü tiyatro ve roman yazarı Bulgar Konstantin Iliev ve aldığı sayısız ödüllerin arasında, Bulgaristan’ın en önemli edebiyat ödülü “Ivan Vazov Ödülü” de bulunan Bulgar yazar Nikolay Stoyanov eserlerinden bölümleri paylaşarak edebiyatseverlerle söyleşiler gerçekleştirecekler.

Haberin Devamı

“Avrupa Edebiyatı Türkiye’de – Türk Edebiyatı Avrupa’da” projesinin, 31 Mart – 2 Nisan 2010 tarihleri arasında gerçekleşecek etkinliklerinde; ustaca besteledikleri, mutluluk ve hayal kırıklıkları arasında gidip gelen tutku dolu şarkılarıyla dinleyenleri büyüleyen Jony Iliev & Band, Edirneli sanatseverlere bir müzik ziyafeti sunacak. Jony Iliev & Band, ana dilleri olan Romani dilinde söyledikleri şarkıları sayesinde, günümüzde Roman müziğinin bir numaralı müzisyenleri arasında yer alıyor. Şarkı söylerken oktavlar arasında gezinen sesiyle kalplere ve beyinlere nüfuz eden Jony Iliev ve grubu, 2 Nisan 2010 Cuma akşamı saat 20:00’de Trakya Üniversitesi Türkan Sabancı Sanat ve Eğitim Merkezi Salonu’nda unutulmaz bir konser verecek.

“Yollarda… Avrupa Kültür Haftası Etkinlikleri” başlığı altında gerçekleştirilecek etkinliklerde sanatçılara, projeye katılan yazarların kitaplarının incelenip okunabileceği, internet bağlantılı bilgisayarlar ve audiovisuel araçlarla donatılmış bir “Gezici Kütüphane” eşlik ediyor.

Açılışı; 1 Nisan 2010, Perşembe günü saat 10:00’da Yıldırım Beyazıt Anadolu Lisesi’nde Nikolay Stoyanov’un okuma – söyleşisi ve saat 14:00’te İl Halk Kütüphanesi’nde Konstantin İliev ile Nikolay Stoyanov’un ortak okuma – söyleşisi ile gerçekleştirilecek “Yollarda… Avrupa Kültür Haftası Etkinlikleri”ne, tüm Edirneli sanatseverler ücretsiz olarak davetli…

Haberin Devamı

/images/100/0x0/55eb3909f018fbb8f8b358ba
“KÜLTÜR KÖPRÜLERİ” PROGRAMI HAKKINDA

“Kültür Köprüleri” Programı, AB ile Türkiye arasında sivil toplum diyalogunu destekleme amaçlı bir girişimdir. Dışişleri Bakanlığı ve Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu’nun başlattığı program, AB’ye üye ülkelerin Türkiye’deki kültür ofisleri ve Türk ortaklarınca uygulanmaktadır. 6 milyon €’yu bulan “Kültür Köprüleri” Programı'nın amacı; kültürel paylaşım ve anlayışı temel alarak, AB’ye katılım sürecinde olan Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki önyargıları gidermeye yardımcı olmak ve kalıcı bir işbirliğine imza atmaktır. Program sayesinde, AB üyesi ülkeler ve Türkiye birbirlerinin kültürel değerlerini tanıyarak, kültürel ve sanatsal yenilikleri sınırlar ötesine taşıma fırsatını bulacak, böylece kültürlerarası diyaloga katkı sağlayacaklardır. Program kapsamında modern sanatların tüm dalları, müzik, sahne sanatları, plastik ve görsel sanatlar ve edebiyat yer almaktadır.

Haberin Devamı

AVRUPA EDBİYATI TÜRKİYE'DE PROJESİ

“Kültür Köprüleri” programı çerçevesinde Goethe Enstitüsü tarafından birçok kurumun işbirliği ile gerçekleştirilen “Avrupa Edebiyatı Türkiye’de – Türk Edebiyatı Avrupa’da” (“European Literature Goes to Turkey - Turkish Literature Goes to Europe”) adlı proje; edebiyat ve kültür aracılığıyla insani değerlerin yüceltilmesini ve kültürler arası alışveriş ile sivil toplum diyaloglarının geliştirilmesini amaçlıyor.
5 Mayıs 2009 tarihinde Diyarbakır’da başlayan Türkiye turuna; 8 Avrupa ülkesinden, eserleri daha önceden Türkçeye çevrilmiş 48 tanınmış çağdaş yazar konuk oluyor. Yazarların yanı sıra, fotoğraf sanatçıları, film yapımcıları ve müzisyenler de Türkiye’nin 24 kentindeki sanatseverlerle buluşuyor. Her kentte bir hafta boyunca iki dilde edebiyat okumaları ve söyleşiler gerçekleştiriliyor. Projede, konuk yazarlara, internet bağlantılı bilgisayarlar ve audiovisuel araçlarla donatılmış, Mercedes – Benz Türk A.Ş.’nin katkılarıyla sağlanan bir ‘gezici kütüphane’ eşlik ediyor. “Yollarda… Avrupa Kültür Haftası Etkinlikleri” adı altında düzenlenen hafta kapsamında konserler, atölye çalışmaları ve sergiler de yer alıyor. Avrupa’da güncel sanat alanındaki gelişmeler ve yeniliklerle tanışma olanağı sunan projenin Türkiye turu, 16 Nisan 2010 tarihinde İstanbul’da 2010 Avrupa Kültür Başkenti kutlamaları çerçevesinde gerçekleştirilecek özel bir gala ile son bulacak.
“European Literature Goes to Turkey - Turkish Literature Goes to Europe” projesinin 4 Mayıs 2010 tarihinde başlayacak 8 Avrupa ülkesini kapsayan Avrupa turunda ise; eserleri daha önce yabancı dile çevrilmiş 16 tanınmış Türk yazar, 7 AB ülkesi ve İsviçre’de, iki dilde okuma günleri gerçekleştirecek. Türkiye’den başarılı müzisyen, film yapımcısı ve fotoğrafçılar, Sofya, Bükreş, Viyana, Zürih ve diğer 2 Avrupa Kültür Başkenti olan Pecs ve Essen’de sanatseverlerle buluşacak. 25 Haziran 2010 tarihinde Brüksel’de tüm Avrupalı ve Türk sanatçıların katılımıyla gerçekleşecek gala ise, bir yıllık projenin doruk noktasını oluşturacak. 

Haberin Devamı

PROGRAM

 

Edirne 31 Mart – 2 Nisan 2010

 

1 Nisan 2010

Saat 10:00                Okuma ve Söyleşi (Orijinal Dilinde ve Türkçe): Nikolay Stoyanov – Yıldırım Beyazıt Anadolu Lisesi

 

Saat 14:00                Okuma ve Söyleşi (Orijinal Dilinde ve Türkçe): Konstantin İliev ve Nikolay Stoyanov – İl Halk Kütüphanesi (Farklı liselerden öğrencilerin katılımıyla)

 

2 Nisan 2010

Saat 10:00                Okuma ve Söyleşi (Orijinal Dilinde ve Türkçe): Nikolay Stoyanov – Edirne Koleji

 

Saat: 14:00               Okuma ve Söyleşi (Orijinal Dilinde ve Türkçe): Konstantin İliev – Trakya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanlık Salonu

 

Haberin Devamı

Saat 20:00                Konser: Jony Iliev & Band – Trakya Üniversitesi Türkan Sabancı Sanat ve Eğitim Merkezi Salonu

 

 

Tüm etkinlikler ücretsizdir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!