Aspirin retina hasarını önlüyor

Güncelleme Tarihi:

Aspirin retina hasarını önlüyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 07, 2001 15:05

Haberin Devamı

'Mucize ilaç' aspirinin bir faydası daha saptandı. Yapılan araştırmalarda aspirinin, şeker hastalarında, körlüğe de neden olan retina hasarını önlediği ortaya çıktı..


''Journal Diabetes'' adlı dergide yayınlanan araştırma raporunda, şeker hastalarında retina arkasındaki kılcal damarlarda meydana gelen hasarın, genellikle körlüğe neden olduğu belirtildi.


Raporda, retina arkasında ışığı netleyen doku kısmının dar kılcal damarlarda meydana gelen mikroskopik kan pıhtısı zerrecikleriyle hasar gördüğüne değinen araştırmacılar, bu nedenle retinanın kan dolaşımının sağladığı beslenmeden yoksun kalarak, şeker hastalarında körlüğe neden olduğunu açıkladılar.


Aspirin, hali hazırda şeker hastalarında kalp rahatsızlıklarını önlemek için Amerikan Diyabetik Kuruluşu tarafından salık veriliyor. Uzmanlar, günde 81-325 miligram dozda aspirin alan şeker hastalarının iki önemli sağlık sorununa karşı önlem almış olacaklarını da belirttiler.

Haberin Devamı

Harvard Tıp Okulu uzmanlarından Dr. Mara Lorenzi, retina arkasındaki kılcal damarlarda meydana gelen kan pıhtısı zerreciklerinin, şeker hastalarında, şeker hastası olmayanlara göre dört kez daha fazla görüldüğünü kaydetti. 20-74 yaş arasındaki şeker hastalarında yaygın olarak rastlanan sorunun, Amerika'da yılda 12 bin ile 24 bin şeker hastasını kör ettiği biliniyor.


Retina arkasındaki kılcal damarlarda meydana gelen kan pıhtısı zerreciklerinin, kalp krizine yol açan kan pıhtısı olayı ile aynı formu oluşturduğu belirtildi. Retina arkasındaki kılcal damarların tıkanmasıyla retinaya yeterli oksijen ve beslenmenin ulaşmadığına belirten uzmanlar, bunun sonucu olarak retina arkasında anormal kılcal damarların oluştuğunu ve kanamaya yol açarak retinadaki hücrelerin ölümüne yol açtığını açıkladılar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!