Aspendos'ta son gösteri La Scala'nın

Güncelleme Tarihi:

Aspendosta son gösteri La Scalanın
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 15, 2004 14:16

Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü Remzi Buharalı, bu yıl 11'incisi gerçekleştirilen Uluslararası Aspendos Opera ve Bale Festivali'nin süresini, gelecek yıllarda Aspendos Antik Tiyatrosu'nu korumak amacıyla uzatmayı düşündüklerini söyledi. Antalya'daki Aspendos Antik Tiyarosu'nda gerçekleştirilen "11. Uluslararası Aspendos Opera ve Bale Festivali"nin sonuna yaklaşılırken, festival 16-17 Temmuz akşamları İtalyan La Scala Bale Topluluğu'nun iki gecelik gösterisiyle sanatseverlere veda edecek.

Haberin Devamı

Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü Remzi Buharalı, Türkiye'de ilk kez eser sahneleyecek topluluktaki sanatçılar ve yöneticilerle Antalya Kültür Merkezi'nde basın toplantısı düzenledi.

Genel Müdür Buharalı, topluluğun Türkiye'de sahne almaları için çalışmaların 8 ay önce başladığını ve La Scala Topluluğu'nu festivalde ağırlamaktan mutluluk duyduklarını belirterek, “Cuma ve cumartesi akşamları çok önemli bir toplulukla karşılaşacağız. La Scala bizlere rüya gibi bir gece yaşatacak” dedi.

La Scala Topluluğu'nun George Balanchine'nin “Bir Yaz Gecesi Rüyası” eserini, Ankara Devlet Opera ve Balesi'nin orkestrası, Antalya Devlet Opera ve Balesi'nin korosu ve Antalya Çocuk Balesi'nden 70 kişilik grupla birlikte ortaklaşa sahneleyeceğini belirten Buharalı, Aspendos Festivali'nde topluluklarının ortak çalışma yapmasının önemine değindi.
  
FREDERIC ALIVIERI
  
La Scala Bale Müdürü Frederic Olivieri de toplam 100 kişiden oluşan topluluğun 67 sanatçısıyla Antalya'ya geldiklerini ve ortama uygun olması açısından özellikle “Bir Yaz Gecesi” adlı eseri seçtiklerini belirtti.

Haberin Devamı

Eserin ikinci perdesinin teknik açıdan oldukça zor olduğuna dikkati çeken Olivieri, orkestranın önemini belirterek, “Benim için 2. perde mücevher gibi” diye konuştu.

La Scala Topluluğu Orkestra Şefi Carlo Fontana da Ankara ve Antalya Devlet Opera ve Balesi'yle daha önce de birlikte çalıştığını kaydederek, eseri birlikte Aspendos'un muhteşem ortamında sahnelemekten mutluluk duyacaklarını söyledi.
  
AVRUPA KÜLTÜR FORUMU BAŞKANI TOPP
  
Aspendos Opera ve Bale Festivali'ni izlemek ve temsil ettiği kuruluş adına incelemelerde bulunmak amacıyla Antalya'ya gelen ve toplantıya katılan Avrupa Kültür Forumu Başkanı Dieter Topp, Antalya'nın turizm ve kültür şehri olduğunu vurguladı.

Kültürün her zaman bir köprüyü geçmenin önemli unsurlarından olduğunu ve genişlemekte olan Avrupa Birliği açısından da ülkelerdeki kültür zenginliğin önemli olduğuna dikkati çeken Topp, AB'nin Türkiye'deki gelişmeleri bu doğrultuda da değerlendirileceğini kaydetti.

Haberin Devamı

Avrupa Kültür Forumu'nun her yıl “Avrupa Kültür Ödülü”nü verdiği ve bu yıl bu ödüle Avrupa Yayıncılar Birliği'nin layık görüldüğünü hatırlatan Topp, “Aspendos Festivali'ni önümüzdeki yıllarda Avrupa Kültür Ödülü'ne aday gösterebiliriz. Ben de bununla ilgili inceleme için geldim” dedi.
  
FESTİVALİN SÜRESİ UZAYACAK
  
Toplantının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü Remzi Buharalı, dünyanın önemli sanat topluluklarından festivale katılmak için başvurular olduğunu belirterek, 2005 yılı programının belirlendiğini söyledi. Programın belirlenmesi ve tur organizasyonlarına eklenmesinin turizm açısından önemli getiri sağlayacağını ve festivalin süresinin uzatılmasının da düşünüldüğünü belirten Buharalı, şunları söyledi: “Aspendos Festivali Türkiye'nin batıya değil, batıdan doğuya doğru açılan penceresi haline geldi. Festivalimiz dünyadaki ilk 5 içinde. Dünyanın önde gelen toplulukları festivalimizde yer almak istiyor. 2005 yılı programımız belli oldu. Tarih ayarlamaları yapıyoruz. Bundan sonraki başvuruları 2006-2007 programları için alıyoruz. Aspendos Festivali, büyük bir turizm potansiyelini çeker hale gelecektir. Festivalin Türkiye'yi en iyi tanıtacak araç olarak değerlendirilmesini amaçlıyoruz. Festivalin süresini gelecek yıllarda Aspendos Antik Tiyatrosu'nu korumak amacıyla uzatmayı düşünüyoruz. Bu ortamı sadece biz kullanalım istiyoruz. Opera ve Bale Festivali'nin burada mayıs ayı başından ekime kadar sürmesi düşüncemiz var.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!