ATO Başkanı Aygün: Vize, AB'nin Türk kompleksidir

Güncelleme Tarihi:

ATO Başkanı Aygün: Vize, ABnin Türk kompleksidir
Oluşturulma Tarihi: Aralık 23, 2007 11:41

Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün, Adalet Divanı'nın aldığı kararlar uyarınca Türk vatandaşlarının Avrupa Birliği (AB) ülkelerine vizesiz seyahat etme hakkı bulunduğunu belirterek, “Vize gayrimeşrudur, hukuk dışıdır. AB vize ile Türk kompleksini tatmin ediyor” dedi.

Haberin Devamı

Aygün, yaptığı yazılı açıklamada, Avrupa'nın en yüksek yargı organı olan Adalet Divanının, Mehmet Darı ve Veli Tüm'ün açtığı davada, Türk vatandaşlarına Avrupa'ya vizesiz gidebilme hakkı tanıyan bir karar aldığını hatırlatan Aygün,”Ancak Avrupa ülkeleri karara uymayarak hukuku çiğniyorlar” diye konuştu.
Türkiye'nin, AB'de yasaların bekçisi olarak kabul edilen Avrupa Komisyonuna başvuruda bulunarak hakkını araması gerektiğini vurgulayarak, “hukuk kılıcını çekelim” diyen Aygün, şunları kaydetti:

Türkiye, Avrupa Komisyonu'na başvurmalı, kararı uygulatmasını talep etmelidir. Komisyon, kendiliğinden harekete geçmez. Bizim (hakkımız ihlal ediliyor) diyerek başvuruda bulunmamız lazım. Harekete geçmezse komisyonu dava etme hakkımız, kararı uygulamayan ülkelere karşı tazminat davası açma hakkımız var, ancak bu haklarımızı kullanamıyoruz.”

ALMANYA'NIN CAMİ-KİLİSE KRİTERİ

Almanya'nın vize politikasının cami-kilise kriterine dayandığını söyleyen Aygün, Angela Merkel Almanyası'nın Türk vatandaşından vize isterken AB üyesi olmayan Ukraynalıya kapılarını açtığını ifade etti.

Haberin Devamı

Alman uyruğuna geçen Türk vatandaşlarının, Türkiye'de evlendiklerinde, dil sınavını geçme zorunluluğu nedeniyle eşlerini bu ülkeye götürmekte büyük sıkıntılarla karşılaştıklarını anlatan Aygün, Ukrayna vatandaşlarının bir kısmının kolay ve ucuz vize imkanıyla, bir kısmının da vizesiz olarak gelebildiklerini kaydetti.
Aygün, Almanya'nın, Avrupa hukukunu çiğnediğini belirterek, Almanya Başbakanı Angela Merkel'in (cami kubbesi çan kulesini geçmesin) sözlerinin de bu çifte standart ve ayrımcılığın kanıtı olduğunu kaydetti.

Almanya'nın geçtiğimiz Haziran ayında Göç Yasası ve Vatandaşlık Yasası'nda yaptığı değişiklikle, Türk vatandaşlarının Almanya'ya gitmesini ve vatandaşlığa geçişini zorlaştırdığını da hatırlatan Aygün, Türk Hava Yolları temsilcilerinin bile bu ülkede çalışma ve oturma izni almakta zorluklar yaşadıklarını ifade etti ve eşi Alman vatandaşı olduğu halde vize engeli ile karşılaşan Türkler'in mutlaka Avrupa Komisyonu'na başvurmaları önerisinde bulundu.

SADAKATSİZ AVRUPA

Amsterdam Anlaşması'nda öngörülen 'sadakat borcu' gereği, üye devletlerin Avrupa Birliği'nin verdiği kararları uygulamak zorunda olduklarını hatırlatan Aygün, Adalet Divanı kararını uygulamayan ülkelerin, Avrupa hukukuna sadakatsizlik yaptığını kaydetti.

Haberin Devamı

Türkiye'nin, Ankara Anlaşması'nın yürürlüğe girdiği 1 Aralık 1964 tarihinden itibaren Avrupa Topluluğu'nun ortak üyesi olduğunu vurgulayan Aygün, Avrupa'nın Türkiye'ye ortak gibi değil, üçüncü ülke gibi davrandığını ve Ankara Anlaşması'nı çiğnediğine dikkat çekti.

YILDA 5 MİLYAR DOLAR ZARAR EDİYORUZ

Vize ve kota engeli nedeniyle Türk sanayisinin her yıl 5 milyar dolar zarar ettiğini söyleyen Aygün, “İhracat yapmamız engelleniyor. Türkiye ekonomisinin önü kesiliyor. Dik durmak ve vize hakkımıza sahip çıkmak zorundayız” dedi.

İş dünyasının, Türkiye'nin Avrupa Komisyonu'na başvurarak yasal yollardan hakkını aramasını beklediğini belirten Aygün, “Devletimiz bu yollara başvurmazsa ya da başvurup sonuç alamazsa sınıra dayanmaya hazırız. Bakalım o zaman ne yapacaklar” diye sordu.

Haberin Devamı

Türkiye'nin vize politikasını da eleştiren Aygün, Türkiye'nin yol geçen hanı gibi olduğunu, herkesin kolayca Türkiye'ye gelebildiğini hatırlatarak, sadece İstanbul'da 1 milyon kaçak işçi çalıştığını açıklamasına ekledi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!