Atlı polisler turizm misyoneri oldu

Güncelleme Tarihi:

Atlı polisler turizm misyoneri oldu
Oluşturulma Tarihi: Nisan 12, 2009 00:00

Şu anda Antalya plajlarında, biri kadın 20 atlı polis, güneşlenen turistler arasında devriye geziyor. Bu, bir süredir devam eden bir projenin son aşaması. Antalya Emniyet Müdürlüğü, sahillerdeki asayişi, AB tarafından desteklenen bu projeyle bünyesine kattığı atlı polislerle sağlıyor artık. Bu atların ve polislerin işleri kolay değil. Atlar yerli turistleri kızdırıyor bazen, Antalyalılar da tam alışmış değil, ama yabancı turistlerden çok ilgi görüyorlar. Antalya Emniyet Müdürü Feyzullah Arslan, "Atlı polisler turistler için bir averaj oldu" diyor.

Antalya Emniyet Müdürü Feyzullah Arslan’a göre, atlı polisler turizm için çok önemli bir misyon yüklendi. "Bir yandan asayişi sağlarken, bir yandan da görüntü güzelliğiyle turizm beldelerinin sembolü olacaklar" diyor.

Aslında İstanbul, Ankara ve İzmir’de küçük birer atlı polis birimi var. Antalya bu iller arasına son olarak eklendi. Antalya Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü bünyesinde kurulan bu birim için Hollanda’dan uzmanlar geldi, ders vermeye başladı. Eğitilen atlı polisler Lara, Konyaaltı, Beldibi plajları ve Atatürk Parkı’nda turistlerin güvenliği için hizmet veriyor. Bu polisler bir yandan eğitim almaya da devam ediyor.

Hollanda Emniyeti ile Türkiye Emniyeti’nin bu işbirliği projesine göre, eğitim bir yıl daha sürecek. 20 polisin katıldığı pilot proje başarılı olursa, uygulama başka şehirlerde de yaygınlaşacak.

YANLARINDA SİREN ÇALSA DA KORKMAZLAR

Atlı polis birimi için Bahtılı Köy Boğaçayı Mevkii’nde 48 dönem bir arazi üzerine bir tesis kuruldu. Bu tesiste 30 atın barınabileceği bir ahır, uluslararası standartlarda 2 manej ve eğitimler için bina yapıldı. Sonra bir Fransız binicilik uzmanı ekibe katıldı, polislere ders vermeye başladı.

Atlı Polis Birliği’nin amiri, binicilikte birçok kupaya sahip Emniyet Amiri rütbeli Erol Darcan. Sadece polislerin değil, atların da yoğun bir şekilde eğitildiğini söylüyor. Plajlarda görevli 20 atın yaşları 8-10 arasında değişiyor. Amaç, bu sayıyı yakında 50’ye çıkartmak.

"Atları siren ve silah seslerine, kalabalıklardan korkmamaya alıştırdık" diye anlatıyor Darcan. "Yanı başlarında siren de çalsa, silahlar da patlasa hiç korkmuyorlar. Toplumsal olaylar için de eğitim aldılar. Bu durumlarda polislere Robocop kıyafetleri giydiriyoruz, atların yüzlerine de kalın şeffaf plastikten gözlükler takıyoruz."

KİMSEYİ EZMEZLER AMA ARKASINDA DA DURMAYIN

Atlı polisleri çalıştıran Fransız uzman Roland Carpentier eğitim verdiği polisleri övüyor: "Hepsi de çok iyi binici oldu. Şartlar ne olursa olsun, atlara hákim olmayı iyi biliyorlar."

Ancak Antalyalılar henüz duruma tam alışmış değil: "Atları görünce bizi ezer mi diye korkanlar oluyor" diye anlatıyor Carpentier. "At, hiçbir zaman insanı ezmez. Ama çifte atabilirler. O yüzden atların arkalarında durmamak gerek. Polislere bu konuda sürekli tembihte bulunuyoruz."

Yetiştiriciler, atların aldıkları eğitim gereği sokakta veya kumsalda gezerken dışkılarını yapmamaları gerektiğini söylüyor ama söz dinletmek her zaman mümkün değil: "Kumsaldaki yabancı turistler pek önemsemiyor ama yerli turistler kızıyorlar. Ama bu nadir rastlanan bir durum. Atlar doğal ihtiyaçlarını ahırlarında gideriyorlar..."

BİRLİĞİN TEK KADINI

Atlı birlikteki 20 polis arasında tek bir kadın var. 26 yaşındaki Zekiye Ararat 5 yıllık polis memuru. İngilizce Almanca ve Rusça biliyor. Atlı polis olarak başından bazı olaylar geçmiş bile: "Bir maçta, stat dışında devriyedeydim. Bir çığlık duydum; baktım birisi elinde bıçakla kaçıyordu. Hemen atla peşine düştüm, bir yandan da telsizle anons ettim. Parkın içine daldı, ağaçların arasında kaybolmak istiyordu ve çok hızlı koşuyordu ama attan kaçması imkansızdı. Atımla bir duvarın dibinde kıstırdım" diye anlatıyor. Zekiye Ararat, aynı birlikte görevli atlı polis Gültekin Ararat ile evli.

BİR ATIN AYLIK MASRAFI 3 BİN TL
/images/100/0x0/55ea6fecf018fbb8f87fdf1f


Atların nalları Fransa’dan getiriliyor. Bir nal ortalama 10 hafta süreyle atın ayağında kalıyor, sonra değiştirilmesi şart. Nal ve aksesuvarlar yurtdışından getiriliyor. Atlar günde 4-7 kilo yulaf ve arpa yiyor. Bir atın aylık masrafı da yaklaşık 3 bin TL.

AB’DEN 100 BİN EURO

Türkiye’deki atlı polis projesi için AB fonlarından 100 bin Euro tahsis edildi. Eğitimler Hollanda Emniyet Genel Müdürlüğü Uluslararası AB Program Yöneticisi Jan De Vis ve Hollanda Atlı Polis Grup Amiri Marieke Schnoing başkanlığında yürütülüyor. Birliğin atlarını ve kullanılan aksesuvarları da Antalya Binicilik Federasyonu Antalya Temsilcisi Orhan Çelikkol karşılıyor.

YABANCI TURİSTLER: BİZ ATLI POLİSE ALIŞKINIZ

Lara Joos (Belçikalı lise öğrencisi)

Antalya’ya arkadaşlarım ile tatile geldim. Plajda güneşlenirken atlı polisler yanımızdan geçti. Avrupa’daki birçok ülkede görev yapan atlı polisleri bildiğim için bana çok ilginç gelmedi. Ancak çevrede böyle görevlilerin olması insana güven veriyor. Çok iyi bir uygulama.

Martin Janik Kubitz (Alman yayıncı)

Almanya’daki ormanlık alanlarda çalışan atlı polisler gibi sizin de kumsallarda dolaşanlar olduğu bilmiyordum. At üzerindeki polis çevreye daha hakim olur. Uzakta dahi olsalar kumsallardaki olaylara anında müdahale edebilirler.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!