Atatürk’ü temizliyoruz diye yıllarca boyamışlar

Güncelleme Tarihi:

Atatürk’ü temizliyoruz  diye yıllarca boyamışlar
Oluşturulma Tarihi: Ekim 21, 2006 00:00

İstanbul Sarayburnu’ndaki Türkiye’nin ilk Atatürk Anıtı’nın, yıllarca işinin ehli olmayan belediye görevlileri tarafından yağlıboya ile boyanarak "temizlendiği" ortaya çıktı.

İSTANBUL Büyükşehir Belediyesi’ine bağlı İSTON AŞ ile Mimar Sinan Üniversitesi’nin yaptığı protokolle, Sarayburnu’ndaki Atatürk Anıtı’nın temizlenmesi kararlaştırıldı. Anıtı temizleyen Heykeltıraş Mahir Keçeli, heykelin yıllarca yağlı boya ile boyandığını, bunun sonucu olarak da boyanın heykeldeki ince ayrıntıları yok ettiğini tespit ettiklerini belirtti. Keçeli şunları söyledi:

"Kuş pisliklerini yıkamak yerine, heykelin üzerine defalarca boya atılmış. Boyaları sökerek, esas rengi olan bronza ulaştım ve yeniden oksitleyip vernikledim. Aslında arapsabunu ile yıkayabilirlerdi. Ben bile bıyığını, saçındaki briyantini boyalar gidince fark edebildim."

Çalışmayı yöneten Mimar Sinan Üniversitesi öğretim üyesi, Resim ve Heykel Müzesi Müdürü Prof. Dr. Ferit Özşen, "Heykeli, ben de bıyıksız biliyordum. Ayrıca briyantinli dalgalı saçları da ortaya çıktı. Gelişigüzel yapılan temizlik, tarihi eserlerimize zarar veriyor" dedi.

Halk akın akın seyre gelmişti

HEYKELTRAŞ Prof. Hüseyin Gezer’in "Cumhuriyet Dönemi Türk Heykeli" adlı eserinde yer alan bilgilere göre Sarayburnu’ndaki Atatürk Anıtı’nın temeli, 25 Ağustos 1925’de atıldı. Anıtın temeline hat ile yazılmış "Vatanı izmihlalden, Türk’ü sefalet ve zilletten kurtaran en büyük Gazi, Gazi Mustafa Kemal Paşa hazretlerinin ..." diye başlayan metin yerleştirildi.

Dönemin Belediye Başkanı Operatör Emin Bey başkanlığında kurulan komisyonun görev verdiği Avusturyalı Heykeltıraş Heinrich Krippel’in yaptığı anıt, 3 Ekim 1926’da muhteşem bir törenle açıldı. Anıtın açılışını da o dönemin belediye başkanı, Şehremini Muhittin Bey (Üstündağ) yaptı ve İstanbul halkı anıtı gecenin geç saatine kadar akın akın seyre geldi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!