Asli kusur onda asıl kusur kimde

Güncelleme Tarihi:

Asli kusur onda asıl kusur kimde
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 13, 2014 01:46

Kaldırımda bisiklete binerken düştüğü yolda minibüsün ezdiği küçük Emirhan, kazada ‘asli kusurlu’ bulundu. Bilirkişi, “11 yaşından küçük motorsuz araç kullanamaz” deyince, ailenin itirazı reddedildi.

Haberin Devamı

BAYRAMPAŞA’da 6 Mayıs 2013’te kaldırımda bisiklete binerken dengesini kaybederek yola düşen ve bir minibüsün altında kalarak can veren 4.5 yaşındaki Emirhan Sertkaya’nın davasına ilişkin bilirkişi raporu tamamlandı.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı iddianamede, 22 gün tutuklu kalıp serbest bırakılan sürücü Hüseyin Çorapçı (54) idaresindeki minibüsün, Bayrampaşa Mete Sok üzerinde, sol kaldırıma 20 cm mesafede gittiği, aracın tersi yönünde giden Emirhan’ın ise trafik kaza raporu ve tanık anlatımlarına göre dengesini kaybederek aracın altına düştüğü ifade edildi. Davanın görüldüğü İstanbul 20’inci Asliye Ceza Mahkemesi, dosyayı bilirkişiye gönderdi.

İŞTE GEREKÇELER

Trafik bilirkişi uzmanı Hatice Sayın’ın raporunda, küçük Emirhan tamamen asli kusurlu bulununca, mahkeme, Adli Tıp Trafik İhtisas Dairesi’nin de görüşüne başvurulması karar verdi. Bilirkişi raporunda şu gerekçeler yer aldı:
Ê 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’na göre, sürücü belgesi almaları zorunlu olmamakla beraber, bisiklet kullanıcılarının 11, motorsuz taşıtlar kullananlar ile hayvan sürücülerinin 13 yaşını bitirmiş olmaları, bedensel ve ruhsal bakımdan sağlıklı bulunmaları zorunludur.
Ê Emirhan Sertkaya, yaşını doldurmadan yaya kaldırımı üzerinde bisiklet kullandı ve trafik güvenliğini tehlikeye soktu. Trafik Kanunu’na göre, “Araç ve hayvan sürücüleri ile yayalar, yolu kullanırken trafik güvenliği ve düzeni ile ilgili olarak Karayolları Trafik Kanunu’nda ve Karayolları Trafik Yönetmeliğinde gösterilen diğer kural, yasak, zorunluluk ve yükümlülüklere uymak zorundadırlar” kuralını ihlal etti.
Hüseyin Çorapçı’nın ise kural ihlali görülmediğinden kazanın meydana gelişinde kusursuz olduğu kanaatine varıldı. Çorapçı olaydan sonraki ilk ifadesinde şunları anlatmıştı: “Meydana gelen kaza bir çarpma, bir trafik kazası olmayıp tamamen talihsiz bir kazadır. Herhangi bir kusurum yoktur. Her ne kadar kazada kusurum yok ise de aileyle ile uzlaşmak isterim.”

Haberin Devamı

‘Yasaksa bisiklet sattırmayın’

SERTKAYA Ailesi’nin avukatı Baran Doğan ise bilirkişi raporuna şöyle itiraz etti: “Kanun, 11 yaşından önce bisiklet kullanımını mutlak surette yasaklamaktadır. Yasaklanan bir şeyin üretim ve satımının da yasaklanması gerekir. Çocukların 11 yaşından önce bisiklet kullanması yaygın bir toplumsal kültürdür. Hukuk devletinde bireyin her davranışı ayrıntısına kadar düzenlenmez, aslolan özgürlüktür. Bu tür kanunların ‘kadük’ olarak değerlendirilip uygulanmaması gerekir. Kadük kanun, kanunen varlığını korumakla beraber uygulanmayan, hukuken değeri ve önemi kalmamış kanundur. Küçük çocuklara kusur izafe edilemez.”

Haberin Devamı

‘Ödeme yapıyordum’

ANNE Melike Sertkaya, mahkemede gözyaşlarını tutamayarak şunları söyledi: “Oğlumun canı sıkıldı, bisikleti ile dışarı çıktık. Bisiklet binebileceği bir tek kaldırım vardı. Kaldırımda ileri geri bisiklete biniyordu. Ben de o sırada alışverişte ödeme yapmak için cüzdanımdan para veriyordum. Dükkân içinde değildim. Kaldırımdaydım, bir yandan da Emirhan’a bakıyordum. Bu sokakta bütün sürücüler hızlı geçiyor.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!