Aspendos'ta festival başlıyor

Güncelleme Tarihi:

Aspendosta festival başlıyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 31, 2005 13:10

Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü'nce düzenlenen “12. Aspendos Uluslararası Opera ve Bale Festivali” 11 Haziran'da başlayacak. Festival, 3 yabancı konuk topluluğu ağırlayacak. 12. Aspendos Uluslararası Opera ve Bale Festivali'nin açılış temsilini ilk kez Türkiye'ye gelecek Roma Opera ve Balesi, Bilkent Senfoni Orkestrası'nın eşliğinde gerçekleştirecek.

Ünlü İtalyan topluluk, I. Stravinsky'nin “Petrushka” ve “Ateş Kuşu” balelerini, Aspendos Antik Tiyatrosu'nun büyülü atmosferinde sanatseverlerle buluşturacak. 

İtalyan klasik bale geleneğinin son temsilcisi olan topluluk zengin klasik bale eserlerinin yanı sıra çağdaş koreografların eserlerine de repertuvarlarında yer veriyor. 1928 yılında Teatro Reale dell'Opera adıyla kurulan ve bugüne kadar pek çok ünlü şef ve yönetmenle çalışan tiyatro, 2000 yılından itibaren Carla Fracci tarafından yönetiliyor. 
    
ŞEF JUSTUS FRANTZ, 9. SENFONİ'Yİ YÖNETECEK 
    
Festivalin ikinci yabancı konuğu, dünyanın en ünlü şefleri arasında anılan Alman Justus Frantz ve Uluslar Filarmoni Orkestrası olacak. 

Topluluk, 12 Temmuz'da Beethoven'ın dostluk, kardeşlik ve barış temalarını en güzel işleyen Avrupa Birliği'nin resmi müziği olan “9. Senfoni”yi seslendirecek. Topluluğa, Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü Korosu ve Devlet Çok Sesli Korosu eşlik edecek.    Multikültürel bir orkestra olarak Justus Frantz tarafından 1995 yılında kurulan orkestra, 5 ayrı kıta ve 41 ülkeden, yaşları 21 ile 26 arasında değişen genç sanatçılardan oluşuyor. 
        
“DÜNYANIN EN İYİ SANATÇISI” ASPENDOS'TA 
    
Festivalin son yabancı konuğu, dünyanın hemen her ülkesinde temsiller veren ünlü Rus topluluk Mariinsky Tiyatrosu Kirov Orkestra ve solistleri olacak. 

Mariinsky Tiyatrosu Kirov Orkestrası, dünyaca ünlü Şef Valery Gergiev yönetiminde festivalin kapanış temsilini gerçekleştirecek. 

Birçok ödülün yanı sıra sanata ve kültürel ilişkilere katkısı nedeniyle Davos'ta yapılan Dünya Ekonomik Forumu'nda en büyük ödül kabul edilen “Kristal Ödül” verilen Gergiev, UNESCO tarafından da 2003 yılında “Dünyanın En İyi Sanatçısı” seçilmişti.  
    
FESTİVALDE 12 ETKİNLİK YER ALACAK 
    
Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü'nün, Vincenzo G. Travaglini'nin rejisiyle geleneksel olarak her yıl sahnelediği ve izleyicilerden ilgi gören G. Verdi'nin eseri “Aida” operası, 22 ve 24 Haziran tarihlerinde sanatseverlerle buluşacak.    200 kişilik orkestra ve koroyla 28 Haziran'da sahnelenecek, “Nazım Hikmet Oratoryosu”nda, Nazım Hikmet'in yaşamı ve şiirlerinin destansı yorumu izleyicilere sunulacak. 

Şef İbrahim Yazıcı yönetimindeki Bilkent Senfoni Orkestrası ve Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Çoksesli Korosu'na, piyanosuyla Fazıl Say, şiirleriyle Genco Erkal ve şarkılarıyla Zuhal Olcay eşlik edecek. 
    
MERCAN DEDE VE GÜLDESTAN 
    
Türkiye'nin besteci ve topluluklarının tanıtılması için her yıl festival programında “Bizden bir esere” yer veren Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü, bu yıl Mercan Dede'nin müzikleri ve Beyhan Murphy'nin koreografisiyle farklı bir çalışma olan “Güldestan” adlı müzik ve dans prodüksiyonunu sergileyecek. 

Anadolu kültürü motiflerinin derlendiği eserde, Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü Klasik Bale ve Modern Dans Topluluğu sanatçıları da yer alacak. 

12. Aspendos Uluslararası Opera ve Bale Festivali'nde ayrıca, İzmir Devlet Opera ve Balesi Müdürlüğü, R. Wagner'in “Uçan Hollandalı” operasını, İstanbul Devlet Opera ve Balesi Müdürlüğü S. Prokofiev'in “Romeo ve Juliet” balesiyle G. Bizet'nin “Carmen” operasını, Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü L. Minkus'un “Don Quixote” balesini sahneleyecek.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!