Aslıtürk de yakalandı

Güncelleme Tarihi:

Aslıtürk de yakalandı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 22, 1999 00:00

Haberin Devamı

Hakkında iki gıyabi tutuklama kararı bulunan ve Interpol kanalıyla aranan Şişli eski Belediye Başkanı Gülay Aslıtürk Londra'da yakalandı. Mahkemenin istediği 215 milyar lira kefaleti ödeyemeyen Aslıtürk tutuklandı.

ŞİŞLİ Belediye Başkanı olduğu dönemde ihaleye fesat karıştırdığı ve zimmetine para geçirdiği gerekçesiyle hakkında iki gıyabi tutuklama kararı bulunan Gülay Aslıtürk, dün İngiltere'nin başkenti Londra'da yakalandı. Mahkemeye çıkarılan Aslıtürk, 250 bin pound (yaklaşık 215 milyar Türk Lirası) tutarındaki kefalet ücretini ödeyemeyince cezaevine konuldu.

KIRMIZI BÜLTEN'LE ARANIYORDU

‘İhaleye fesat karıştırmak’, ‘irtikap’ ve ‘ihtilasen zimmet’ suçlarını işlediği gerekçesiyle Türkiye'de halen üç ayrı mahkemede gıyaben yargılanan ve 15 Eylül 1998'den bu yana Kırmızı Bülten'le aranan Aslıtürk, dün Special Branch adlı özel polis ekibinin Güney Londra'daki Croydon Semti’nde bir iş yerine yaptığı baskınla yakalandı. Türkiye'de 34 yıl hapis istemiyle yargılanan Aslıtürk'ün yanında, eşi Orhan Aslıtürk ile bir yaşındaki minik oğlu Orhan Gazi Aslıtürk de bulunuyordu. Aslıtürk, minik bebeği bir bakıcıya bıraktıktan sonra İngiliz polisi Scotland Yard'la mahkemeye gitti.

JET HIZIYLA TUTUKLANDI

Aslıtürk, ‘kamu malına zarar ve yolsuzluk’ suçlarından, işadamı Asil Nadir'in Londra'dayken çıkarıldığı Bow Street Asliye Sulh Ceza Mahkemesi'nde yargıç önüne çıktı. Mahkemede Aslıtürk'ün serbest bırakılması talebine, Türk makamlarını temsil eden İngiliz polisi karşı çıktı. Mahkemenin talep ettiği 250 bin pound (yaklaşık 215 milyar Türk Lirası) tutarındaki kefalet ücretini ödeyemeyen Gülay Aslıtürk, Londra'da azılı kadın mahkumların konulduğu Holloway Cezaevi'ne konuldu.

İngiliz polis teşkilatı Scotland Yard'tan yapılan açıklamada Gülay Aslıtürk'ün İngiltere'de işlediği bir suçtan dolayı değil, Türkiye iadesini istediği için tutuklandığı belirtildi. Hürriyet'in İngiliz makamlarından edindiği bilgiye göre Aslıtürk, 250 bin sterlinlik kefalet parasını bulduğu takdirde serbest kalacak ve muhtemelen 7 Ocak 2000'de mahkemeye çıkacak. Kefalet parasını bulamazsa 30 Aralık'ta yargıç karşısında olacak.

Olayın Ankara'da duyulmasının ardından Adalet Bakanlığı'nda Aslıtürk hakkında açılmış dava dosyaları jet hızıyla İngilizce'ye çevrilerek, İngiliz makamlarına iletildi.

‘Döneceğim’ demişti, ama...

ŞİŞLİ Belediyesi'ndeki skandalların ortaya çıkmasının ardından ANAP Şişli İlçe Örgütü, Gülay Aslıtürk'ün partiden ihracını ve İçişleri Bakanlığı'nca görevden alınmasını isteyerek ANAP Genel Merkezi'ne başvurmuştu. Aslıtürk, 13 Kasım 1997'de belediye başkanlığı ve ANAP'tan kaçar gibi istifa etti. İstifasından önce yaptığı açıklamada ise, hakkındaki iddiaların kanıtlanması halinde ‘kendisini belediyenin önünde yakacağını' söylemişti. Aslıtürk, istifasını açıkladıktan 4 saat sonra ise, yeni eşi Orhan Aslıtürk'le birlikte Falcon-10 tipi özel uçaklarıyla apar topar Fransa'nın ünlü tatil beldesi Cote d'Azure'a uçmuştu. Atatürk Havalimanı'nda tedirgin olduğu gözlenen Gülay Aslıtürk, ‘‘Şimdi tatile gidiyorum. Dönünce açıklama yapacağım’’ demişti. Bir süre Fransa'nın Nice kentindeki villalarında kalan Aslıtürk çifti, daha sonra sık sık yer değiştirdi. Nice'teki yazlıklarından çıkışında Hürriyet muhabirine konuşan Gülay Aslıtürk, ‘‘İki gün daha dinlendikten sonra Türkiye’ye döneceğim’’ demişti.

Boşandı 9 gün sonra evlendi

İLYAS Restaurantları'-nın sahibi İlyas Çokay'ın kızı Gülay, 1964 yılında dünyaya geldi. Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Bölümü'nü bitirdi. 1982 yılında mezun olur olmaz, aynı okuldan arkadaşı Ünal Ercan ile ilk evliliğini yaptı. Ancak bu evlilik 1 yıl sürdü. 1987 yılında ikinci evliliğini Sadrettin Atığ ile yaptı. Bu evlilikten, 2 çocukları dünyaya geldi. Politikaya, 25 yaşında Demokrat Merkez Partisi, Çatalca ilçesi kurucusu ve başkanı olarak atıldı.

DYP’DEN ANAP’A

Daha sonra dönemin DYP Genel Başkanı Süleyman Demirel'in davetiyle DYP'ye geçerek, 29 Aralık 1992 tarihinde, Çatalca Belediye Başkanı oldu. Aralık 1993'te DYP'den istifa ederek, ANAP'a geçen Aslıtürk, 1994 seçimlerinde, bu partiden Şişli Belediye Başkanı seçildi. ‘Hayatında başka erkek olmadığını’ belirterek, 10 yıllık eşi ve çocukları Sadun (9) ile Sibel (5)'in babası olan Sadrettin Atığ'dan boşanan dönemin Şişli Belediye Başkanı Gülay Çokay, Şişli Belediyesi'ne iş yapan List 2000 şirketinin ortağı olan işadamı Orhan Aslıtürk ile sadece 9 gün sonra apar topar evlendi. Aslıtürk, evlenmesinden çok kısa süre sonra da hamileliğini açıkladı.

Özel bir ekip adım adım izledi

GÜLAY Aslıtürk; Alaattin Çakıcı, Kürşat Yılmaz, Ayvaz Korkmaz'ın yakalanmasında izlenen yöntemle ele geçirildi. Aslıtürk'ün yakalanması için önce Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık Dairesi ile İstihbarat Daire Başkanlığı'nda özel ekip oluşturuldu. Bu ekip Hong Kong, ABD, Fransa ve İngiltere'de Gülay Aslıtürk'ü izledi. Özel ekip yakalanmamak için doğumunu geçen yıl Hong Kong'da yapan Aslıtürk'ün, süresi dolan pasaportunu Türkiye'nin Hong Kong Başkonsolosluğu'nda uzattığını belirledi. Ancak Aslıtürk'ü Hong Kong'da yakalamak mümkün olmadı. Aslıtürk'ün izini belirleyen polis, İngiltere'ye geçtiğini tespit edince İngiliz Polisi Scotland Yard ile temasa geçti. Aslıtürk, bunun üzerine dün Londra'da yakalandı. Öte yandan Dışişleri Bakanlığı; yurtdışındaki tüm temsilciliklerine başta Gülay Aslıtürk gibi aranan kişilerin pasaportla ilgili taleplerinin yerine getirilmemesi ve bu hususta dikkatli olunması gerektiği bilgisini geçti.

Çakıcı'yla yemek yedi iddiası

GÜLAY Aslıtürk ile eşi Orhan Aslıtürk'ün, Fransa'nın şartlı iade ettiği Alaattin Çakıcı ile aralarının çok iyi olduğu iddia edildi. Gülay Aslıtürk'ün kocası Orhan Aslıtürk ile Alaattin Çakıcı'nın aynı dönemde Fransa'nın Nice kentinde bulunmaları dikkat çekmişti. Bu durum, Çakıcı ile Orhan Aslıtürk'ün eskilere dayanan dostluğunu bilen bazı çevrelerde ‘‘İkisinin aynı dönemde Nice'te bulunmaları sadece bir tesadüf mü?’’ sorusunu gündeme getirmişti. Hürriyet'e bilgi veren bir kaynak, bir süre Londra'da saklanan Çakıcı ile uzun yıllar Londra'da yaşayan Orhan Aslıtürk'ün aynı çevrelere girip çıktıklarını belirterek ‘‘Çakıcı, Aslıtürk'ü korurdu. Londra'da bulundukları dönemde her ikisinin de sağ kolu aynı kişiydi’’ dediler.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!