Aspirin yumurtalık kanseri riskini azaltıyor

Güncelleme Tarihi:

Aspirin yumurtalık kanseri riskini azaltıyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 08, 2001 00:00


Aspirinin kadınlarda yumurtalık kanseri riskini önemli ölçüde azalttığı bir kez daha doğrulandı. ABD'de yapılan son araştırmanın sonucu, 6 ay boyunca haftada 3-4 defa aspirin alan kadınlarda yumurtalık kanseri riskinin yüzde 40 oranında azaltıldığını gösterdi.

Önceki araştırmalarda aspirin ve iltihaplanmaya karşı diğer bazı ilaçların yumurtalık kanseri üzerinde etkili bulunduğunu anımsatan araştırmacılar, son araştırmanın önceki araştırmaların paralelinde sonuçlar ortaya koyduğunu açıkladı.

Bilim adamları, aspirinin kalp hastalıkları ile kolon ve rektum kanseri konusunda da önleyici rolünün bulunduğunu kaydetti.Aspirinin iltihaplanmaya karşı etkisine işaret eden bilim adamları, yumurtalık kanserinde de kronik iltihaplanmanın rol oynadığını dikkat çekti.

Araştırma, New York Üniversitesi Kadın Sağlığı Araştırma Merkezi'nde 748 kadın üzerinde yapıldı. New York Üniversitesi bilim adamlarından Arslan Akhmedkhanov'un araştırmasını ''ilgi çekici'' bulduğunu belirten, Nashville Üniversitesi bilim adamlarından Dr. Raymond DuBois, kendisinin de dahaönce aspirinin kolon kanseri üzerindeki etkisiyle ilgili araştırma yaptığını ve bu etkiyi yüzde 50 olarak belirlediklerini açıkladı.

Kanseri önlemek için egzersiz yapılması, az yağlı yiyecekler tüketilmesi, alkol ve sigara kullanılmaması salık veriliyor. Bilim adamları, doğum kontrol hapını kullanan bayanlarda da yumurtalık kanseri riskinin azaldığını belirtiyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!