Askerlerin gidişiyle Irak'ın geleceği sivillere emanet

Güncelleme Tarihi:

Askerlerin gidişiyle Irakın geleceği sivillere emanet
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 20, 2010 14:59

ABD'nin Irak’tan çekilişinin 2011 sonunda tamamlanması bekleniyor. Obama yönetimi bu boşluğu anlaşmalı sivil birliklerle doldurmayı planlıyor.

Haberin Devamı

Dünyanın nabzı PLANET'te atıyor

 

IRAK'TA BİR DEVRİN SONU

 

ABD Dışişleri Bakanlığı Ekim 2011 itibariyle Irak polis gücünün eğitilmesi görevini üstlenecek. Obama yönetimi Kuzey Irak’taki mezhep çatışmalarının ve Irak ordusuyla Peşmergeler arasındaki çatışmaların önlenmesi için 100 milyon dolarlık bir plan öngörüyor.

 

Hala El Kaide isyancılarının ve İran destekli militanların yuvası olan ülkede, Dışişleri Bakanlığı özel güvenlik güçlerinin sayısını iki katına çıkarmaya hazırlandığı açıklandı. Ülke genelindeki beş üssü savunan özel güvenlik birimleri düşman roket saldırılarını önceden tespit etmek için radar sistemleri kullanacak, yol kenarı bombalarını araştıracak, insansız hava araçlarını kullanacak ve hatta sıkıntı yaşayan sivillere destek olmak için acil müdahale ekipleri oluşturacak.

 

Haberin Devamı

ABD’yi Bosna, Kosova, Somali ve Haiti gibi ülkelerde temsil eden eski büyükelçi James Dobbins, “Daha önce hükümetin bu kadar tehlikeli bir ortamda ordudan bağımsız bu kadar büyük bir karar aldığını sanmıyorum. Bu görülmemiş büyüklükte bir plan” dedi.

 

BEYAZ SARAY PLANA GÜVENİYOR

Beyaz Saray yetkilileri Bağdat büyükelçiliği ve diğer diplomatik alanlarda çalışacak 2 bin 400 sivilin transferinin takvime uygun devam edeceği ve Irak’a istikrar getireceği yönünde güven verici açıklamalar yaptı.

 

Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın ulusal güvenlik danışmanı Antony J. Blinken, “Irak’ta geçtiğimiz iki buçuk yıl yaşananların geneline baktığımızda şunu görüyoruz: Şiddet olaylarının sayısı önemli ölçüde azaldı, Irak güvenlik güçlerinin etkinliği ciddi anlamda arttı ve artık Irak’ta işler siyasi mekanizmalar üzerinden yürüyor” dedi. Blinken bu trendin devam etmesi durumunda, bunun Irak’taki önemli ve ciddi sorunlarla başa çıkılabilmesi için fırsat yaratılacağını söyledi.

 

Haberin Devamı

Ancak Obama yönetiminin planı kapsamında birkaç yüzden fazla askeri personele yer verilmemesi ve sivillerin kabaran sicili, Irak’ta geçmişte görev yapmış bazı isimlerin 2011’den sonra binlerce yeni askere ihtiyaç duyulacağı yorumları yapmasına neden oldu.

 

"SABIRLI OLMALIYIZ"

2007’den 2009 başlarına kadar Irak Büyükelçisi olarak görev yapan Ryan Crocker, “Burada sabra ihtiyacımız var. Takvimlerimiz Irak’ın gerçekliğinden daha hızlı gidiyor. Artık Iraklı bir ortağımız var, tek taraflı kararlar almıyoruz. Ancak eğer bu yılın sonlarında 2011 sonrası dönem için birlikte karar vermemizi isterlerse, taleplerine yanıt vermek stratejik açıdan avantajımıza olacaktır” dedi.

 

Haberin Devamı

Böyle bir düzenlemenin ABD’nin Irak’tan çekilmesiyle ilgili olarak Bush yönetiminin öngördüğü 2011 tarihine başlı kalınmasını isteyen Iraklı yetkililerle müzakere edilmesi gerekiyor. Obama yönetiminin seçim kampanyası havasına girdiği ve Iraklı politikacıların bir hükümet kurmayı beceremediği bir dönemde gelecekte ne kadar yabancı askere ihtiyaç duyulacağı konusu bugüne kadar hep kamuoyundaki tartışmaların dışında tutuldu.

 

YÖNETİM BU KONUA DEĞİNMEK İSTEMİYOR

Irak meselelerine yakın bir Beyaz Saray yetkilisi, “Yönetim şu an bu konuya değinmek istemiyor” diyerek askeri yetkililerin 5 ile 10 bin arası askere ihtiyaç duyulacağının altını çizdiğini belirtti.

 

Haberin Devamı

Adının açıklanmasını istemeyen yetkili, “Bu tartışmaya girmek bu tarz sorunlu ülkelerden çıkmakta olduğumuz söylemine zarar verir. Özellikle Iraklıların önünde böyle konuşmak geri tepebilir. Iraklılar kalmamızı istiyorlarsa bunu açıkça talep etmeliler” dedi.

 

Planet'i Facebook'tan takip etmek istiyorsanız:                         
http://www.facebook.com/#!/HurriyetPlanet

Planet'i Twitter'da takip etmek istiyorsanız:
http://twitter.com/HurriyetPlanet 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!