Ateş hattında hayatlar

Güncelleme Tarihi:

Ateş hattında hayatlar
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 12, 2012 00:00

23 Temmuz’da Hakkari Şemdinli’de başlayan PKK’ya yönelik operasyon, 5 Ağustos’ta Geçimli Karakolu’na yapılan PKK saldırısı ve sekiz şehit haberiyle hız kazandı. Mermiler uçuşuyor, bombalar patlıyor, uçak ve helikopterler havalanıyor. Kamuoyu bölgede yaşananları merak ediyor, dişe dokunur bir yanıt alamıyor. Şemdinli ve Çukurca’ya gittik, gerilimin tam ortasında nabız tuttuk.

Haberin Devamı

/images/100/0x0/55eb20f0f018fbb8f8ad0575

Şemdinli çarşısı kalabalık. 2005’in kasım ayında Umut Kitabevi bombalanmasından sonraki yüksek gerilim yok. Daha çok sükûnet ve kederli yüzler göze çarpıyor. Herkes Gomane Dağı’nın arkasında olup bitenleri konuşuyor. Dillerde 23 Temmuz itibariyle zaten yolunda gitmeyen hayatlarının tepetaklak olduğu, akan kanın ne zaman duracağı, barış özlemleri…

Hava kararmaya başlayınca bomba ve silah sesleri şiddetleniyor. 18.00’de Şemdinli’den ayrılıyoruz. Güzelkonak Karakolu’ndan geçip Yüksekova’ya varıyoruz. Akşam yemeğinde otomatik silah sesleriyle yerimizden sıçrıyoruz. PKK, Emniyet Müdürlüğü’ne taciz ateşi açmış. Restoran sahibi bizi mutfağa sokuyor. Arka tarafa açılan kapıdan çıkarıyor. Koşar adım otelimize giderken PKK’nın, 1 saat 45 dakika önce önünden geçtiğimiz Güzelkonak Karakolu’na saldırdığını öğreniyoruz. Yaşları 14-22 arasında değişen yüzlerce Yüksekovalı genç, ara sokaklarda toplanıyor. İçlerinden biri memnun bir ifadeyle, “Yakında buranın da yolu panzerlerle kapatılır” diyor.

Haberin Devamı

SEKİZ ŞEHİTLİ KARAKOLU

Çukurca yolundaki askeri mevzilerin kuleleri, çevreye 360 derece hakim. İşte üç gün önce PKK’nın sekiz kişiyi şehit ettiği, saatlerce süren çatışmanın yaşandığı Geçimli (Deré) Karakolu. Üstü örtülen yanmış bir zırhlı araç ve dağ tarafında kararmış çalılar… Raylı demir kapısı açılıyor. Bir subay, eşikte beliriyor. Adım atıyorum, “Yaklaşmayın!” diyor, “Size bilgi vermeyeceğiz.”
Çukurca’da belediye hizmeti yok. BDP’li Belediye Başkanı Mehmet Kanar, 2008’de “Örgüte bilerek ve isteyerek yardım” suçundan yargılanırken 2009’da başkan seçilmiş. Geçen martta altı yıl, sekiz aylık cezası kesinleşince Kuzey Irak’a firar etmiş.

/images/100/0x0/55eb20f0f018fbb8f8ad0577

Emekli memur Muhittin Dervişoğlu’nun evinde 5 Ağustos’tan beri devam eden çatışmayı konuşurken bir gümbürtü kopuyor, herkes irkilip susuyor. 1 buçuk yaşındaki Melsa Soli, “Buuum” diyerek ellerini çırpıyor. Anneannesi Rümeysa Tunç (62), “Melsa bunu oyun sanıyor ama diğer torunlarım geceleri uykularından sıçrayıp ağlıyor” diyor.

Haberin Devamı

Oslo süreci devam etsin

Muharrem Tekin (Şemdinli Esnaf ve Sanatkârlar Odası Bşk.)

Terörle mücadelede 90’lara dönüldü. Bu savaşın kazananı yok. PKK, elini tetikten çekmeli. Oslo süreci devam etsin. Devlet, “Teröristle görüşmem” diyor ama yetkilileri görüştü. Yine görüşebilirler. Cesur olmalılar.

Vur-kaç değil vur-kal

Mesut Gençtürk  (Şemdinli Kaymakamı)

Gomane Dağı’nın arkasındaki Yiğitler Mezrası’nda çatışma devam ediyor. 15 kilometre ötemizde tahminen 100-200 PKK’lı ‘vur kal’ şeklinde. Niyetleri bu. Ama işin askeri detayını bilemiyorum.

ŞEMDİNLİLİLER NE DİYOR

· Devletten iş, aş değil, barış ve huzur istiyoruz. Biz kendimizi geçindiririz.
· Obüs, havan topu, ağır makineli seslerinden sabaha kadar uyuyamıyoruz. Korkumuzdan iftardan sonra kepenk açamıyoruz, çocuklarımızın psikolojisi bozuldu.
· Polis ve askerimizle yıllardır beraberiz. Hiçbir rahatsızlığımız yok. 2005’teki olayların dışında aramızda gerginlik yaşanmadı.

Haberin Devamı

Halit Kaplan (45)
Suriye’den önce Şemdinli

Köyün ortasına havan topu geldi. Kaçmasaydık ölmüştük. Başbakan Suriye’ye çözüm buluyor. Gelsin de Şemdinli’ye çözüm bulsun. Huzur istiyoruz.

Zübeyde Çiftçi (63)
Kurşunlar dursun

Barış, çözüm istiyoruz. Anneler ağlamasın, yürekler dağlanmasın. Yeter artık, kurşunlar dursun. Hepimiz biriz.

ÇUKURCALILAR NE DİYOR

· Sadece operasyonlar mı devam edecek? Başka yol, başka çözüm yok mu?
· Kürt-Türk hepsi can. Yeter artık. Çatışma değil, barış istiyoruz.
· Başbakan Erdoğan, “Suriye’de insanlar ölmesin” diyor. Gelsin önce Şırnak, Şemdinli, Çukurca’yı halletsin.
· Anadilimiz, kültürel haklarımız anayasal güvence altına alınsın.
· Cumhurbaşkanı ve Başbakan barış için çözüm bulsun.

Haberin Devamı

MUHİTTİN DERVİŞOĞLU

Merkeze inmediler

PKK, Çukurca’da sabit değil. Şemdinli farklı. Orada ikamet ediyor, burada vur kaç. İlçe merkezine hiç inmedi. Askeri birliklerin bulunduğu mevzileri hedef alıyor.

Hüzeyca Ertunç (82)

Kürtçe: “Barışmak lazım. Kardeş gibi yaşamak, ölmemek, bir çözüm bulunması için sürekli dua ediyorum. İki
tarafa da yazık, günah.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!