Ata’nın dedesine sunduğu mönü Kral’ı duygulandırdı

Güncelleme Tarihi:

Ata’nın dedesine sunduğu mönü Kral’ı duygulandırdı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 31, 2006 00:00

Cumhurbaşkanı Sezer, İsveç Kralı Gustaf’ın dedesi Prens Gustaf Adolf için 3 Ekim 1934’te Köşk’te verilen yemeğin mönüsünün davetiyesini bastırdı. Bu sürpriz Kral Gustaf ve Kraliçe Silvia’yı çok mutlu etti.

CUMHURBAŞKANI Ahmet Necdet Sezer ve eşi Semra Sezer, İsveç Kralı Carl 16. Gustaf ve eşi Kraliçe Silvia’yı Çankaya Köşkü’nde resmi törenle karşıladı. Sezer ve eşi ziyaret öncesinde Kral Gustaf’ın dedesi olan dönemin İsveç Veliaht Prensi Gustaf Adolf ve Prenses Louise için 3 Ekim 1934’te Çankaya Köşkü’nde verilen akşam yemeğinin mönüsünün bulunmasını istedi. 72 yıl önce Atatürkün ev sahipliği yaptığı yemeğin davetiyesinin tıpkı basımının yaptıran Sezer, dün Kral Gustaf ve Kraliçe Silvia’ya takdim etti. Kral ve Kraliçe’nin Sezer’in Çankaya Köşkü’nün görkemli tarihine yaraşır bu ince jestinden çok duygulandıkları ve memnun kaldıkları öğrenildi. Bu jest, Çankaya Köşkü’nde, davete katılan herkeste de tebessüm yaratan bir nostalji rüzgarının esmesine neden oldu.

Yemekten önce Cumhurbaşkanı Sezer ve İsveç Kralı Gustaf, milli marşların dinlenmesinin ardından, tören kıtasını denetlediler. Sezer ve eşi, tören sonrasında konuklarıyla bir araya gelerek, görüştü. Anadolu Medeniyetleri Müzesi’ni ziyaret eden İsveç Kralı Gustaf ve Kraliçe Silvia, temaslarının ardından akşam da Sezer ve eşinin onurlarına verdikleri yemeğe katıldılar.

ORTAK MARŞ

Kral Gustaf, TBMM Başkanı Bülent Arınç’ı, makamında ziyaret etti. Konuklarına verdiği yemekte İsveç izci marşını çaldıran Arınç’ın, bu melodinin iki ülkenin ortak melodisi olduğunu söylemesi Kral’ı şaşırttı. Arınç bu melodinin Türkiye’de "Dağ başını duman almış" marşı olarak bilindiğini anlattı. Arınç, Kral’a TBMM Genel Kurul salonu "Türkiye" sergisini de gezdirdi.

Türkiye’ye söz
/images/100/0x0/55eaaae0f018fbb8f88f09b9


KRAL Carl 16. Gustaf ve Kraliçe Silvia Anıtkabir’i de ziyaret etti. Atatürk’ün kabrine çelenk koyarak saygı duruşunda bulunan Kral ve Kraliçe, Anıtkabir Özel Defteri’ni imzaladı. Deftere, bundan 72 yıl önce Türkiye’ye resmi ziyarette bulunan İsveç Kralı’nın Atatürk’e yeni Türkiye Cumhuriyeti ile yakın ilişkiler kurma arzusunu ilettiğini yazan Kral, "O zamandan beri her alanda ilişkilerimiz olumlu anlamda gelişti. Kral ve Kraliçe olarak Türkiye’ye ziyaretimizde, büyükbabamın ayak izlerini takip ediyor, iki ülke arasındaki ilişkilerin sürdürülmesi ve daha da geliştirilmesi taahhüdünü yineliyoruz" diye devam etti.

İsveççe’de Türkçe sözcükler

CUMHURBAŞKANI Sezer, akşamki yemekte 1934’te İsveç Veliahtı Gustaf 6. Adolf’un Cumhuriyet’in kurucusu Atatürk tarafından ağırlandığını hatırlatarak, "Bu ziyaret de iki ülke arasındaki dostluğu pekiştirdi" dedi. Kral Gustaf ise "Türkiye’nin en eski dostuyuz" dedi ve şunları söyledi: "12. Şarl’ın Osmanlı İmparatorluğu ile tanışması İsveç kültüründe kalıcı izler bıraktı. Osmanlıların şehir planlama ve kent parkları yapma sanatından çok etkilendik. İsveç dili ’kalabalık’, ’sofa’, ’köşk’ gibi Türkçe sözcükler kazandı. Yeni yemek alışkanlıkları edindik. Bugün İsveç’te milli içecek haline gelen kahveyi öğrendik."

72 yıl önce Köşk’teki mönü
/images/100/0x0/55eaaae0f018fbb8f88f09bb


Çankaya Kaymağı, Prens Gustave Adolfhe Levreği, Gurmelerin kuzu yemeği, krallara layık bıldırcın, soslu kuşkonmaz, odun ateşinde pişmiş piliç, salata, Stockholm dondurmalı parfe, şekerlemeler, peynir çeşitleri ve meyve sepeti.

İÇKİLER:Perle d Ankara, Rubis de Çankaya, Pouilly Puisse, Chateau Pontet Cavet 1923, Pommery de Greno Extra Sec.

Dün akşam Köşk’teki mönü

Kabakçiçeği gratenli kuşkonmaz, karides ve havyar sosu ile. Zeytinyağlı biber dolması, Akdeniz salatası, dil balığına sarılı istakoz bacağı, karışık sebzeler ile. Ananaslı çikolatalı şarlot, kahve ve çikolata.

İÇKİLER: Kavaklıdere Altın Köpük şampanyası, Kavaklıdere Selection Narince Semillon şarabı, Kavaklıdere Selection Öküzgözü Boğazkere.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!