Atatürk düşmanının adı liseden kaldırıldı

Güncelleme Tarihi:

Atatürk düşmanının adı liseden kaldırıldı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 15, 2017 21:20

OSMANLI döneminde Damat Ferit hükümetinde şeyhülislam olarak görev yapan ve Kurtuluş Savaşı yıllarında Mustafa Kemal Atatürk için ölüm fetvası çıkartan Mustafa Sabri’nin adının Tokat’ta yeni açılan bir imam hatip lisesine verilmesi tepki çekti. Skandalın ardından harekete geçen Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) okula, 24 Temmuz’da şehit olan Yakup Akdağ’ın adını verdi.

Haberin Devamı

ADD’DEN SERT TEPKİ

2017 yılı içinde yapımı tamamlanarak haziran ayında hizmete açılan imam hatip lisesine, Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından Tokat doğumlu Atatürk düşmanı Mustafa Sabri’nin adı verildi. Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Tokat Şubesi Cemal Güneş ve Türk Eğitim-Sen Tokat Şubesi Başkanı Hakan Akkaya sert tepki göstererek okulun isminin değiştirilmesini istedi. Atatürk hakkında ölüm fetvası çıkaran Mustafa Sabri’nin adının okula verilmesine tepkilerin büyümesi üzerine Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) dün devreye girdi ve okulun adını değiştirdi. Bakanlık yetkilileri, konunun kendilerine intikal etmesi üzerine hemen harekete geçtiklerini ve okulun adının değiştirilmesi için talimat verdiklerini belirttiler.

Atatürk düşmanının adı liseden kaldırıldı

Haberin Devamı

ŞEHİDİN ADI VERİLDİ

Mustafa Sabri isminin kasıtlı verilmediğini savunan yetkililer, okula 24 Temmuz’da şehit düşen 29 yaşındaki Jandarma Astsubay Üstçavuş Yakup Akdağ’ın isminin verildiğini açıkladılar. Yakup Akdağ, 24 Temmuz’da Siirt’in Baykan ilçesinde, seyir halindeki sivil araçta bulunduğu sırada teröristlerce uzun namlulu silahlarla yapılan saldırıda şehit olmuştu. Akdağ, memleketi Tokat’ta yaklaşık 5 bin kişinin katıldığı törenle son yolculuğuna uğurlanmıştı.

Atatürk düşmanının adı liseden kaldırıldı

Mustafa Sabri

‘EĞİTİMCİLER OLARAK ISTIRAP DUYDUK’

Türk Eğitim-Sen Tokat Şubesi Başkanı Hakan Akkaya, okula Mustafa Sabri’nin adının verilmesine şu tepkiyi gösterdi: “İmam hatip liselerinden bir tanesine şaibeli bir ismin verilmesi bizleri üzmüştür. Bu ülkenin milli mücadelesine sahip çıkan, bu ülkenin kurucusuna sahip çıkan, bayrağımız, milletimiz, vatanımız için yaşayan Türk eğitimcileri olarak ıstırap duyduk. Hakkında pek çok iddia olan, tarihi kayıtlarda yine pek çok yerde geçen, kendisinin hatta Türklükten istifa ettiğini söyleyecek kadar Milli Mücadele sonrası yabancı ülkelerde beyanatlar veren, yine Milli Mücadele sırasında Damat Ferit hükümeti döneminde Şeyhülislamlık yapan ve özellikle o dönemde verdiği fetvalarla Milli Mücadele’ye karşı adeta İngilizlerin ve Damat Ferit hükümetinin emirlerini yerine getirdiğini gördüğümüz Mustafa Sabri Efendi’nin isminin verilmesi bizleri üzmüştür.”

Haberin Devamı

‘EĞİTİM DİNDARLAŞIYOR LAFLARI HAKSIZ ELEŞTİRİ’

MİLLİ Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Yusuf Tekin, özellikle yeni müfredat açıklandıktan sonra artan ‘Eğitim dindarlaşıyor’ eleştirilerine yanıt verdi. Müsteşar Tekin, eğitim platformu ‘eğitimpedia’nın internet yayında şunları söyledi:

“Türkiye’deki eğitim sistemi dindarlaşıyor derseniz, bu yanlış bir eleştiri olur. Ancak Türkiye muhafazakâr bir ülke pozisyonunda, eğitim sistemi de böyle derseniz, şöyle bir haklılık payı var. Türkiye sahip olduğu değerleri korumaya çalışıyor. Bu doğru. MEB olarak bunu yapmaya çalışıyoruz, yapmak zorundayız. Değerleri korumak, gelecek kuşaklara aktarmak MEB’in işi. Ancak dindarlaştırıyorsunuz eleştirisi haksız. Çocuklarımızın, şu anda yaşadığımız toplumsal yapı gibi, demokrasiyi, Cumhuriyet değerlerini özümsemiş olarak yaşamasını, bu değerleri muhafaza etmek istiyoruz. Bu değerleri müfredatın içine yerleştirdiğimizi defalarca söyledik. Yeni müfredatta hiçbir metne, herhangi bir şekilde dini referans, dindarlaşma anlamında bir kavram girmedi.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!