Aslı öldü şimdi çitler tartışılıyor

Güncelleme Tarihi:

Aslı öldü şimdi çitler tartışılıyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 14, 2012 00:00

Genç kayakçı Aslı Nemutlu’nun çarparak can verdiği tahta çitler tartışma çıkardı. Kayak Federasyonu Başkanı, “Çitler, Dünya Üniversiteler Kış Oyunları’nda da vardı” diyerek ihmal suçlamalarını reddetti. Kayak öğretmenleri ise karşı çıktı: “O oyunlarda Uluslararası Kayak Federasyonu uyarısıyla çitlerin önüne 2-3 sıra file ağ gerildi. Burada daha çok can yanar!”

Haberin Devamı

KAYAK Federasyonu’nun Alp Disiplini yarışlarına katılmak için Konaklı Kayak merkezinde çalışan İstanbul Özel Saint Joseph Lisesi öğrencisi milli kayakçı Aslı Nemutlu’nun (17) antrenman yaparken ölümü, ihmal iddialarını gündeme getirdi.

/images/100/0x0/55ea2f2bf018fbb8f8703119


Genç kayakçının, çarparak boynunun kırılması sonucu can verdiği tahta perdelere ilişkin iddiaları yanıtlayan Kayak Federasyonu yetkilileri, bu perdelerin kayak pistlerine 8 metre uzaklıkta olduğunu belirterek, “Çitler branda ile kapatılırsa, tipide kırılırlar. Dünyanın her yerinde bu çitlerden var” savunması yaptılar. Kayak Federasyonu Başkanı Özer Ayık da, “Aslı kızımızın yaşamını yitirdiği pistlerde geçen yıl Dünya Üniversiteler Kış Oyunları yapıldı. Bu dağı onlarca yerli ve yabancı uzman inceledi. O tahta bariyer kış oyunlarında da vardı. İhmal var diye kimse bizi suçlayamaz” dedi.

Haberin Devamı

MİLLİ SPORCUMUZ ASLI NEMUTLU'NUN FOTOĞRAFLARI

‘Daha çok kaza olur’

Palandöken’de kayak öğretmenliği yapan Metin Gez ise, tahta perdelerin önüne mutlaka plastik çubuklu ağların çekilmesi gerektiğini söyledi. Gez, “Palandöken ve Konaklı’da geçen kış yapılan 25’inci Dünya Üniversiteler Kış Oyunlarında, Uluslararası Kayak Federasyonu bu kuralı uyguladı. Hatta bazı yarışlarda 2- 3 sıra ağ döşediler. Dağ sahipsiz, daha çok kaza olur” diye konuştu. Cumhuriyet Savcılığı da kazayla ilgili inceleme başlattı. Savcı ile Jandarma Olay Yeri İnceleme ekibi, Nemutlu’ya ait kayak takımı ve kıyafetlerini tutanakla Kayak Federasyonu yetkililerine teslim etti. Takım ile kıyafetler İstanbul’da Nemutlu ailesine teslim edilecek.

Herkes müsterih olsun

Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, Twitter’da yaptığı açıklamada, “Erzurum’da tesisler 1 yıllık. 2011 UNIVERSIADE onayı var. Buna rağmen milli kayakçımız Aslı Nemutlu için soruşturma başlattık. Herkes müsterih olsun. Aslı’nın ölümü ailesinden sonra en büyük yıkımı bizlerde meydana getirmiştir. Sonuna dek takipçisiyiz. Aslı bizim canımız. Teftiş heyetini Erzurum’a gönderdim. En ufak bir ihmal varsa affetmemiz sözkonusu bile olamaz” dedi.

Bilirkişi: Pistte koruyucu önlem yoktu

ASLI Nemutlu’nun ölümüyle ilgili bilirkişi raporu da çıktı. Kazanın 26 metre genişlikteki pistin tam ortasında meydana geldiği belirtilen raporda, Nemutlu’nun çarptığı yerde, yapay kar temin etme amaçlı perdelerdeki 3 tahtanın bağlantı noktalarından çıktığı, perdelerin önünde ağ tarzı koruyucu önlemler bulunmadığı vurgulandı. Rapor ayrıca, Uluslararası Kayak Federasyonu’nun pisti test ettiğine de dikkat çekildi. Cumhuriyet Savcılığı, bilirkişiden, pisti hangi kurumun işlettiğinin, bakım ve güvenlik tedbirlerini kimlerin aldığının, güvenlik önlemlerinin stadartlara uygun olup olmadığının belirlenmesini istedi. Bilirkişi 1 hafta içinde bunları da savcılığa bildirecek.

Haberin Devamı

İŞTE KAZANIN GERÇEKLEŞTİĞİ YER / WEB TV

‘File iyi olurdu ama şart değil’

Ceren ARSEVEN
PİST kenarındaki çit- file ağ tartışmalarına, Aslı Nemutlu’nun antrenörü ve sporcu arkadaşları da katıldı. Görüşler ve Nemutlu’nun antrenörünün ağzından kaza anı şöyle:

Fidan Kırbaç Özbakır (Aslı Nemutlu’nun antrenörü): “Serbest kayıyordu çocuklar. Saat 11.30’da asıl antremana başlayacaktık. Kaza oldu bir anda. Şok geçirdik. Yarış pisti hazırlanıyordu ve orada fileler vardı. Bizim çalıştığımız antreman pistinde file gerili değildi. File olsaydı elbette iyi olurdu ama daha önce de o pistte file olmadan kaymıştık. File yarışta gerilir normalde. Hem bizde, hem dünyada böyle. Kesin kural.”

İsmini vermek istemeyen bir milli sporcu: “Kütük güvenlik amacıyla konulmaz. Karı pistte tutmak için kullanılır. File resmi antremanlarda ve yarış sırasında gerili olur. File olması gerektiği yanlış bir yorum ama keşke olsaydı. Aslı yarış için çalıştığından çok süratli kayıyordu. Ağ olsaydı kütüklere çarpmazdı muhtemelen.”

Mehmet Evcim (AKUT gönüllüsü): “Olay sırasında oradaydım. Hava ambulansı çağırılmasına rağmen ambulans karayoluyla geldi. Bir saat kadar sürdü ulaşması. Gerçi doktorlar Aslı’nın kurtarılamayacak şekilde yaralandığını söylemişlerdi ama yine de daha hızlı olunması gerektiğini düşünüyorum.”

Haberin Devamı

Aslı öldü şimdi çitler tartışılıyor


‘O neşesiyle, son yolculuğuna çıkmış’

Selçuk YAŞAR / İSTANBUL
TÜRK Milli Takımı kayakçısı Aslı Nemutlu’nun (17) cenazesi İstanbul’a getirildi. Bugün toprağa verilecek genç kızın son anlarını, kaza anında yanında bulunan, arkadaşı Kaan Tan’ın babası Alp Aksudoğan aktardı. Aksudoğan, Nemutlu Ailesi’nin kurucuları arasında bulunduğu AKUT Kar Sporları Kulübü internet sitesine şunları yazdı:

“Aslımız, son yolculuğuna çıkıyormuş aslında. Sabah saatlerinde otobüsümüze bindiğinde, her zamanki neşesi, cilveli gülümsemesi... Minibüste 5-6 yıllık kayak arkadaşları Derin, Deniz, Yiğit, Kaan Tan ile otururken tutamadım kendimi takıldım Aslı’ma... ‘Aaa, yaşasın Aslı geri dönmüş takımına’ dedim. Ne güzel bütün minibüs gülüştük hep beraber.”
İş adamı Metin ve iş kadını Ayşe Elerman Nemutlu’nun kızları Aslı’nın ölüm haberiyle öğrencisi olduğu Saint-Joseph Fransız Lisesi’nden arkadaşları da yasa boğuldu. Nemutlu ailesi taziyeleri kabul ederken, dede Mehmet Nemutlu Karacaahmet Mezarlığı’nda defin işlemleriyle ilgilendi. Dede Nemutlu, “Torunum 3 dil biliyordu. Çok başarılıydı. ABD’de bulunan halasının yanına gidip hukuk okumak istiyordu. Hayali avukat olmaktı” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!