’At serumu’ vahşetine Avrupa’da büyük tepki

Güncelleme Tarihi:

’At serumu’ vahşetine Avrupa’da büyük tepki
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 19, 2006 00:00

Uluslararası hayvan hakları örgütü PETA, Ankara Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi’nde "at serumu" elde etmek için, atların vahşice öldürülmesini gizli kamerayla tespit etti ve kendi internet sitesine koydu. Görüntüler, Avrupa ülkelerinde hızla yayılıyor ve büyük tepki görüyor.

Türkiye’de "at serumu" elde etmek için atların boğazı kesilerek öldürülmesi, başta Almanya olmak üzere birçok Avrupa ülkesindeki hayvan haklarını koruma örgütleri tarafından büyüt tepki görmeye devam ediyor. Ankara’daki Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi’nde (RSHC) gizli kamera ile çekilen, atların vahşice öldürüldüğü görüntüler, Uluslararası Hayvan Haklarını Koruma Örgütü PETA’nın internet sitesinden tüm dünyaya yayılıyor.

BU HAYVAN AĞLIYOR

PETA’nın sitesindeki görüntülerde atlar, 4-5 kişi tarafından güçlükle kontrol altına alınıyor ve vücutlarına bağlanan iplerle zorla yere yatırılıyor. Hareket edip kesim anında zorluk çıkarmaması için atların ayakları bağlanıyor. Daha sonra etrafına toplanan kişiler hayvanı bayıltmadan boğazını kesiyorlar. Üzerinde birkaç kişinin oturduğu at dakikalarca can çekişerek ölüyor. www.petatv.com/tvpopup/Prefs.asp?video=turkish_horse adlı internet sitesinden izlenebilen görüntülerde kanlar içinde yerde yatan hayvanın acı çektiği görülürken bir ses "Bu hayvan resmen ağlıyor" diyor. Atların cansız bedeni iş bittikten sonra dışarıya sürükleniyor ve kapı önüne bırakılıyor. Dışarda bir çok atın cansız bedeni görülürken yerdeki kan izleri de dikkat çekiyor.

AB’DE DURUM FARKLI

PETA’nın sitesinde AB ülkelerinde "at serumu" elde etmek için hayvanlara eziyet edilmediği belirtildi. Yetkililer, "Türkiye’nin girmek istediği Avrupa Birliği bu tür vahşeti yasaklıyor. Avrupa ve ABD’de hayvanlardan öldürülmeden, hatta yara bile almadan, insanlarda da olduğu gibi iğne batırarak kan alınıyor" dediler.

BU VAHŞETİ DURDURUN

PETA yetkilileri "Bu vahşeti durdurun" çağrısında bulundu. PETA için aktif olarak çalışan ünlü Formula 1 pilotu Michael Schumacher’in eşi Corinna Schumacher, Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Başkanı Dr. Mustafa Ertek’e bir kınama mektubu gönderdi. Mektupta "RSHC’nin metotları çok acımasızca. Ölüm süreci bazen saatlerce sürebiliyor. Bu yöntemle serum elde edilmesine derhal son verilmesini istiyoruz. Türk devletinin kontrolü altındaki bir kurumda bu tür görüntülerin olması dayanılır gibi değil" dedi. PETA örgütü, RSHC’de kullanılan metodun artık çok eskidiğini ve hayvanlara gereksiz yere eziyet edildiğini bildirdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!