Atatürk’e saygı sunmak onurdur

Güncelleme Tarihi:

Atatürk’e saygı sunmak onurdur
Oluşturulma Tarihi: Nisan 07, 2009 00:00

Vizyonu, kararlılığı ve cesaretiyle Türkiye Cumhuriyeti’ni demokrasiye yönelten ve mirası tüm dünyaya kuşaklar boyunca ilham vermeye devam eden Mustafa Kemal Atatürk’e saygılarımı sunmak, benim için bir onurdur.

BARACK OBAMA İSTANBUL'DA

OBAMA'NIN MECLİS'TEKİ KONUŞMASINDAN FOTOĞRAFLAR

 

OBAMA ANITKABİR'DE

 

OBAMA BÖYLE KARŞILANDI - FOTOGALERİ

 

OBAMA TOPTAN'LA GÖRÜŞTÜ

 

OBAMA MUHALEFET LİDERLERİYLE GÖRÜŞTÜ

 

OBAMA VE GÜL'ÜN BASIN TOPLANTISINDAN KARELER

ABD
Başkanı Barack Obama, Anıtkabir Özel Defteri’ne yazdığı mesajda, "vizyonu, kararlılığı ve cesareti"ne övgülerde bulunduğu Mustafa Kemal Atatürk’ün mirasının "tüm dünyaya kuşaklar boyunca ilham vermeye devam ettiğini" vurguladı. Obama, Ankara’daki temaslarına dün sabah Anıtkabir’i ziyaret ederek başladı. Trafiğe kapatılmış caddelerden geçerek Anıtkabir’e gelen Obama, protokolün kullandığı Aslanlı Yol yerine daha kısa bir yolu kullandı. Obama, Anıtkabir avlusuna Misak-ı Milli Kulesi’nin yanındaki merdivenlerden geldi ve bayrak direğinin önünde tören başladı. Atatürk’ün mozolesi önünde saygı duruşunda bulunan Obama, üzerinde "ABD Başkanı" yazan kırmızı beyaz karanfillerden oluşan çelengi bıraktı. Saygı duruşundaki "ti borusu sesi" sırasının bir bölümünde, elini kalbinin üzerine koydu.



İlham veriyor

Devlet Bakanı Mehmet Şimşek’in eşlik ettiği Obama, saygı duruşundan sonra Misakı Milli Kulesi’ne geçerek Anıtkabir Özel Defteri’ni imzaladı. Çoğu lider önceden yazılı sayfayı imzalamayı yeğlerken, Obama, defteri kendisi yazarak imzaladı. ABD Başkanı deftere şu satırları yazdı:

"Vizyonu, kararlılığı ve cesaretiyle Türkiye Cumhuriyeti’ni demokrasiye yönelten ve mirası tüm dünyaya kuşaklar boyunca ilham vermeye devam eden Mustafa Kemal Atatürk’e saygılarımı sunmak, benim için bir onurdur.

ABD’nin 44. Başkanı olarak, Türk-Amerikan ilişkilerini güçlendirmeyi, Atatürk’ün, halkına umut veren modern ve müreffeh bir demokrasi olarak Türkiye vizyonunu desteklemeyi ve ’Yurtta barış, dünyada barış’ ilkesini gerçekleştirmeyi sabırsızlıkla bekliyorum."

Odaya parfüm

ABD Başkanı daha sonra, Çankaya Köşkü’ne gitmek üzere Anıtkabir’den ayrıldı. Bekleme sırasında, Anıtkabir özel kafeteryası gazetecilere açıldı ve Anıtkabir görevlileri tarafından simit ve şeker ikram edildi. Ayrıca, Obama ile birlikte ABD’den Ankara’ya gelen basın mensuplarına ziyaret sırasında dikkat etmeleri gereken protokol hususları hakkında kısa brifing verildi. Obama ve beraberindekiler gelmeden önce, Misak-ı Milli Kulesi’nin içine oda parfümü sıkıldı.

Miğfer değişti

Anıtkabir’de liderleri karşılayan onur kıtasının miğferleri değişti. 17 Ekim 2007’deki ziyaretinde Suriye Devlet Başkanı Beşir Esad’a eşlik eden askerler, beyaz miğfer kullanıyordu. Ancak ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’un 7 Mart 2009’daki ziyaretinde ise kara kuvvetlerine mensup askerlerin kıyafetleri gibi yeşil, hava kuvvetlerine mensup askerlerin ise kıyafetleri gibi mavi miğfer taktıkları görüldü. Obama’nın ziyaretinde de askerler, yeni kıyafetleri ile onur kıtasındaki yerlerini aldılar.

Sol eliyle yazdı

Devlet Bakanı Mehmet Şimşek’in eşlik ettiği Obama, saygı duruşundan sonra Misakı Milli Kulesi’ne geçerek Anıtkabir Özel Defteri’ni imzaladı. Çoğu lider önceden yazılı sayfayı imzalamayı yeğlerken, Obama, defteri sol eliyle kendisi yazarak imzaladı.

Böyle durdu

Atatürk’ün mozolesi önünde saygı duruşunda bulunan Obama, üzerinde "ABD Başkanı" yazan kırmızı beyaz karanfillerden oluşan çelengi bıraktı. Saygı duruşundaki "ti borusu sesi" sırasında elini kalbinin üzerine koydu.

Mönü: İçli köfte lagos ve şarap

Gül’ün Obama’ya verdiği çalışma yemeğinde konuklara vişneli yaprak sarması, peynirli su böreği, içli köfte, tavada pişirilmiş lagos, deniz börülcesi, enginarlı mantı, fıstıklı baklava, Kayseri yöresine ait Nevzine tatlısı ile kaymaklı ayva tatlısı ikram edildi. 2006 Corvus Teneia (beyaz) ve 2006 Doluca Sarafin Cabernet Sauvignon şaraplarının ikram edildiği yemekte çay ve kahve servisi de yapıldı.

Kravat jestleri

ABD Başkanı Barack Obama ile Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün iki ülke bayraklarının renklerinde kravat takarak birbirlerine jest yaptılar. Obama beyaz gömlek üzerine kırmızı rengin ağır bastığı kravat taktı. Gül de beyaz gömlek üzerine mavi renkli kravat taktı.

Haberin Devamı

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!