Aşkı sınama fırsatı

Güncelleme Tarihi:

Aşkı sınama fırsatı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 20, 1999 00:00

Haberin Devamı

Gösterime yeni giren ‘‘Fırtınalı Aşk’’ (Forces of Nature) romantik komedi türüne farklı bir bakış getiriyor. Evliliği ve aşkı sorgulayan film, evlenmek için New York'tan Savannah'ya doğru yola çıkan bir adamla (Affleck) çılgın ve çekici yol arkadaşının (Bullock) öyküsünü anlatıyor.

Fırtınalı Aşk’ ABD'de New York'tan Georgia Eyaleti'ndeki Savannah kentine uzanan güzergáhta geçen bir aşk filmi. Romantik komedi türünde bir yol filmi olan ‘‘Fırtınalı Aşk’’ın çekimleri birkaç kentte birden gerçekleştirilmiş. Anlaşılan filmin Türkçe isminin ‘‘Fırtınalı Aşk’’ olması da pek boşuna değil, çünkü hava koşulları filmin belirleyici unsurlarından. Öyle ki, yaklaşmakta olan kasırganın habercisi olan ve öykünün gelişimi boyunca ardı arkası kesilmeyen fırtınalar bile filmin başrol oyuncularından biri. Setteki aşırı sıcak ve nem de filmin bütünündeki görüntülerde gerçeküstü bir etki yaratmış. Frank Capra'nın Clark Gable ve Claudette Colbert'li ünlü ‘‘Bir Gecede Oldu’’sundan (It Happened One Night) esintiler taşıyan filmin konusuna gelince:

Aklı başında, planlı ve muhafazakár bir genç adam olan Ben'in (Ben Affleck) nişanlısı Bridget (Maura Tierney) ile evlenebilmek için New York'tan Savannah'ya gitmesi gerekmektedir. Şansına, yanına yol arkadaşı olarak çılgın, seksi ve egzantrik Sarah (Sandra Bullock) düşer. Ben, kendisine feleğini şaşırtan bu kadınla birlikte yol boyunca türlü badireler atlatır. İlk olarak bindikleri küçük uçak savrularak pistten çıkar. Yolculuğa önce trenle, sonra otobüsle devam etmeye çalışırlar. Sonunda hurda bir otomobille yolculuklarını tamamlarlar. Ancak Ben, kendisiyle tabana taban zıt bir karakter olan Sarah'ya karşı birtakım hisler duymaktan kendini alamaz. Bu arada bilinçaltındaki evlilikle ilgili korkuları da açığa çıkmıştır...

‘‘Fırtınalı Aşk’’ reklam filmleri ve TV dizileri çeken kadın yönetmen Bronwen Hughes'un ikinci filmi. Hughes'un diğer filmiyse Türkiye'de gösterilmeyen ‘‘Harriet the Spy’’. Son zamanlarda güçlü kadın tipinin ön planda olduğu senaryo arayışında olan yönetmen, senaryodaki kadın kahramanı çok beğendiği için filmi çekmeyi kabul etmiş. Kadın kahramanı oynayacak oyuncu içinse yapımcıların aklında tek bir isim varmış: Sandra Bullock. Özgür ruhlu Sarah'ı canlandırarak ‘‘Amerikalılar'ın sevgilisi komşu kızı’’ tiplemesinden uzaklaşan Bullock'un başlıca filmleri şunlar: ‘‘Cezalandırıcı/Demolition Man’’ (1993), ‘‘Hız Tuzağı/Speed’’ (1994), ‘‘Sen Uyurken/While You Were Sleeping’’ (1995), ‘‘The Net’’ (1995), ‘‘Hız Tuzağı 2/Speed 2’’ (1997), ‘‘Öldürme Zamanı/A Time To Kill’’ (1997), ‘‘Umut Dalgaları / Hope Floats’’ (1998) ve ‘‘Aşkın Büyüsü/Practical Magic’’ (1998).

Filmde Sandra Bullock ile kimyalarının pek uymadığı söylenen genç oyuncu Ben Affleck ise 1997'de can dostu Matt Damon ile birlikte ‘‘Can Dostum/Good Will Hunting’’ mucizesine imza atmıştı. Senaryosunu yazıp başrollerini paylaştıkları bu filmle En İyi Senaryo Oscarı'nı alan dostlardan adı Affleck olanı kariyerine ‘‘Armegeddon’’ (1997) ile devam etti. Bu filmi ‘‘Aşık Shakespeare/Shakespeare in Love’’ (1998) izledi. Esasen bağımsız sinemanın çocuğu olan Affleck; ‘‘200 Cigarettes’’, ‘‘Dogma’’ ve ‘‘Desert Blue’’ gibi filmlerde oynayarak ilk göz ağrısını da ihmal etmiyor.

FIRTINALI AŞK

FORCES OF NATURE

Yönetmen: Bronwen Hughes

Senaryo: Marc Lawrence

Görüntü: Elliot Davis

Müzik: John Powell

Oyuncular: Sandra Bullock (Sarah), Ben Affleck (Ben), Maura Tierney (Bridget), Steve Zahn (Alan), Blythe Danner (Virginia), Ronny Cox (Hadley)

1999 ABD yapımı, 106 dk.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!