Atatürk heykellerine TSE standardı

Güncelleme Tarihi:

Atatürk heykellerine TSE standardı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 02, 2004 11:33

Türk Standartları Enstitüsü (TSE), kamuya ait yerlerde bulunan Atatürk heykellerine standart getirdi. Standarda göre, Atatürk heykellerin yakınında görüntüyü bozacak reklam panoları ve telefon direkleri olmayacak.

Haberin Devamı

TSE’nin belirlediği standarda göre, "kamuya ait yerlerde Atatürk’ün yüksek şahsiyetini ve bilinen imajını koruyacak benzerlikte ve sanatsal değeri olan figür ve anıt heykeller" bulundurulacak. Atatürk figür ve anıt heykellerinin belirlenmesi, seçilmesi ve değerlendirilmesi sanat kurulları tarafından yapılacak.

Anıt heykellerin yapılacağı yerler belirlenirken doğa, kültürel, tarihi ve estetik değerlerin göz önüne alınması gerektiğine işaret edilen standartta, büyük boyutlu anıt ve heykellerin yanında çocuk oyun alanları ve dinlenme köşelerinin bulundurulması önerildi.

ANITLAR DEPREME DAYANIKLI OLACAK

Standarda göre, yapı alanının zemini çevresindeki yapıların temel sistemleri ve derinlikleri, yeraltı su seviyesi, yer üstü su kaynakları, su kotları belirlenecek, zemin etüdü yapılacak ve deprem gibi doğal afetlere karşı dayanıklı olacak, yapı zeminin altından yağmur suyu şebekesi, pis su şebekesi ve içme suyu hattı olmayacak, yakınında sondaj kuyusu, yer altı suyu kaynağı ve içme suyu temin kuyusu bulunmayacak.

Haberin Devamı

Standartta, Atatürk anıt ve figür heykellerinin çok yakınlarında görüntüyü bozacak şekilde elektrik, telefon direkleri, reklam panoları, trafik işaretlerinin bulundurulmaması koşul olarak getirilirken, heykellerin çevresinde sıkışmış yüksek binalar köprü benzeri yapıların bulundurulmaması ve çevresindeki yapıların rengi ve şeklinin de heykellerle uyum içinde olması istendi.

Öte yandan Atatürk anıt komplekslerinin çevresi tören, kutlama gibi etkinliklerin gerçekleştirilebileceği şekilde düzenlenecek. Atatürk figür ve anıt heykelleri, kent meydanı, yüksek tepeler veya tören alanlarında yapılması halinde, ölçüsü "küçük ve etkisiz kalmayacak boyutlarda" olacak.

BÜSTLER ATATÜRK’Ü EN İYİ ŞEKİLDE TASVİR EDECEK

TSE’li bir Atatürk figür ve anıtında, Atatürk’ün temsil ettiği manevi ve fiziksel özellikler en iyi şekilde tasvir edilecek ve heykeller insan boyutuna yakın olacak, çok yüksek boyutlarda yapılarak insanlardan uzaklaştırılmayacak.

Standartta, bozulan Atatürk heykellerinin onarılması istenirken, kullanılan malzemenin insan sağlığına zarar vermemesi ön koşul olarak getirildi. Standartta, Atatürk anıtının yakınlarına çöp ve çöp benzeri atıkların dökülmemesi istendi.

Haberin Devamı

Standartta, Atatürk figür ve heykelleri için istenen diğer özellikler şöyle:

"-Atatürk figür ve anıt heykelleri uygulama projelerinde belirlenen yerlerde yapılmalı, yeri ve konumu değiştirilmemeli,

-Yapılan heykellerde renk kaybı çatlama oluşmaması için yüzeye koruyucu uygulanmalıdır,

-Heykellerin aydınlatılması; bakış açısı ölçüleri, malzemesi, rengi, bulunduğu yerin konumu, eğimi, fiziki koşulları ve çevresindeki diğer yapı elemanları dikkate alınarak yapılmalıdır,

-Atatürk figür ve anıt heykellerinin tek bir yönünün çok karanlıkta veya çok aydınlıkta bırakacak şekilde aydınlatma yapılmamalı; verilmek istenen konu, biçim, renk ve konu net olarak görülebilmelidir."

Haberin Devamı

Standart Atatürk heykellerinin askeri yerlerde bulundurulma şekillerini dair kuralları kapsamayacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!