Aşkının ardından 8 kilometre yürüdü

Güncelleme Tarihi:

Aşkının ardından 8 kilometre yürüdü
Oluşturulma Tarihi: Kasım 12, 2006 00:00

82 yaşındaki Rahşan Ecevit, 60 yıllık hayat arkadaşı Bülent Ecevit’i, saatlerce ayakta durduktan sonra, cenaze arabasının peşinden yaklaşık 8 kilometre yürüyerek uğurladı. Kocatepe Camii’nden 12.40’ta hareket eden cenaze arabası, saat 16.10’da Devlet Mezarlığı’na ulaştı. Böylece Rahşan Hanım, eşinin arkasında 3.5 saat yürümüş oldu.

BÜTÜN KESİMLER Kocatepe Camii’ndeki törende, askerden sivile, gencinden yaşlısına, toplumun farklı kesimleri bir araya geldi. Rahşan Ecevit, ablası Asude Aral, DSP Genel Başkanı Zeki Sezer ve eski milletvekili Emrehan Halıcı ile camideki yerini aldı.

ASKER SELAM DURDU Ecevit’in naaşı cami avlusuna saat 11.30’da askeri törenle getirildi. Protokolda yerini alan askerler, naaş önlerinden geçerken selam durdular. Cenaze namazına Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, KKTC 1. Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, CHP Lideri Deniz Baykal, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, Başbakan Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanı Bülent Arınç, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat da katıldı.

ERDOĞAN’A PROTESTO Caminin arka bölümünden doğrudan camiye alınan ve öğle namazı kılan Başbakan, TBMM Başkanı ve bakanlar, cenaze namazına geçerken avludaki kitle tarafından ıslıklar eşliğinde protesto edildi. Erdoğan, Arınç, Gül ve diğer bakanların yüzleri asıldı. Güvenlik güçleri Başbakan ve beraberindekilerin etrafında etten duvar ördü. İktidar mensupları, koruma kordonu altında top arabasına doğru yürürken, protestolar doruğa ulaştı. Yakın korumaları herhangi bir cisim atılma olasılığına karşı Erdoğan’ı başının üstünde şemsiye açarak önlem aldılar.

SEZER, BAYKAL VE ASKERE ALKIŞ Camiye gelen Cumhurbaşkanı Sezer ve eşi Semra Sezer, Orgeneral Büyükanıt, kuvvet komutanları ve eşleri, Baykal ve kurmayları, Denktaş ve eşi, alkışlarla karşılandı. Bu sırada, "Türkiye laiktir laik kalacak", "Çankaya laiktir laik kalacak" sloganları daha da arttı.

HELALLEŞİLDİ Ecevit için öğle namazından önce sala verildi. Cenaze namazı kıldıran Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Necmettin Nursaçan, cemaatten helallik istedi.

ÇİÇEKLER ÖRTTÜ Ecevit’in naaşı camiden sonra top arabasına konuldu, daha sonra cenaze arabasına alındı. Onbinlerce insanın toplandığı Kızılay’dan geçerken atılan karanfiller, cenaze aracının üzerini tamamen örttü.

BİR AN ELİNİ ÇEKMEDİ İlk törene katılmak için sabah saat 07.50’de evinden ayrılan Rahşan Ecevit, dinlenmesi isteklerini, "Ben güçlüyüm, ayakta duracağım, mezarlığa kadar yürüyeceğim" diyerek reddetti. Rahşan Ecevit, eşinin naaşını taşıyan cenaze aracından elini bir an bile çekmeden yürüdü ve aracın hızlanmasını da engelledi. Ablası Asude Aral da yürüyüş sırasında kardeşini yalnız bırakmadı. Koruma Müdürü Recai Birgün, zaman zaman Rahşan Ecevit’in kulağına eğilerek, "Efendim, kendinizi nasıl hissediyorsunuz? Devam edebilecek misiniz? İsterseniz sizi arabaya alalım" dedi. Ancak Rahşan Hanım, "Eşimin arkasından yürüyeceğim" diyerek, bu önerileri kabul etmedi. Kortej gecikince Cumhurbaşkanı Sezer ve Orgeneral Büyükanıt 2 saati aşkın bir süre Devlet Mezarlığı’nda bekledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!