Atina ‘teknoloji’ Olimpiyatları

Güncelleme Tarihi:

Atina ‘teknoloji’ Olimpiyatları
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 10, 2004 00:15

Ağustos ayı ortasında başlayacak olan Atina Olimpiyat Oyunları tam bir iletişim ve bilgi teknolojileri (ICT) şovuna sahne olacak. Binlerce sporcu, yönetici ve medya mensubunun katıldığı olimpiyatlar için güçlü bir ICT altyapısı kuruluyor. Kafilelerin yerleştirilmesinden, yarışmaların düzenlenmesine kadar çok geniş bir alanda yer alan faaliyetler ‘teknoloji’ sayesinde ‘en az hata ile’ gerçekleştirilecek.

Olimpiyatlar milattan önce 764 yılından beri var. Modern olimpiyatların başlangıç tarihi 1896 ama yaklaşık bin 800 yıldır olimpiyat veya benzeri organizasyonlar yapılıyor. Bırakın, kişisel bilgisayarları (PC), el cihazlarını (PDA), telefonun dahi çok ilkel düzeyde olduğu dönemlerde modern olimpiyatlar düzenleniyordu. Bu olimpiyatları düzenleyenler bugüne göre katılımı çok düşük, organizasyon süreci çok basit olan oyunları düzenlerken bile çok zorlanıyordu.

Haberlerin dünyaya manyetolu telefonlarla ulaştırıldığı, organizasyonun tümünün kağıtlı ortamda gerçekleştirildiği günlerde tüm yarışmalar tek bir mekanda organize ediliyordu. Erken gidenin iyi soyunma odasını kaptığı günlerde organizasyonun tümünü kontrol etmek gibi bir dert yoktu.

Teknolojinin hızlı gelişimiyle birlikte organizatörler ve medya mensupları geçmişin intikamını almaya başladı. Sanal ortamda birbirine uyumlu modüllerle tam uyumlu yönetim modelleri geliştirildi. Ulaşım, yerleştirme, güvenlik, yarışmalar, lojistik, medya merkezleri yönetimi tamamen uyumlu hale getirildi. Medyanın etkin çalışması için her türlü olanak sağlandı.

Henüz sona erdirilmeyen ve bu nedenle de ağır eleştirilere uğrayan Atina olimpiyat şehrinin altyapısı Atos adlı şirket tarafından gerçekleştirildi. Şirket daha önce, 2002 Salt Lake Kış Olimpiyatları’nın teknolojik çözüm ortağıydı. 2008 Pekin Olimpiyatları’nın da resmi teknolojik çözüm ortakları arasında yer alıyor. Şu anda Olimpiyatları yönetecek altyapıyı hazırlıyor.

Atina ve çevresinde 35 ayrı alanda 80 birimde düzenlenecek yarışmaları organize edecek teknolojik altyapı denenmiş ve gelişmiş olmak zorunda. Tarihin en geniş katılımlı Olimpiyat Oyunları arasında yer alan Atina Olimpiyatlarının katılımcı listesi şöyle:

Sadece organizasyonda 200 bin kişi görev alıyor

16 bin medya mensubunun katılması bekleniyor.

Olimpiyatlarda yarışacak atlet sayısı 11 bin.

İki bin 500 hakem, beş bin yönetici oyuncularla birlikte olacak.

Bu kalabalığı yönetmek ve iletişim ihtiyaçlarını karşılamak için kullanılacak ICT malzemeleri ise şöyle sırlanıyor:

10 bin lap top,

İki bin faks ve fotokopi makinesi,

İki bin yazıcı,

450 sunucu,

36 bin telefon,

24 bin intranet terminali

Altyapının sağlanması için üç bin 850 bilgi işlem profesyoneli.

Atina Olimpiyat Oyunları’nın entegrasyonu son derece gelişmiş bir laboratuvardan yapılıyor. Bir uzay üssünü andıran odada olimpiyatların yönetimi için özel olarak üretilmiş bilgisayarlar ve sunucular yer alıyor.

Su altında yanan olimpiyat meşalesi

Olimpiyatlarda kullanılan meşale de ileri teknoloji ürünü. Hiçbir koşulda sönmeyecek şekilde tasarlanan meşale sıkıştırılmış gazla çalışıyor. İlk olarak 1936’da prototipi oluşturulan meşalenin o günkü yakıtları; barut, magnezyum, zeytinyağı gibi malzemelerdi. Bugünkü koşullarda sıkıştırılmış gazı güvenle taşıyacak sağlam bir gövdeye ve rüzgarın, yağmurun etkisini azaltacak bir şekle sahip olan meşaleler su altında bile faaliyetini sürdürüyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!