Atatürk'ün mirasına sahip çıkıyorlar

Güncelleme Tarihi:

Atatürkün mirasına sahip çıkıyorlar
Oluşturulma Tarihi: Mart 06, 2007 12:01

Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün ”Türk kadını üretken olmalı” diyerek temellerini attığı olgunlaşma enstitülerinin, kuruluş amacına hizmet ettikleri, Atatürk'ün mirasına sahip çıktıkları bildirildi.

Haberin Devamı

Türkiye genelinde sayıları 12'yi bulan olgunlaşma enstitülerinden biri olan Adana Olgunlaşma Enstitüsü Müdürü İkbal Kalın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Cumhuriyetin kurulduğu ilk yıllarda Mustafa Kemal Atatürk tarafından Türk kadınına armağan edilen olgunlaşma enstitülerinin, Türk kadınının ufkunu açtığını belirtti.

Kalın, Atatürk'ün Milli Eğitim teşkilatını kurarken kadınları yine ön planda tuttuğunu, temellerini attığı olgunlaşma enstitülerine Fransa'dan hocalar getirttiğini ve bu ülkeye öğrenci gönderilmesini sağladığını ifade ederek, ”Atatürk'ün mirasına sahip çıkmanın gururunu yaşıyoruz” dedi.

Atatürk'ün istediği gibi, Türk kadınının üretken olması, geleneksel sanatın, milli kültürün korunup yaşatılması ve geliştirilmesi amacına hizmet eden Adana Olgunlaşma Enstitüsünün 150'ye yakın öğretmenle toplam 5 bin öğrenciye örgün ve yaygın eğitim verdiğini vurgulayan Kalın, bünyelerindeki Olgunlaşma Enstitüsünün yanı sıra Seyhan Anadolu Kız Meslek Lisesi ve Pratik Kız Sanat Okulu ile hizmet verdiklerini ifade etti.

Haberin Devamı

Kalın, kız teknik öğretim okullarının, çağın ve teknolojinin gereği olarak iş hayatında ihtiyaç duyulan yeni meslek alanlarıyla zenginleştirildiğini, resim, giyim, seramik, nakış, el sanatları, ev yönetimi ve beslenme ile cilt bakımı ve kuaförlük bölümlerinin bulunduğunu kaydetti.

“REHABİLİTASYON MERKEZİ GİBİ”

Kalın, kurslarına katılanların, yeteneklerine uygun eğitim alarak iş sahibi olmalarını veya evlerinde siparişler alarak aile bütçelerine katkı sağladıklarını ifade ederek, “Çalışmaya ihtiyacı olmayan kadınlarımız bile kurslar sayesinde sorunlarından uzaklaşma imkanı buldukları gibi iyi bir ev hanımı ve anne oluyorlar” dedi.

Evde adeta temizlik hastası haline gelen, psikolojik sorunlarıyla bunalan, zaman geçirecek uğraş bulamadığı için bunalıma sürüklenen çok sayıda kursiyerlerinin bulunduğunu anlatan Kalın, bu kursiyerlerin enstitüye bir kez geldiklerinde bir daha vazgeçemediklerini vurguladı.

Kalın, “Hayatta her şey para değildir. Paradan daha önemlisi olan da sağlıktır. Bu nedenle, paraya ihtiyacı olsun olmasın her genç kız ya da kadınlarımızı enstitümüze bekliyoruz. Burada hayata bakış açıları değişecektir” dedi.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!