Avrupa’dan İmralı’ya tam not

Güncelleme Tarihi:

Avrupa’dan İmralı’ya tam not
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 05, 1999 00:00

Haberin Devamı

Avrupa İşkenceyi Önleme Komitesi (CPT), hiç alışık olmadığımız bir rapor yayımladı. CPT, Öcalan'ı ziyaretinden sonra İmralı'ya tam not verdi. Komite, bebek katilinin yüksek standartlı koşullarda tutulduğunu, sağlığının yerinde olduğunu dünyaya duyurdu.

Abdullah Öcalan'ı tutuklu bulunduğu İmralı hapishanesinde 2 Mart'ta ziyaret eden Avrupa İşkenceyi Önleme Komitesi (CPT), Öcalan'ın sağlığının iyi olduğunu belirten bir rapor yayımladı. CPT ayrıca Öcalan'ın yüksek standartlı tutukluluk koşulları altında tutulduğunu da belirtti. CPT heyeti ziyaret sonrası Ada'dan ‘‘memnuniyetle’’ ayrıldığını duyurdu.

Avrupa Konseyi üyesi ülkelere ‘‘habersiz’’ ve ‘‘ani’’ ziyaretler yapma yetkisine sahip olan CPT, Öcalan ziyaretiyle ilgili kapsamlı raporunu temmuz ayında Ankara'ya ileteceğini belirtti. CPT bu rapor öncesinde Ankara'ya ‘‘ön bilgi’’ içeren bir rapor sundu.

Ankara'nın onayıyla yayımlanan ön bilgi raporunda CPT, Öcalan'la başbaşa görüştüklerini, sağlığını kontrol eden 3 doktorla ayrı ayrı konuştuklarını ve Ada'ya geldikten sonra hazırlanmış sağlık raporlarını incelediklerini belirtti.

HÜCRE STANDARDI YÜKSEK

Öcalan'ın 13 metrekarelik bir hücrede kaldığı ve hücrenin yüksek hapishane standartlarına sahip olduğu vurgulandı. Hücrenin iyi aydınlatılmış, güneş alan pencereye sahip olduğu belirtildi ve kaliteli bir yatak, komodin, sandalye, duş, tuvalet, lavabo ve kliması bulunduğu bildirildi.

MEMNUNİYET VERİCİ

CPT heyetinin ziyaretiyle birlikte tutuklunun 45 metrekarelik olan ve 4 metre yükseklikte duvarla çevrili bahçeye her gün 2 saat çıkmasına izin verildiğini de belirten CPT, bu uygulamanın da memnuniyet verici olduğunu belirtti.

CPT’NİN ÖNERİLERİ

Komite ayrıca, Ankara'ya ulaştırdığı bilgi notunda bazı önerilerde de bulundu. Buna göre hücre penceresinin temiz hava girişinin sağlanması için ‘‘açılabilir’’ olması ve hücreye bir de masa konulması istendi.

HOBİ İZNİ VERİLSİN

Günlük gazete, kitap ve radyonun temin edilmesini de talep eden CPT, Öcalan'ın başta hobileri olmak üzere yararlı bazı faaliyetlerde bulunmasına izin verilmesini istedi.

Yakınları ve avukatlarıyla kısıtlamasız görüşme yapmasının da önemine değinen CPT, bahçeye daha uzun süreli çıkışına izin verilmesini, bunun güvenlik sorunu yaratmayacağını bildirdi.

Tek sorunu yalnızlık

CPT, Öcalan'ın ziyaret sırasında sadece psikolojik durumunun bozuk olduğu kanaatine vardıklarını da duyurdu. Hücrede yanlız kalması ve dışarıyla temasının olmamasının bu duruma yol açabileceğini belirten CPT, mevcut durumun devamı halinde ruh halinin daha da kötüye gidebileceği yönünde görevlileri uyardıklarını bildirdi. CPT, bu uyarıların Türk yetkililer tarafından dikkate alındığını ve ziyaret sonrası Öcalan'ı düzenli olarak bir psikoloğun izlediği bilgisini aldıklarını raporuna ekledi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!