Ata’nın yolunda coşkuyla

Güncelleme Tarihi:

Ata’nın yolunda coşkuyla
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 20, 2005 01:54

Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı tüm yurtta gençlerin coşkulu gösterileri arasında kutlandı. Cumhurbaşkanı Sezer, Anıtkabir Özel Defteri’ne Ata’ya hitaben, ‘Laik, demokratik, çağdaş cumhuriyet, gençlerin omuzlarında yükselecektir’ diye yazdı.

19 MAYIS Atatürk’ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı bütün yurtta, dış temsilciliklerde ve KKTC’de coşkuyla kutlandı. 19 Mayıs kutlamaları nedeniyle Ankara’da ilk tören, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in başkanlığındaki devlet erkánının Anıtkabir’i ziyaretiyle başladı. Buradaki törene, TBMM Başkanı Bülent Arınç, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, ANAP Genel Başkanı Erkan Mumcu, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök, bakanlar, milletvekilleri ve yüksek yargı organlarını başkanları katıldı.

LAİKLİK VURGUSU

Sezer
, Ata’nın kabrine çelenk koyulup saygı duruşunda bulunulmasının ardından, Misak-ı Milli Kulesi’ndeki Anıtkabir Özel Defteri’ne, şunları yazdı:

‘İlke ve devrimlerinizle cumhuriyete yürekten bağlı yurtsever Türk gençliği kendilerine duyduğunuz güvene layık olmaya, açtığınız yolda ilerlemeye, başlattığınız aydınlanma devrimini yeni açılımlarla sürdürmeye kararlıdır. Türk gençlerine emanetiniz olan laik, demokratik çağdaş cumhuriyet, genç kuşakların omuzlarında sonsuza değin yükselecektir.’

Sezer
defteri imzalarken, Erkan Mumcu, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Özden Örnek ve Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İbrahim Fırtına ile müze önünde ayaküstü bir süre sohbet etti.

SEZER’E BAYRAK

Samsun ve Selanik’ten gelen bayrak ve toprak da Cumhurbaşkanı Sezer’e verildi. Stadyumu dolduranların alkışları arasında alana getirilen bayrağı taşıyan grubun içinde yer alan zihinsel engelli yüzme şampiyonu Caner Ekinci, Sezer’in elini öptü.

Kiev’de 19 Mayıs

19 Mayıs yurt dışında Türk’ün bulunduğu her yerde kutlandı. Ukrayna’nın Başkenti Kiev’deki Politeknik Üniversitesi’nde okuyan gençlerimiz de, Eurovision’da yarışacak temsilcimiz Gülseren’le coştu.

Türban protokolde

KAYSERİ’de Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki’nin eşi Neşe Özhaseki, protokol tribününde türbanıyla yerini aldı.

Cıvıl cıvıl gençlik

19 Mayıs törenleri rengárenkti. Kızlı erkekli gösteri grupları, bir anlamda Türkiye’nin çağdaş yüzünü sergilediler. Antalya’da üzerlerinde ayyıldızlı tişörtleri, ellerinde beyaz ponponlarıyla gösteriye renk katan kız öğrencileri, kırmızı siyah renkli mayo ve etekleriyle vals, tango, misket havası oynayan öğrenciler izledi. İstanbul’da da 2 bin kişilik öğrenci gösteri grupları, tribündeki öğrencilerin ellerindeki kartonlarla oluşturduğu ‘Avrupa’nın yeni yıldızı’, ‘Çağdaş Türkiye’, yazıları eşliğinde gösteriler yaptı.

‘Haddini aşanlar var Mustafam’

İSTANBUL’
da İnönü Stadı’nda Kuleli Askeri Lisesi öğrencileri 40 dakika gösteri yaptı. Askeri öğrenciler arasında konuşmalar yapan Binbaşı Erhan Altınok, Atatürk’e seslenerek şöyle dedi: ‘Nöbetteyiz Mustafam. Haddini aşanlar, kendini bilmeyenler var ama biz daima buradayız Mustafam.’

Samsun’da büyük tören

ATATÜRK’
ün Milli Mücadeleyi başlatmak üzere Samsun’a çıkışının 86’ncı yıldönümü çeşitli etkinliklerle kutlandı. Atatürk Anıtı’na çelenkler konulmasından sonra Atatürk ve 18 silah arkadaşını Samsun’a getiren ve Doğu Park’ta bire bir ölçülerde yapılan müze-gemi Bandırma Vapuru alanındaki törenler yapıldı. Atatürk’ü sembolize eden Türk Bayrağı ve Ata’nın portresi, Bandırma vapurundan meşaleler eşliğinde ‘Genç Mustafa Kemal’ tişörtleri giyen gençler ve deniz subayları tarafından karaya çıkarıldı. Bir deniz subayı tarafından kara subaylarına teslim edilen bayrak, göndere çekilmek üzere 19 Mayıs Stadı’na götürüldü. Törenlere Genç Mustafa Kemaller Ata’sının Yolu’nda projesi kapsamında 49 üniversiteden gelen yaklaşık 500 öğrenci de katıldı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!