Ata'ya yağma ayıbı

Güncelleme Tarihi:

Ataya yağma ayıbı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 09, 1998 00:00

Haberin Devamı

Ulu Önder'in kişişel çabalarıyla kurulan Atatürk Orman Çiftliği bile yağmalanmış. Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu, AOÇ arazisinin yaklaşak üçte birinin belediyeler tarafından satıldığını belirledi. Bir bölümü kiraya verilen AOÇ'nin şu anda sadece 33 bin 527 hektar arazisi kaldı.

Atatürk'ün kişisel çabalarıyla kurup, Türk ulusuna hediye ettiği Ankara'daki Atatürk Orman Çiftliği'ni (AOÇ) de yağmaladılar. Atatürk'ün Türk ulusuna mirası olan çiftliğin satışına el koyan Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu, AOÇ arazisinin yaklaşık üçte birinin belediyeler tarafından satıldığını belirledi. Kurul, çiftliğin daha da küçülmemesi için ‘acil önlem alınmasını’ istedi. Atatürk'ün 25 Mayıs 1925'te ‘yeni başkent Ankara ve çevresini ağaçlandırmak, modern tarım ve işletmecilik tekniklerini uygulayarak çevre çiftçilerine önderlik yapmak’ amacıyla kurduğu AOÇ'nin topraklarından toplam 16 bin 457 hektarı satıldı, 3 bin hektarı da kiraya verildi. AOÇ'nin şu anda sadece 33 bin 527 hektar arazisi kaldı. Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu tarafından hazırlanan raporda, AOÇ'nin en büyük sorununun satış, kiraya verme, yargı kararları gibi nedenlerle sürekli arazi kaybına uğraması olduğu belirtildi. Raporda, son yıllarda belediyelerin hazırladıkları imar planları ile çiftlik arazisi içinden yollar geçirildiği, arazi bütünlüğünün bozulduğu ve dışarıda kalan küçük arazi parçalarının ‘izale-i şuyu’yoluyla mülkiyetten çıktığı anlatıldı. Raporda, Atatürk'ün 11 Haziran 1937 tarihli bağış mektubuyla Türk ulusuna hediye ettiği arazinin daha fazla küçülmemesi için yasal çalışma yapılması önerildi. AOÇ'nin tarla tarımı, hayvancılık, çayır-mera için ayrılan alanların bir kısmının rantabl olarak kullanılmasının olanaklı olmadığının kaydedildiği raporda, ‘‘Atatürk'ün bağış mektubundaki amaçları gerçekleştirmek için üniversiteler, tarım, orman ve çevre bakanlıkları ile ilgili uzman kuruluşların temsilcilerinden oluşacak bir komisyon tarafından biran önce master plan hazırlanması’’ istendi. Yüksek Denetleme Kurulu'nun raporunda, Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin Şehirlerarası Otobüs Terminali'nden kaynaklanan 53 milyar 414 milyon lira olan kira borcunu ödemediği de belirtildi.

Çiftlik zararda

Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu'nun raporunda, kamu yararı için kurulan çiftliğin son dönemde sürekli zarar ettiği belirtilerek, bu zararın ‘başka kaynaklardan karşılanması’ önerildi. Rapora göre, AOÇ'nin üretim çalışmaları ile ilgili bulunmayan ve tamamen bir kamu hizmeti amacıyla yürütülen orman ve hayvanat bahçesi giderleri her yıl katlanarak arttı. Bu alandaki zararlar 1994 yılında 14 milyar 621 milyon, 1995 yılında 22 milyar 762 milyon, 1996 yılında da 33 milyar 61 milyon liraya ulaştı. Raporda yer alan verilere göre, AOÇ tarla ürünlerinden 1 milyar 984 milyon, fidancılıktan 2 milyar 356 milyon, çiçekçilikten 2 milyar 661 milyon, süs çiçekçiliğinden 797 milyon, ‘kesinlikle zarar etmemesi gereken’ yoğurttan 10 milyar 737 milyon, ayrandan 6 milyar 153 milyon, sütten 3 milyar 210 milyon, etten 2 milyar 588 milyon lira zarar etti. AOÇ'de, bir yıl önce zarar eden şaraptan 1 milyar 640 milyon, turşudan 354 milyon, meyve suyundan 722 milyon, baldan ise 16 milyar 70 milyon lira kar sağlandı.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!